Judici 1-O

L’equiparació del conflicte basc amb la tardor catalana segons la Guàrdia Civil

Distints agents de la Guàrdia Civil declaraven de manera incògnita al Suprem com a testimonis per acusar greument distints ciutadans catalans que van participar en la celebració del referèndum de l’1 d’octubre. En recollim les frases més destacades.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

1. «Vam detectar que la hisenda catalana no estava preparada per actuar en cas d’independència. En canvi, IBM ens va donar una factura de 240.000 euros referida a un programa informàtic per recaptar tota mena d’impostos».

Era el testimoni del guàrdia civil H77877T, el primer de la jornada, encarregat de fer escorcolls i que donava indicis de malversació.

2. «Hi havia un full que parlava de la independència eslovena però no era clar: deia que la policia eslovena va fer front a l’exèrcit iugoslau, però que Iugoslàvia era un país en decadència i Espanya n’és un de fort».

Aquest testimoni es referia a un viatge de Pere Aragonès a Eslovènia, que estaria reflectit també en el document presumptament trobat.

3. «Els Mossos d’Esquadra van fer un bon treball. Van treure el senyor Sutrias sense problemes».

En aquest cas, el segon testimoni, l’agent G369949, es referia a la detenció de Francesc Sutrias, director general de Patrimoni, que va tindre lloc a la seua localitat, Rubí (Vallès Occidental). Parlava d’una bona feina dels Mossos d’Esquadra i d’una tasca col·laboradora amb els cossos i forces de Seguretat de l’Estat.

4. «Les persones que hi havia a fora estaven concentrades amb pancartes, però no excitades».

El mateix agent negava actituds violentes en els concentrats a Rubí que protestaven per la detenció.

5. «El responsable de repartiment d’Unipost va col·laborar en tot moment amb nosaltres. En entrar al moll de càrrega, ja vam veure el palet amb les caixes».

Era el torn de l’agent H12669K. Negava que els treballadors d’aquesta empresa de repartiment entrebancaren la feina d’escorcoll a les seues naus.

6. «En les cares de la gent vaig veure, per primera vegada en la meua vida professional, el reflex de l’odi».

Amb aquest mateix agent començava un relat que es mantindria al llarg de la jornada de dijous. El presumpte odi de la gent que protestava contra les accions policials el dia del referèndum i en els dies previs en què es van practicar escorcolls va ser descrit per molts testimonis.

7. «Onejaven estelades, cantaven, cridaven, tenien una urna de paper i ens insultaven».

Entre els episodis d’odi hi havia aquesta situació descrita pel mateix agent.

8. «La gent concentrada ens insultava i ens tirava clavells. Anaven tombant tanques sense que ens tombara el cotxe».

Aquest és un altre dels passatges descrits per l’agent que testificava.

9. «Hi havia banderes d’Òmnium Cultural o de l’Assemblea Nacional Catalana?»

La pregunta la feia un dels advocats de l’acusació popular exercida per Vox. Volia aclarir si aquells episodis de «violència» estaven promoguts per les entitats independentistes.

10. «Al llarg del matí s’hi van concentrar moltes persones que van tallar el carrer. Ens increpaven. No havia vist res igual en tota la meva vida».

Aquest testimoni era el de l’agent de la Guàrdia Civil S00885Q. Ell també definia un ambient inèdit fins llavors en la seua vida professional. Es referia a la concentració davant l’escorcoll d’Unipost a Terrassa (Vallès Occidental).

11. «Miquel Sàmper, del PDeCAT de Terrassa, els estava animant amb una actitud en cap cas pacífica».

Sàmper és regidor en aquesta ciutat i ha estat assenyalat pel testimoni. Minuts després, via xarxes, el regidor anunciava accions legals contra l’agent per «testimoni fals».

12. «No he viscut el conflicte basc, però pel que em diuen els veterans, el que vam viure s’hi assembla molt».

Era el testimoni del guàrdia civil S17917T, que va participar en l’escorcoll d’unes naus a Bigues i Riells (Vallès Oriental). Aquesta era una de les frases amb més contingut alarmista de la jornada, però no l’única.

13. «Recorde la cara d’un senyor gran amb un odi extrem cap a nosaltres, escopint-nos i tirant-nos aigua. Vam rebre amenaces i ens van dir que ens matarien».

El mateix agent explicava atemorit el que, diu, va presenciar. En canvi, tal com deia en la següent frase, no van incloure aquestes amenaces en la instrucció. «No sé perquè el meu superior no va incloure l’amenaça de mort que vam rebre per part dels concentrats».

14. «Tots els treballs per a les webs es feien amb mitjans de la Generalitat: ordinadors, pens, wifis, telèfons...».

L’agent G67504A va participar en el registre del domicili i despatx de José Manuel Gómez, que treballava en l’Administració Oberta de Catalunya, dependent del Departament de Governació. En canvi, malgrat aquesta afirmació, desconeixia si les webs esmentades s’allotjaven en portals de la Generalitat de Catalunya.

