Alerta Ultra

Les amistats ultradretanes del número 4 del PSC a Navarcles

Óscar Rodríguez, membre de la llista socialista a la població bagenca, apareix en una imatge al costat d'activistes arrencallaços d'extrema dreta als qui diu "estimar molt"

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Els GDR (Grups de Defensa i Resistència), també coneguts com a escamots arrencallaços, han creat, des de l'octubre de 2017, un espai de socialització de l'espanyolisme més radical. Amb una forta presència de l'extrema dreta, a les seves files hi ha hagut persones afins a C's o al Partit Popular. Fins i tot, també han captat persones de l'entorn del Partit Socialista de Catalunya.

És el cas d'Óscar Rodríguez Gómez, número 4 de la llista del PSC a les eleccions municipals de Navarcles (Bages). Aquest candidat socialista ha estat vinculat als GDR bagencs, sens dubte un dels nuclis més actius i de perfil més ultra del territori català. Així ho demostra una imatge que publicava a les seves xarxes socials Raúl Macià, un conegut neonazi de Balsareny (Bages), proper a Vox i que ha passat per presó condemnat per tràfic de drogues i robatori i a qui l'espanyolisme d'extrema dreta considera un pres polític.

/PSC NAVARCLESLa imatge, penjada el 24 de juny de 2018, anava acompanyada del text "part de la gran família que forma els #GDR_Bages, gaudint d'una bona paella". El candidat socialista Óscar Rodríguez responia amb un clar "us feu estimar molt!!!! Visca Catalunya, visca Espanya!!!! I els GDR".

A baix, d'esquerra a dreta, Óscar Rodríguez, Jaime Vizern i Raúl Macià. A dalt, d'esquerra a dreta, Óscar González, Cristina Árias i Jordi Cervantes.El comentari rebia el "m'agrada" d'altres dues persones presents a la imatge. Un d'ells és l'inseparable company d'aventures de Macià, Óscar González González. Un altre dels perfils més actius del GDR del Bages, afí a Vox, amb passat a la Legió i que al seu compte personal de Facebook publicava una imatge on apareixia, al costat de Macià, amb una samarreta amb el lema "14 words" i el número "88". El primer fa referència a les 14 paraules del pensador supremacista David Lane -"hem d'assegurar l'existència del nostre poble i un futur per als xiquets blancs"- i el segon al lloc que ocupen les inicials de 'Heil Hitler' a l'alfabet.

Óscar González i Raúl Macià.

L'altra persona que apareix a la imatge i posa "m'agrada" al comentari del número 4 del PSC a Navarcles és Jaime Vizern. Ara a Vox, malgrat que ha tingut alguns problemes amb la direcció catalana, es va fer conegut com una de les cares més visibles dels inicis de Tabàrnia i per liderar el moviment arrencallaços al Bages a partir, primer, de l'Hermandad Hermanos Cruzados i, després, al capdavant de Democracia y Unidad Española (DUE).

Més enllà d'aquests dos exemples, a la imatge hi apareixen altres persones destacades del món ultra arrencallaços bagenc. És el cas de la parella formada pels veïns de Balsareny i membres de DUE Jordi Cervantes i Cristina Arias. Tots dos es van fer famosos per rebre una trucada de suport de Mariano Rajoy quan van denunciar que, suposadament, els havien fet foc al portal de casa quan els intentaven cremar la bandera espanyola que tenien penjada al balcó. Finalment, mai acabarien interposant una denúncia als jutjats. Més endavant es faria públic el perfil ultra de la parella que té un llarg historial. Cervantes és conegut per haver insultat uns independentistes que anaven d'excursió per Collbaix (Manresa - Bages) i per haver estat condemnat per amenaces a l'alcalde de Balsareny Isidre Viu. Al seu torn, Arias també té una condemna per haver insultat i amenaçat a la dona de l'alcalde Viu.

A excepció d'Arias, tots ells són també amics de Rodríguez al Facebook. A la llista de les seves amistats s'hi pot trobar, també, un altre dels ultres més destacats del moviment arrencallaços bagenc. És el cas d'Antonio Noguera, membre de Vox, i present a l'agressió a activistes d'un CDR prop de la presó de Lledoners hores abans de l'arribada dels presos polítics independentistes el juliol del 2018.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.