Judici 1-O – El detall

Sant Martí Sesgueioles, un poble assenyalat per la Guàrdia Civil

La setmana passada, una de les agents de la Guàrdia Civil que va declarar d’incògnit va assenyalar en la testificació un poble poc conegut: Sant Martí Sesgueioles. En parlem amb l’alcaldessa, Rosa Narbona, d’aquesta petita localitat de l’Anoia.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L’agent W8615J era l’última a declarar la setmana passada. El seu testimoni coincidia amb el de la resta dels seus companys. Si uns parlaven de «cares d’odi mai no vistes», de veïns amb «ràbia continguda» i d’actuacions «tumultuàries» inèdites en les seues experiències policials, malgrat que alguns d’aquests agents s’havien dedicat a investigar crim organitzat i narcotràfic, l’agent esmentada focalitzava aquestes percepcions en dues localitats. Una era Sant Andreu de la Barca, al Baix Llobregat. Segons aquesta guàrdia civil, els veïns de la localitat «havien perdut la vergonya i el sentit del respecte».

A Sant Martí Sesgueioles, a la comarca de l’Anoia, l’agent W8615J denunciava que el seu cos policial «havia estat enganyat amb una urna de cartró del 9N amb set o vuit paperetes» a dins i amb una llista d’uns figurants que «devia ser gent fictícia». També explicava que la votació s’havia organitzat «en un garatge particular» i assenyalava l’alcaldessa de la localitat, Rosa Narbona, que «va agrair al poble la brillant idea de canviar l’urna per enganyar la Guàrdia Civil». La mateixa alcaldessa, segons deia W8615J, es va presentar davant ells «amb actitud enarborada i fent nanses», preguntant-los què feien allà. «Mentre estigueu aquí no fareu res més», va respondre l’alcaldessa després que la Benemèrita els demanara el material del referèndum.

«Això dels braços és possible», diu l’alcaldessa de Sant Martí Sesgueioles, Rosa Narbona. «És una cosa molt meva. Quan vaig arribar els vaig preguntar a què venien. I sí, vaig dir que mentre estiguessin aquí no anirien a un altre poble. Ho tenen gravat». A Narbona, però, li molesta la referència que s’ha fet al seu compte de Facebook. «El meu usuari particular el tinc tancat, i van dir que jo tenia el Facebook obert quan no l’he tingut mai». Segons l’alcaldessa, per Facebook va agrair al poble «la complicitat». «Era una carta d’agraïment a tothom, però en cap moment en sentit negatiu, sinó en positiu».

 

Els fets

Els dies previs a l’1 d’octubre els habitants de Sant Martí Sesgueioles els van viure «com tothom: amb expectativa i amb nervis». Segons relata l’alcaldessa, van estar en tot moment al local social La Fàbrica, on tenen el col·legi electoral. «Després vam sentir que si estàvem en un garatge amagat o no sé què, però no». Tot va funcionar correctament fins que a les 14.00 els van fer saber que s’apropaven uns quaranta cotxes de la Guàrdia Civil per carretera. Uns quaranta cotxes en un poble de 350 habitants i de 280 electors.

Va ser quan els veïns del poble van fer servir l’enginy. Els pagesos van posar els tractors a l’entrada del poble. Uns altres van portar l’urna del 9 de novembre. Uns altres feren una llista amb DNIs falsos perquè pensaren que aquella urna era la correcta. La Guàrdia Civil, que va entrar al local per una porta lateral, se’n va dur aquella urna de cartró després d’un enfrontament amb els habitants. Hi va haver tres ferits lleus. En aquell moment van descobrir que a dins del col·legi hi havia un infiltrat que, quan el van descobrir, va marxar «tirant per terra taules i cadires». Se’n va anar amb la Guàrdia Civil. Hores abans, altres veïns havien vist aquella persona en un cotxe aparcat amb antenes posades. La seua presència coincidia amb el cens universal, gràcies al qual molt agent pobles podia votar fora del seu municipi. «Per això hi havia la por que hi hagués més infiltrats», diu l’alcaldessa. Després de la marxa de la Guàrdia Civil, cap a les 15.00 o 15.30, els habitants de Sant Martí Sesgueioles van canviar de local per anar a un espai privat. Van tancar a les 20.00 i per la nit, a la plaça, van celebrar la victòria de l’1 d’octubre amb un ambient festiu.

Sant Martí Sesgueioles deu el seu nom, segons explica l’alcaldessa, a la quantitat d’esglésies amb què comptava antigament. Viu de l’agricultura, fonamentalment del cultiu del cereal, i molts dels seus veïns són autònoms que fan de botiguers, electricistes o camioners, entre més oficis. Tot i que té escola rural, la localitat compta amb més gent gran que no jove. Els set regidors que integren la corporació municipal són tots de la mateixa coalició electoral. El 2015 ja van concórrer amb una llista unitària. Per tant, la governabilitat no és gens complicada. L’alcaldessa, Rosa Narbona, és d’Esquerra Republicana. Reconeix que té ganes «que acabi tot això». «És una mala jugada per la gent que està a la presó i a l’exili. Per a tots ho és, però sobretot per a ells. I aquest judici no veig que pugui tenir un final feliç, ni de bon tros», es plany.

Rosa Narbona viatjarà amb una quinzena d’alcaldes aquest dijous a Ginebra per visitar Marta Rovira a l’exili suís. La tranquil·litat del seu poble queda un tant tocada després del testimoni de l’agent W8615J al Tribunal Suprem. Certament, no conceben com se’ls pot assenyalar d’aquesta manera per organitzar un referèndum. «Si no hem fet res dolent, per què expliquen tot això?», es pregunta Narbona, en relació al relat de l’agent durant el seu testimoni al judici. «Hi ha una mica d’incertesa. Què ens passarà ara? Em faran declarar com a alcaldessa? Tinc barrejades les sensacions de por i tristesa».

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.