15. «A Disnet vam tenir total col·laboració de l’empresa. Vam requisar cartells i material publicitari com l’anunci de les vies del tren».

En aquesta ocasió, l’agent de la Guàrdia Civil N31011H tornava a assegurar que una altra empresa havia estat col·laboradora amb els protagonistes de l’escorcoll.

16. «L’1 d’octubre a Sant Andreu de la Barca vaig veure com s’apropaven corrent unes 15-20 persones i ens insultaven dient-nos assassins, fills de puta, fora les forces d’ocupació... El que més mal em va fer va ser les seues mirades. I que m’escopiren».

El sergent de la Benemèrita amb identificació G37772B va participar en operacions policials en aquesta localitat del Baix Llobregat i descrivia aquest presumpte escenari de terror.

17. «Vaig veure vuit mossos que no ens van ajudar en cap moment ni van oferir-se ni van parlar amb nosaltres. Van estar tota l’estona a uns 40 metres, a l’altra banda del carrer».

Era un dels testimonis del dia contra la policia catalana.

18. «Un manifestant va mossegar una mà a un agent de la Guàrdia Civil».

Més escenes de violència descrites per aquest testimoni, un dels més polèmics de la jornada. Encara diria més coses.

19. «Vam patir tota mena d’agressions verbals, amenaces i intents d’agressions físiques, però a mi no em van agredir. Jo vaig sentir danys morals per les amenaces. M’he quedat amb com em miraven, no sé si era per menyspreu o odi, per la meua condició de guàrdia civil. Mai no m’havien escopit per fer el meu treball i avui encara no entenc per què es van comportar així. A Sant Andreu de la Barca es van comportar com a delinqüents».

Era una de les frases més dures de la jornada. Els testimonis, però, mai no reconeixien violència policial quan s’enfrontaven a l’interrogatori de les defenses.

20. «Els seus superiors els van transmetre que calia prioritzar la convivència per damunt de l’eficàcia?».

Era la pregunta de Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn, a aquest testimoni que negava conèixer l’ordre de, «en cas de trobar multituds, retirar-nos».

21. «Vaig patir esgarrapades, cops i puntades de peu, però no ho vaig denunciar perquè ens ha passat de tot en la vida».

Era el torn de l’agent U41806Z, que va intervenir en escorcolls i també va actuar a l’institut Quercus de Sant Joan de Vilatorrada (Bages).

22. «Ens va afectar fins al punt de demanar un canvi de destí. Hi havia preocupació de la família i dels fills».

L’agent fins i tot explicava que va posar una denúncia perquè al seu fill «el van traure amb pancartes a fer protestes a l’institut».

23. «Els Mossos van intentar frenar la intervenció de la Guàrdia Civil».

També explicava que un agent del seu cos «va haver d’apartar amb un escot els dos agents de Mossos» presents en aquest institut del Bages, on es produïren dels fets policials més violents de la jornada de l’1 d’octubre.

24. «No vaig veure cap lesió ni cap ciutadà arrossegat pel terra».

En canvi, i malgrat les evidències dels vídeos, aquest agent de la Benemèrita no reconeix violència dels seus companys de cos.

25. «No recorde gent amb braços alçats rebent cops mentre cridaven ‘som gent de pau’. Vaig veure companys fent ús legítim de la força».

Així definia l’actuació policial d’aquell dia a Sant Joan de Vilatorrada a preguntes de les defenses.

26. «Des que vam eixir de la base de Sant Andreu de la Barca l’ambient era molt hostil: ens insultaven, es burlaven, feien gestos amb les mans... Havien perdut la vergonya i el sentit del respecte».

El de l’agent W86153J era l’últim testimoni del dia i, com es veu, es mantenia en la línia dels anteriors. Sant Martí Sesgueioles, a l’Anoia, estava al punt de mira dels testimonis.

27. «Per què no duien cap mena de TIP a la vista?»

Ho preguntava l’advocat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu van den Eynde. L’agent reconeixia que, efectivament, l’1 d’octubre actuaven sense identificar-se.

28. «Va sentir com en la furgoneta un company seu es referia als ciutadans com a ‘fills de puta’?».

Van den Eynde insistia en l’actuació policial, dubtosament legítima. La testimoni, però, negava haver sentit res d’això malgrat que està gravat per càmeres internes del cos. Gravacions que s’han fet públques.

29. «Des de les cases hi havia gent amb botzines alertant de la nostra arribada».

Aquesta agent de la Guàrdia Civil assenyala els veïns d’aquesta localitat del Baix Llobregat.

30. «Al Facebook de l’alcaldessa es va publicar la brillant idea d’haver canviat l’urna de lloc».

L’agent assenyalava també l’alcaldessa d’aquesta petita població de l’Anoia, Rosa Narbona.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.