Corrupció de placa i pistola

La Mallorca tèrbola de policies «confidents» de narcotraficants

La unitat d'Afers Interns de la policia espanyola investiga dos alts comandaments del cos per suposadament haver rebut suborns del clan de La Paca a canvi d'informació sobre les diferents operacions antidroga. Un dels agents investigats, el comissari i fins aleshores icona anticorrupció Antoni Cerdà, al·lega que les seues trobades amb narcotraficants responen a uns treballs per Anticorrupció amb l'objectiu d'aconseguir més proves sobre la trama encapçalada per l'amo de la nit mallorquina, Tolo Cursach. Només un fiscal de la secció d'anticorrupció, i que reconeix ser amic seu, dóna suport a la coartada de l'excap de la Policia Judicial de les Illes.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Cau el sòl a Mallorca. El rellotge marca les 20.22 de la vesprada. Al banquet situat a la porta de les urgències de l'hospital Son Llàtzer, està assegut Antoni Cerdà. Es tracta d'un comissari retirat que va convertir-se en tota una icona contra la corrupció a les Illes. Com a cap de la Policia Judicial balear, va impulsar diverses investigacions que acabarien amb Unió Mallorquina dissolta per les nombroses causes judicials que l'assetjaven, amb l'expresidenta del Parlament Balear Antònia Munar, més coneguda com sa princesa, entre reixes i amb el gendre del monarca emèrit, Iñaki Urdangarín, condemnat a la presó.

Cerdà, retirat de l'activitat policial, rep una telefonada després de romandre 10 minuts per les rodalies del centre hospitalari. Segons la investigació realitzada per la Unitat d'Afers Interns de la policia espanyola, el seu interlocutor és l'Ico, membre d'una família de narcotraficants resident al poblat de Son Banya i fill de la matriarca del clan encapçalat per La Paca. El jove confirma a l'excomissari que acudira a la cita, tal com havien pactat. Quan arriba, s'introdueix al vehicle del policia jubilat. Al cotxe estan uns 30 minuts. El motiu de la trobada, d'acord amb la declaració judicial del narcotraficant, és l'entrega d'un suborn de 36.000 euros a canvi que ajude a la seua germana, La Guapi, empresonada per ser detinguda amb tres kilograms de cocaïna. Amb tot, els investigadors assenyalen que la quantitat suposadament exigida per Cerdà és de 150.000 euros, tal com va confessar en seu judicial el membre del clan dedicat al tràfic de drogues. 50.000 euros de la xifra total eren per a un policia no identificat de Madrid.

Els diners haurien estat desenterrats per un consumidor de cocaïna afí a la filla de la matriarca del clan perquè entregara els diners a l'Ico i així poder pagar el presumpte suborn a l'exagent de la policia espanyola. De fet, els agents que investiguen aquest assumpte tèrbol van detectar diversos desplaçaments d'una persona del cercle de La Guapi a Randa. Es tracta del poble d'interior en el qual resideix Cerdà d'ençà que va penjar la placa i la pistola.

Per aquests fets, el jutjat d'instrucció número 1 de Palma va imputar a l'excomissari i un altre inspector de policia que també hauria percebut diners presumptament del grup de narcotraficants. La investigació sobre ambdós policies van engegar-se arran de la recerca judicial sobre el tràfic de drogues a Mallorca. Com a conseqüència dels enregistraments telefònics realitzats, va acreditar-se que l'excap de la Policia Judicial de les Illes va posar-se en contacte amb la cunyada de La Paca. L'objectiu de les seues gestions era aconseguir suposadament el telèfon del germà de La Guapi, una vegada la narcotraficant havia ingressat en la garjola. No debades, va cridar a la cunyada fins a tres vegades amb el propòsit d'organitzar la trobada a l'hospital de Son Llàtzer amb l'Ico.

El jove narcotraficant, però, no ha estat l'únic que ha relatat davant el jutge la presumpta complicitat amb l'aleshores comissari. La mateixa Guapi i la seua parella, internat en una presó militar per la seua condició de pilot d'helicòpters de l'exèrcit espanyol, van assenyalar a Cerdà com a confident dels narcotraficants, fins i tot, més enllà del seu clan. «Era la nostra protecció», van declarar. També van afirmar que per aquests avisos el comandament policial hi havia vegades que no demana diners a canvi. Encara més, van apuntar que els havia advertit de la investigació que va finalitzar amb els dos membres de la família dedicada al tràfic de drogues entre reixes.

