País Valencià

Setge a l'agressor masclista

Després que una dona fóra assassinada a trets pel seu home a Elda (Vinalopó Mitjà), el Consell va impulsar una comissió d'experts per revisar els protocols en la valoració dels rics sobre la violència de gènere. A les conclusions, presentades aquest dilluns per la consellera de Justícia Gabriel Bravo, els especialistes ressalten, entre altres coses, la necessitat de potenciar les Unitats de Valoració Forense Integral, que elaboren informes sobre el grau d'agressivitat del maltractador. Seguint aquestes recomanacions, Bravo ha anticipat la creació d'unitats comarcals d'aquest tipus i l'ampliació de les oficines d'atenció a la víctima a tots els partits judicials.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Al col·legi públic Sant Negre d'Elda (Vinalopó Mitjà), feia pocs minuts que havia sonat l'alarma. El rellotge marcava les cinc de la vesprada i els nens ja només pensaven a jugar. Mentre les mares i els pares esperaven per recollir els seus xiquets, un home va apropar-se a un cotxe. Aquell baró va obrir la porta del vehicle i va assassinar a trets la seua exparella. Tot en presència del seu fill. L'exmarid havia complit una condemna de 40 dies de treballs comunitaris després de lesionar a la seua víctima. Encara més, tenia pendent un judici per amenaces a la dona que va segar-li la vida.

Aquell crim masclista, que va deixar orfe el xiquet, va commocionar la societat valenciana. La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, va impulsar com a conseqüència de l'assassinat a Elda una comissió d'experts per revisar el protocol d'actuació en la valoració del risc de la violència de gènere i per dotar de formació especialitzada al personal de l'administració de justícia que tracta aquestes qüestions. La manca de recursos per avaluar de manera correcta el risc de les víctimes va ser una de les deficiències destapades per l'homicidi de la dona. Junt amb diversos alts càrrecs de la conselleria i del departament de Sanitat, van participar en el comitè magistrats titulars dels jutjats sobre violència de gènere, fiscals delegades de violència masclista, metges forenses, advocades específiques i comandaments policials de les unitats que combaten el terrorisme masclista.

La conselleria de Justícia ha presentat aquest dilluns les conclusions de la comissió, en el qual adverteixen que «els òrgans judicials sol·liciten escassament la realització de l'informe de valoració del risc a l'Institut de Medicina Legal». Diferent de l'avaluació elaborada per la policia espanyola o per la Guàrdia Civil, aquest document té com a funció «valorar la perillositat de l'agressor i no valorar la vulnerabilitat de la víctima». Fins al moment, la redacció d'un informe que compta amb l'opinió de metges forenses, psicòlegs i treballadors socials depèn de si ho demanen els fiscals o els jutges. Escassament implantades, l'any 2017 no se'n va sol·licitar cap al País Valencià. L'any 2018 sí que se'n han demanat 19, segons ha assenyalat Bravo.

Amb l'objectiu de reforçar aquestes unitats, que analitzen en deteniment el comportament de l'agressor i posen el focus sobre el maltractador, la consellera de Justícia ha anunciat «la posada en marxa de prefectures especialitzades en violència de gènere en les tres províncies». La distribució dels especialistes, segons Europa Press, serà de quatre metges forenses coordinats per un cap d'aquesta especialitat, tres més adscrits als jutjats especialitzats en violència de gènere de Paterna (Horta), Gandia (Safor) i Torrent (Horta), un psicòleg de guàrdia i dos de pericials, dos treballadors socials i uns altres cinc forenses encarregats de les guàrdies. A tot aquest personal, s'hi suma la presència 24 hores al dia i «de manera immediata» d'un forense per als jutges que demanen aquest informe complementari al fet per les forces de seguretat de l'Estat.

Tot i que el projecte encara està en bolquers i depèn del vistiplau de la conselleria d'Hisenda en els pressupostos de la Generalitat Valenciana de 2019, Bravo pretén crear equips comarcals que avaluen aquests riscs. «La intenció és prestar un servei de proximitat, però encara cal estudiar-ho. Ho hem fet en l'àmbit familiar i amb els menors. L'experiència d'aquesta prova pilot ens permetrà determinar la connivència de la idea per a la violència de gènere», ha afirmat, ressaltant que la xarxa d'Oficines d'Assistència a les Víctimes estarà present en tots els partits judicials del País Valencià. Dels 22 centres actuals, es passarà a 36.

Amb el Ministeri d'Interior modificant el sistema d'avaluació dels riscs que empren els cossos policials, al document es reclama una reforma del codi penal perquè totes les condemnes incloguen cursets en matèria de gènere i d'educació afectiva-sexual, l'extensió dels jutjats especialitzats en violència masclista perquè qualsevol crim d'aquest tipus no siga instruït per un tribunal diferent i la creació d'una jurisdicció especialitzada en violència de gènere. També s'aposta per incrementar la pena que comporta saltar-se les mesures cautelars imposades com les ordres d'allunyament, habitualment sancionades amb una multa.

Els experts, al seu torn, reclamen a la Generalitat Valenciana ampliar el nombre de Punts de Trobada Familiar, que les agredides siguen citades a les Oficines d'Assistència a les Víctimes de Delictes per part dels òrgans judicials, l'increment de la formació especialitzada i facilitar l'accés de les dades dels informes mèdics perquè es traslladen als jutjats de manera ràpida. Ara bé, també posen deures al Govern espanyol. Exigeixen la creació de grups especialitzats a la policia espanyola i la benemèrita, homogeneïtzar els atestats recollits quan una dona denúncia i revisar les mesures de protecció de les víctimes. L'increment del nombre de fiscals específics és una altra demanada.

Els col·legis d'advocats tampoc es lliuren. Els especialistes insten als òrgans col·legials dels lletrats a «establir un sistema d'incompatibilitat de torns». O dit d'una altra manera: si l'advocat defensa a un agressor, després no podràs assumir l'assistència legal d'una víctima. Al seu torn, reclamen un major nombre d'advocats «en els torns d'ofici d'assistència a les víctimes de violència de gènere». Tot un conjunt de mesures que suposen un redoblament de l'ofensiva del Consell contra el terrorisme masclista després de les accions a l'arrel del problema i d'impulsar-se el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere per part de la conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives que encapçala Mónica Oltra, de Compromís.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.