Debat de política general

Dubtes sobre la teoria i pràctica de Quim Torra

En la segona jornada del debat de política general, l'oposició ha qüestionat la coherència del president Quim Torra entre el que diu i el que fa.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

No són dies fàcils per a Quim Torra. En la segona jornada del debat de política general es mostrava més segur que no en la de dimarts, molt marcada per la manifestació de l'1 d'octubre. Malgrat això, algunes crítiques de l'oposició han encertat en un dels flancs on l'actual govern se sent més qüestionat: el projecte per fer efectiva la república. Fins i tot pels seus, pels que protestaven a la porta del parlament, per la CUP i, de forma més amable, per part d'Esquerra Republicana.

De maneres diverses, les intervencions dels grups parlamentaris en referència al discurs inicial de Torra, assenyalaven que el president català mantenia una diferència de fons entre el que planteja i com actua.

La primera a fer-ho era la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que en referència als aldarulls de dilluns, retreia al president que "va haver de marxar una mica trist, perquè els seus votants estan cansats de les seves mentides". Més enllà d'això, la líder taronja denunciava, sense aportar cap xifra, "l'èxode de catalans" no independentistes a causa del procés. Finalment, en la darrera rèplica s'ha tret una bandera espanyola de la butxaca denunciant que "quan vostès cremen i despengen banderes espanyoles ho fan perquè representa la igualtat i la solidaritat".

Inés Arrimadas mostra una bandera espanyola al Parlament / Parlament de Catalunya


La resposta del cap de files del PSC, Miquel Iceta, era immediata. Fent-li veure que ja hi havia una gran bandera espanyola al Parlament i dient que no li estranyava que "els que han nascut amb el conflicte no tinguin el més mínim interès a solucionar-lo. Això és Ciutadans". Iceta, que ha volgut mostrar un perfil dialogant amb el Govern, no s'ha estat tampoc de retreure a Torra que "quan es fa un discurs no lligat a la realitat, genera frustració", i ho ha exemplificat dient-li que no podia "animar als CDR perquè actuïn, enviar els Mossos a dissoldre'ls i després no donar suport als Mossos".

En una línia similar, s'expressava Jèssica Albiach, que s'estrenava com a cap de files de Catalunya en Comú Podem després de la sortida de Xavier Domènech. "La falta de rumb i coherència entre el que fan i el que diuen està creant aquesta frustració", manifestava. I en relació a la proposta de Torra de fer un debat amb Pedro Sánchez, argumentava que "en 30 dies és impossible negociar un referèndum. I això que portarà? Més frustració". Fora d'això, però, els comuns han avançat que dijous, durant el debat de les Propostes de Resolució, proposaran espais de treball conjunts en la línia del 3 d'octubre. Una iniciativa similar la presentarà Esquerra Republicana.

La intervenció més severa de totes, però, era la de Carles Riera, de la CUP. "Entre el moviment republicà i l'autodeterminació hi ha un embut i aquest son vostès", li etzibava per després afegir que "no han restituït res, han enganyat" i que no tenien "cap pla" per la República".

El darrer retret en aquest sentit, velat i emmarcat en la guerra de baixa intensitat que mantenen els dos socis de govern, arribava per boca del portaveu d'ERC Sergi Sabrià. Sense dir-ho, assenyalava a la CUP i JxCAt demanant "menys gesticulació" i que "qui promet dreceres és un ingenu o enganya".

En resposta a tot plegat, Torra deia a la CUP que "no he vingut aquí a gestionar cap autonomia" i que el dia que no pugui treballar cap a la República "plegaré". En el camp de les propostes, afirmava a Iceta que "per trobar una solució política, som capaços de bescanviar aquesta situació [posterior a l'1 d'octubre] per un referèndum pactat i legal". No feia, però, cap menció a l'ultimàtum a Sánchez que anunciava dimarts i del que ja va rebre el rebuig. De fet, a la carta enviada pel president de la Generalitat al seu homònim estatal no feia esment, tampoc, als terminis, si bé demanava una reunió immediata-

Segona jornada complicada per a Torra que dijous encara haurà de capejar dues propostes delicades de la CUP –sobre la reprovació de Miquel Buch i sobre la reafirmació de les lleis de ruptura del passat setembre- i la possibilitat o no que els diputats suspesos de JxCat exerceixin el seu vot després de rebutjar acollir-se a la designació d'una persona del mateix grup en possessió dels seus drets parlamentaris aprovada dimarts.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.