Anàlisi

Del 'talante' de Zapatero a l'empatia de Sánchez

Després de més de dues hores de reunió, Sánchez ha accedit a revisar les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional, però ha negat qualsevol marge per al dret a l'autodeterminació.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Una de les coses que més es van destacar de Jose Luís Rodríguez Zapatero, en especial els primers anys del seu mandat, va ser la seva manera de fer. Un tarannà que el distanciava kilòmetres lluny del seu predecessor, José María Aznar. El president d'allò que en castellà es va anomenar 'talante' va exemplificar això en la primera visita del basc Ibarretxe. