Ultradreta

Un candidat de Vox a Elx va fotografiar-se amb símbols neonazis

Segons ha desvelat el col·lectiu antifeixista Resposta Popular, Francisco Ramos Morant, número 12 de la llista municipal de la formació ultradretana Vox a Elx (Baix Vinalopó), va penjar imatges a les xarxes socials en les quals surt rere una bandera amb la creu gammada nazi i realitzant la tradicional salutació romana feixista. Les seves amistats a Facebook, al seu torn, mostren els seus contactes amb els cercles més radicals de l'extrema dreta valenciana.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Com si es tracta d'un pol d'atracció que magnetitzés les peces soltes per unir-les en un mateix puzle, diversos ultres procedents d'organitzacions neonazis com ara CEDADE o Democràcia Nacional han poblat els grups locals de l'extrema dreta Vox a Catalunya. Una atracció que ha concentrat en aquesta formació les restes d'una ultradreta que al Principat sempre ha viscut allunyada de les institucions, a excepció de la xenòfoba Plataforma per Catalunya, el fundador de la qual, Josep Anglada, va estar condemnat aquesta setmana per amenaçar a un militant de l'organització juvenil independentista Arran.

Al País Valencià, aquest desembarcament de persones amb un passat lligat a ideologies extremes no ha sigut tan acusat com a Catalunya. Ara bé, sí que hi ha exemples. Segons ha desvelat el col·lectiu antifeixista Resposta Popular a les seves xarxes socials, Francisco Ramos Morant, número 12 de la llista municipal de Vox a Elx (Baix Vinalopó), apareix en imatges en les quals hi ha una bandera amb simbologia neonazi. No debades, aquest ornament compta amb la creu gammada que empraven els partidaris del moviment que encapçalava el dictador Adolf Hitler.

Publicació a les xarxes de Resposta Popular

En altres fotografies que el membre de la candidatura d'extrema dreta va penjar al seu Facebook i que Resposta Popular ha rescatat quan el mateix Ramos Morant va esborrar-les, surt realitzant la tradicional salutació romana dels moviments feixistes. Junt amb ell, hi apareixen altres persones -amb la cara esborrada- que llueixen samarretes d'estètica skin. El col·lectiu ha publicat una segona captura en la qual reprodueix el mateix comportament lligat a la reivindicació d'aquestes ideologies antidemocràtiques, autoritàries i totalitàries.

Del seu compte de Facebook, però, també hi destaquen les seves amistats, com ara l'exalcaldessa popular Mercedes Alonso o referents ultradretans del País Valencià com, per exemple, José Luis Roberto, líder del partit neofeixista España 2000, exlletrat de la patronal dels clubs de cites i empresari de la seguretat privada. Alejandro Serrador, exregidor d'España 2000 i membre de la graderia radical d'extrema dreta del València CF Ultras Yomus, també apareix entre les seves amistats. Serrador, a més, va estar involucrat en l'Operació Panzer, en la qual la Guàrdia Civil investigava una suposada banda delictiva de caràcter neonazi. Tanmateix, va ser absolt per la justícia.

Amics del candidat número 12 de Vox a l'Ajuntament d'Elx

Amb altres contactes a la xarxa social impulsada per Mark Zuckerberg lligats als cercles ultradretans de les comarques del Vinalopó, Ramos Morant ha abandonat actualment els seus vincles amb aquests àmbits radicals i està embarcat en els seus negocis. Segons la pàgina d'informació mercantil Empresia, és propietari de la firma Soluciones Geriátricas Asistelx SL, ubicada a la ciutat il·licitana i creada enguany.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.