Precampanya electoral

L'optimisme de l'esquerra balear

Tres raons avalen la idea que és molt més probable que Francina Armengol segueixi presidint el Govern balear en comptes que ho faci en el seu lloc el cap del PP, Biel Company.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Francina Armengol té moltes possibilitats de repetir en el càrrec de presidenta del Govern balear. L’esquerra balear creu que les possibilitats de perdre el Govern són molt baixes. Entre els esquerrans és unànime l’opinió que el PI, Proposta per les Illes, en cas de ser decisiu a l’hora de formar la pròxima majoria parlamentària a les Illes, no tindrà més remei que pactar amb ells. És el motiu fonamental que avala el seu optimisme. Però hi ha altres dues raons. La primera, que la candidatura ultradretana de Vox pot suposar un efecte tap en contra del PP tant a Eivissa com a Menorca, afavorint de forma indirecta l'esquerra. La segona, que perquè fos possible la majoria absoluta de la dreta –PP, Ciutadans i Vox-, l’esquerra hauria de perdre almenys 7 diputats en relació a 2015, quelcom que avui per avui resulta difícil de creure. Tot pot canviar perquè, tal i com diuen els experts demoscòpics, la intenció de vot és molt volàtil, però si més no a hores d’ara tot indica que la gran majoria de les combinacions possibles de resultats electorals afavoreixen un Govern progressista encapçalat novament per Francina Armengol.

Tres eixos a favor de l’esquerra

L’esquerra –PSIB, Podem, Més per Mallorca, Més per Menorca i Gent per Formentera- va obtenir ara fa quatre anys 34 diputats sobre els 59 que formen el Parlament. Si enguany no arribés als 30 escons que donen la majoria absoluta, els dirigents de tots els partits progressistes referits donen per fet –tal i com s’ha dit- que la formació regionalista encapçalada per Jaume Font, el PIProposta per les Illes-, no tindrà més remei que pactar amb ells perquè, consideren, “no és creïble que pugui pactar amb el PP si aquest partit té el suport de Vox, partit que reclama la derogació de la Llei de Normalització Lingüística”. A pesar de les advertències de Font –com les fetes en la darrera entrevista concedida a EL TEMPS-  en el sentit que pactarà amb PSOE o PP segons quin dels dos governi a Madrid i “de cap manera” amb “Podem i Vox”, l’esquerra balear es mostra segura del pacte amb els regionalistes, si és necessari: “un pacte amb el PI seria el mal menor per evitar un Govern de la dreta amb la ultradreta”, diu Fina Santiago, número 2 de la candidatura de Més per Mallorca i consellera de Serveis Socials. En el mateix sentit s’han manifestat a EL TEMPS els portaveus parlamentaris del PSIB, Andreu Alcover, i el de Més per Menorca, Nel Martí. Ho donen per fet: en cas de ser necessari podran tenir el PI al seu costat.

A banda d’aquesta raó per a l’optimisme, també existeixen altres dos elements que juguen a favor de l’esquerra. En primer lloc, la candidatura de Vox a Eivissa i Menorca. Tot i que una part de l’esquerra tem el que pugui passar a Eivissa degut a la multiplicació de candidatures d’aquest àmbit, si la ultradreta no passa d’un 7% dels vots –que és la xifra màxima que, a hores d’ara, li donen les enquestes- l’efecte que provocarà serà semblant al que el PP estatal tem que passi a les eleccions generals a les províncies menys poblades, és a dir que li resta vots sense assolir escons, amb el resultat que el PSOE és qui més diputats suma. Doncs més o menys podria passar igual a Menorca i Eivissa: amb un 7% seria fàcil que Vox quedés sense representació per les dues circumscripcions però que fes minvar un o dos diputats al PP, i aquesta pèrdua podria resultar cap i a la fi essencial.  

I per un altre costat, perquè l’esquerra no tingui cap opció de seguir governant hauria de passar que els seus escons sumats als del PI no arribessin a 30. Cosa que només podria ocórrer si els progressistes baixen de 27 -els regionalistes en tenen tres i serà difícil que puguin sumar-ne un altre. Atès que el 2015 varen sortir elegits 34 diputats d’esquerra, n’haurien de perdre vuit. A hores d’ara el PSIB no està amenaçat de perdre cap diputat i, segons els sondatges publicats, fins i tot podria sumar-ne un. Per la seva banda, Podem -10 diputats el 2015- i els dos Més -nou - per ventura seran castigats –o així ho diuen les enquestes- però la seva caiguda hauria de ser tan enorme, per no arribar als 27 escons, que ara per ara resulta difícil d’imaginar.

En resum: la situació és volàtil, tot pot passar però ara mateix tot indica que és molt més probable que Francina Armengol segueixi presidint el Govern i no que l'encapçali el candidat del PP Biel Company després de les eleccions del 26 de maig.   

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.