AGRICULTURA

La visita agredolça del ministre Planas a València

El responsable d’Agricultura desatén les principals demandes dels citricultors en la seua primera visita a València i emplaça el sector a millorar la seua organització per accedir als fons europeus

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La primera visita del ministre d’Agricultura, Luis Planas, al País Valencià es va saldar ahir dilluns amb bones paraules però cap mesura concreta per contrarestar el desastrós inici de la campanya citrícola. Planas, en una reunió al més alt nivell, amb el President de la Generalitat, Ximo Puig, i la plana major del sector -sindicats agraris, cooperatives, sector agroindustrial-, va evitar adquirir compromisos concrets i va relativitzar l’impacte que l’Acord comercial entre la UE i Sud-Àfrica ha tingut en l’actual conjuntura del camp valencià. En la seua intervenció després d’una reunió de treball al Palau de la Generalitat que va durar dues hores, el ministre va reconèixer la negativa conjuntura que travessa el sector, si bé va posar l’accent en els problemes d’organització dels citricultors.

“Cal organitzar-se més i millor”, va assegurar Planas, qui va lamentar que en l’actualitat “només el 34% dels productors estan organitzats a través d’organitzacions professionals”. Aquesta atomització perjudica, segons el ministre, la possibilitat d’acollir-se als fons que la Unió Europea habilita en circumstàncies extraordinàries als productors agrícoles. En aquesta mateixa línia va reblar el President de la Generalitat, qui va insistir en la necessitat de posar en marxa una reestructuració de l’ “arquitectura de gestió” del sector.

La inconcreció del ministre deixa un regust amarg en les organitzacions dels citricultors, que denuncien que aquest inici de campanya els ha reportat pèrdues per valor de 130 milions d’euros. Tant la Unió de Llauradors com AVA-Asaja reconeixen que si bé Planas és comprensiu amb la situació del sector, no ha habilitat les mesures que reclamen de fa setmanes per afrontar una situació que ha dut a una mobilització d’ampli abast en les comarques més afectades del País Valencià.

Per a la Unió de Llauradors, principal sindicat agrari, la d’ahir va ser “una visita amb llums i ombres”, perquè si bé va mostrar “predisposició a escoltar el sector”, li va “mancar valentia per aplicar mesures concretes”, en paraules del seu secretari general Carles Peris. En una línia similar es manifesta Cristóbal Aguado, d’AVA-Asaja, qui, tot i agrair el “tarannà dialogant”, del ministre d’Agricultura, ha exigit “fets i ferramentes”.  

I és que no s’ha de perdre de vista que el sector travessa una situació molt delicada. Als problemes endèmics d’aquest sector s’ha unit aquest any l’acord comercial amb Sud-Àfrica, que permet l’accés de mandarines i taronges a territori europeu fins al 30 de novembre -abans era fins el 15 d’octubre-, circumstància que provoca que l’arribada de cítrics forans es solape amb l’inici de la campanya valenciana.  El resultat és una situació de competència no només a l’estat espanyol sinó a tota la Unió Europea, on les taronges valencianes han estat substituïdes per altres, més barates, procedents de Sud-Àfrica.

Així les coses, els sindicats -i especialment la Unió de Llauradors- han reclamat les darreres setmanes la renegociació de l’acord comercial amb Sud-Àfrica pel que fa a la importació de cítrics. I a l’espera que això es produïsca, demanen l’aplicació d’una clàusula de salvaguarda que paralitze les compres o bé que s’impose als productes procedents d’aquest país controls fitosanitaris homologables a aquells que s’apliquen als productors valencians i que, en última instància, encareixen el producte final. En la seua visita a València, però, Planas es va comprometre ahir a sol·licitar l’octubre vinent, un estudi sobre l’impacte que l’entrada de productes sud-africans ha tingut sobre els citricultors europeus. “I si aquest estudi demostra amb xifres que hi ha arguments per demanar l’aplicació de la clàusula de salvaguarda, ho demanarem a la Unió Europea”, va assegurar el responsable d’agricultura.

D’una altra banda, els sindicats agraris consideren insuficient la retirada de 50.000 tones de cítrics acordada el passat desembre amb el Ministeri, amb l’objectiu d’apujar els preus en una campanya que es tancarà, segons les previsions, amb una producció per sobre dels set milions de tones. Des d’AVA-Asaja consideren que la retirada hauria de ser almenys de 250.000 tones. Per últim els sindicats exigeixen ajudes directes com les que van rebre els productors de fruita d’estiu amb motiu del veto rus.  “En aquest moment els productors que ho han perdut el que necessiten són ajudes directes”, diu Carles Peris. De moment, però, Luis Planas ha fet oïdes sordes al clam del camp valencià.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.