Material confiscat per la policia espanyola en una de les diverses operacions contra el clan de La Paca

Un dels imputats per l'operació antidroga va relatar més detalls de la teòrica relació entre la policia espanyola a les Illes i els narcotraficants del clan de La Paca. Segons aquest membre de la família dedicada al tràfic d'estupefaents, Cerdà rebria presumptament 10.000 euros al mes a canvi de facilitar-los informació. Ara bé, aquesta acusació fou desmentida per una altra integrant de la nissaga.

Independentment de la quantitat que podria percebre el comissari, La Guapi i el seu nòvio van avisar als investigadors que comptaven amb gravacions de les trobades amb els dos agents policials imputats. Tot i assenyalar que podien entregar-les al jutge, no s'ha aportat cap cinta d'ençà que pronunciara aquestes paraules. Això sí, l'Ico sí que va aportar els seus missatges de Whatsapp amb l'excap de la Policia Judicial de les Illes. «Podem veure'ns avui a les 19.30 en el mateix lloc. Si pots, has de dur el llibre que tu tens», escriu l'agent policial. La referència al «llibre», segons el narcotraficant, és en al·lusió als diners que el comissari reclamava, ja que suposadament el clan només va abonar-li 36.000 euros dels 150.000 que hauria demanat el comandament policial.

La coartada Cursach

Cerdà, tanmateix, nega els fets. L'excap de la Policia Judicial de les Illes atribueix la paraula «llibre» a una suposada agenda incriminatòria de l'empresari de la nit Bartolomé Cursach, investigat per encapçalar presumptament una tèrbola trama en la qual suposadament tindria en nòmina policies espanyols i guàrdies civils i rebria favors de polítics del PP i Unió Mallorquina per estendre el seu imperi de discoteques i locals d'oci arreu de l'illa de Mallorca. De fet, el narcotraficant amb el qual va reunir-se és un dels testimonis protegits que va declarar contra Cursach.

Amb contacte encara amb els vells companys de feina, l'excomissari va assabentar-se en un cafè amb un fiscal del rumor que existia sobre les pressions que estava rebent l'Ico de l'entorn de Cursach per canviar la seua versió a la causa. Tot seguit, Cerdà va oferir-se a parlar amb el narcotraficant per tal d'aconseguir proves de les suposades coaccions. Per a fer-ho, va emprar un bolígraf d'espionatge. La seua intenció era gravar les seues trobades amb el membre del clan de La Paca. Cerdà va entregar aquesta prova, però com que no hi havia cap conversa enregistrada va arxivar-se. De la seua recerca, no va dir ni pruna als comandaments policials que encapçalen la investigació. Segons Diario de Mallorca, perquè coneixia que la Unitat d'Afers Interns li seguia la pista.

Després d'aquesta actuació per part de Cerdà que esgrimeix com a justificació de les seues trobades amb els narcotraficants, els investigadors creuen que va usar el fiscal com a coartada per quedar amb els integrants del clan amb l'objectiu de demanar-los els presumptes diners que li devien pels seus suposats avisos, tal com publica el mateix periòdic. El fiscal en cap Bartomeu Barceló, amb un criteri contrari als seus altres companys del Ministeri Públic, ha defensat l'actuació de l'exagent, que l'ha definit com «un amic seu» i «un gran policia», segons El Mundo/El Dia Balears. Barceló, de fet, ha demanat al jutge que instrueix la causa que accelere la declaració com a imputat de Cerdà, amb l'objectiu d'intentar arxivar la qüestió com més aviat millor. La jugada del fiscal en cap es produeix quan l'excomissari va oblidar-se suposadament d'una denúncia que l'afectava per un altercat nocturn amb un ciutadà, segons recull el mateix rotatiu.

L'empresari de la nit i de diversos centres d'oci i esportius, Tolo Cursach| EFE

Unes maniobres que mostren la Mallorca més tèrbola en la qual s'interconnecten policies suposadament subornats, narcotraficants convertits en penedits que engeguen el ventilador als jutjats i empresaris de la nit que converteixen en realitat i, fins i tot, superen aquelles línies escrites per l'escriptor Guillem Frontera a la seua obra Mallorca sense morts (Club editor, 2015). I que, al seu torn, transformen icones de la lluita contra la corrupció en comissaris jubilats presumptament al servei de clans dedicats al tràfic de drogues.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.