Política

Ball de cadires als partits catalans

Candela López i Ramon Arnabat substituiran a Xavier Domènech al capdavant de Catalunya en Comú; Maria Senserrich ha abandonat el seu lloc de portaveu del PDeCAT i ERC reestructura la direcció per oferir recolzament a Junqueras i Rovira

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Setmana de recomposició a les direccions del PDeCAT, ERC i Catalunya en Comú. Per motius diferents, totes tres formacions han situat o situaran noves persones a la primera línia política.

Així, el cas que sembla que pot portar més cua és el de Catalunya en Comú. Després de la dimissió de Xavier Domènech, coordinador del partit conjuntament amb Ada Colau, calia saber qui acompanyaria a l’alcaldessa de Barcelona. Tot i que alguns mitjans havien afirmat que podien ser tres les persones encarregades de substituir a Domènech, finalment, seran només dues les que completaran una direcció col·legiada a tres bandes. Al costat de Colau hi haurà Candela López, provinent d’ICV i Ramón Arnabat, regidor de Vilafranca en Comú.

D’aquesta manera, ICV recupera una presència directa a la cúpula del partit que no tenia amb el tàndem Domènech-Colau. Arnabat, al seu torn, seria el representant dels corrents més sobiranistes encapçalats que representava Domènech. El quart membre de la direcció, segons publica Nació Digital, havia de ser Joan Mena, diputat a Madrid i membre d’EUiA, però finalment hauria caigut de l’equip dirigent per la manca de suports del seu propi partit.

Xavier Domènech
Títol

Aquestes substitucions hauran de ser ratificades aquest cap de setmana pel Consell Nacional dels Comuns. Fonts del partit asseguren que en aquest mateix consell serà també el moment en què s’escullin els membres de la cúpula del partit o nucli dur. De ser així, es posaria fi a un debat que s’ha anat aplaçant al si de l’organització des que es fessin les eleccions per escollir el Consell Nacional i la Comissió Executiva. Un dels motius haurien estat les tensions entre els diferents corrents interns de la formació. Així, el sector Federalistes -que té com a figures visibles Lluís Rabell o Joan Coscubiela- estaria collant per tal que el partit es distanciés dels postulats més sobiranistes, que no independentistes, representats per Elisenda Alamany i el mateix Domènech. A més, aquest dimarts, la valenciana Jéssica Albiach ha anunciat que serà l'encarregada d'agafar el relleu al capdavant del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem.

La baixa del líder dels comuns, però, ha generat també un procediment electoral intern a Podem Catalunya, del qual n’era també secretari general, per escollir el nou líder de la formació. Les votacions es faran entre el 20 i el 24 de setembre.

Reformes a ERC

El proper cap de setmana també serà moment perquè Esquerra Republicana ratifiqui els canvis acordats per l’executiva aquest dilluns. La reestructuració de la direcció es basa en la voluntat d’oferir recolzament a la figura del President i la Secretària Nacional ara que Oriol Junqueras és a la presó i Marta Rovira a l’exili. Així doncs, es crearà una vicepresidència de suport que ocuparà Marta Vilaret, regidora de Mollet del Vallès i vicepresidenta segona del Consell Comarcal del Vallès Oriental.

La reforma passa també per l’ascens de Marta Vilalta -que seguirà fent de portaveu- a la nova vicepresidència General d’Estratègia, Entorn i Gestió del Coneixement. Mentre, Mireia Mata ocuparia la vicepresidència General de Dones i Sergi Sabrià la vicepresidència General d’Imatge i Comunicació. També es mantindran a les seves vicepresidències Isaac Peraire (Coordinació Interna, Organització i Territori) i Eduard López (Acció Política).

Finalment, Georgina Oliva, actual directora de la DGAIA, substituirà Alba Vergés a la secretaria de Salut; Natàlia Garriga rellevarà a David Agustí a la secretaria de Política Cultural, Educació i Esports i Mònica Palacín deixarà de ser la secretària d’Organització en favor de Sus Martí. Tal vegada, Pere Aragonès es mantindrà com a tercer d’abord com a adjunt a la Presidència.

Canvi de Portaveu

El PDeCAT, que tot just va renovar la seva direcció el 21 de juliol, veu com la seva portaveu nacional i membre de la cúpula, Maria Senserrich, ha renunciat al seu càrrec. Senserrich que era una de les dirigents que es mantenien de l'etapa de Marta Pascal atribueix la dimissió a motius personals. A hores d’ara, des del partit afirmen desconèixer qui serà la seva substituta com a a portaveu i deixen a l’aire la possibilitat que ningú agafi el seu lloc a la direcció.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.