Mallorca, amb morts

La detenció de l’empresari d’oci nocturn Tolo Cursach, acusat, entre més delictes, d’homicidi, suma dos morts a l’àmplia trama mafiosa que s’investiga a Palma.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Sol dir l’escriptor Guillem Frontera que Mallorca és com Sicília però sense morts. Ara ja estan agermanades amb morts i tot. Si més no, així ho creu el jutge instructor del cas de la màfia policial de Palma, Manuel Penalva, que ha enviat preventivament a presó i sense fiança Bartomeu Cursach, el més important dels empresaris de la nit mallorquina, acusat de setze delictes entre els quals hi ha dos possibles homicidis d’antics treballadors que presumptament estaven a punt de denunciar-lo.

Màfia policial

Des de l’any 2013 el jutge instructor referit i el fiscal anticorrupció Miguel Ángel Subirán investiguen l’existència d’una trama de corrupció en el si de la policia local de Palma, amb ramificacions polítiques, empresarials i que afecten també altres àmbits del consistori. Malgrat que la major part de les actuacions es mantinguin sota secret de sumari, s’han anat coneixent algunes dades que, juntament amb la part que es va fer pública l’any passat, dibuixen un escenari sòrdid i inquietant: prostitució, extorsions, tràfic de drogues, pallisses, homicidis... El nombre d’imputats supera la seixantena. A la llista hi ha policies municipals, empresaris i, també, dos polítics del PP, l’actual diputat del Parlament Álvaro Gijón i l’ex president del PP de Palma, José María Rodríguez.

Tot va començar el 2012 quan arribà a la fiscalia anticorrupció una denúncia per irregularitats en unes oposicions de promoció interna a la policia municipal de Palma. Després d’estudiar-la, el fiscal Subirán, ja a l’any 2013, trobà indicis suficients per ampliar la investigació a la possible existència d’una xarxa que aspirava a controlar totes les proves —d’accés extern i de promoció interna— del cos policial i, al cap d’un any, trobà dades que apuntaven a irregularitats a la Patrulla Verda de la policia. En síntesi, les sospites s’adreçaven a alguns d’aquests agents que, segons declaraven diversos empresaris dedicats a l’oci nocturn, oferien avisar de futurs escorcolls i inspeccions a canvi de diners, alcohol i, en algun cas, dels serveis de dones prostituïdes. Quid pro quo que deien els clàssics. O corrupció policial pròpia de novel·la negra clàssica.

Ben aviat, el nombre de testimonis protegits anà creixent i tant el fiscal com el jutge començaren a adonar-se de la magnitud de la xarxa. Una trama que no sols es dedicava a tot el que s’ha referit sinó que també extorquia els empresaris de la nit que no es volien plegar als seus desitjos, que intentava arruïnar negocis per després quedar-se’ls a preu molt barat, que traficava amb drogues, que controlava àmplies zones d’oci nocturn on no podia fer negoci ningú que no pagués els suborns...

Així que la investigació judicial s’anava eixamplant, al llarg de 2016 augmentaven els perills per als testimonis protegits i els investigadors. Un vehicle fou cremat a posta a l’aparcament d’una finca on resultà que vivia el magistrat i que en tenia un d’igual: amb posterioritat un detingut de la trama confessà que, en efecte, volia ser un avís amenaçador; però el piròman s’equivocà de cotxe. Per una altra banda, aquest setmanari va poder recollir, de fonts jurídiques de Palma, que alguns investigadors havien rebut fotos de les seves parelles i fills com a forma de clara advertència, que havien aparegut animals de companyia morts cruelment... Tant el jutge com el fiscal van armats des d’aleshores.

Cursach

En els últims mesos el cas màfia polical s’ha convertit en quelcom encara més ampli. A finals de l’any passat es ramificà amb diverses detencions per suposades irregularitats en la concessió —a empreses privades— de la gestió del servei de l’ORA —Ordenança de Regulació dels Aparcaments— i el gener d’enguany el jutge ordenà unes noves detencions per possibles il·legalitats en la concessió dels serveis de manteniment de les piscines municipals. Tot prové d’allà mateix, de la trama mafiosa citada.

L'empresari de la nit, Tolo Cursach. El jutge envià Cursach a la presó de manera preventiva i sense fiança, perquè considera que hi ha risc de fuga o que intenti destruir proves.

El darrer dia de febrer esclatava el més gran de tot aquest enfilall d’escàndols amb origen únic. La detenció de Bartomeu, Tolo, Cursach. L’empresari més important de la nit mallorquina que controla restaurants, discoteques... i que el jutge situa a la cúspide de la trama mafiosa que s’està investigant. Des de feia mesos el seu nom anava de boca en boca. Advocats coneixedors de les interioritats dels jutjats asseguraven que “aviat caurà”.

Però passaven els mesos i no queia. Fins que el 28 de febrer caigué. I de quina manera. La policia judicial el detenia a la seva luxosa propietat de Puntiró —a la rodalia de Palma—, igual que també enviava als calabossos dos dels seus executius. Al cap de 72 hores foren conduïts davant del jutge que instrueix la causa. La decisió del magistrat fou l’encarcerament preventiu sense fiança —per risc de fugida i de destrucció de proves— per a Cursach i per a un dels seus executius, mentre que l’altre, de menor rang dins de l’empresa, va ser alliberat amb càrrecs.

El sumari és secret, però ha transcendit que l’instructor i el fiscal consideren Cursach sospitós de ser el cap de l’organització mafiosa que corrompia els policies municipals, a través dels quals fuetejava la competència empresarial i, a més, dirigia un entramat delictiu de gran envergadura. En concret se l’acusa de suborn a funcionaris públics, extorsió, amenaces, coaccions, ús d’informació privilegiada, delicte fiscal, blanqueig de capitals, tràfic d’influències, delicte contra els drets dels treballadors, falsedat documental, estafa processal, aportació de documentació falsa en un judici i, a més, i sobretot, corrupció de menors, narcotràfic, pertinença a organització criminal i, al capdamunt de tots, homicidi.

La commoció social a Palma fou molt gran per culpa d’aquesta última acusació. Els mallorquins fa anys que conviuen amb escàndols de corrupció i n’han vist de tots colors. Com a Sicília, sí, però, com diu Guillem Frontera, sense morts... fins ara.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.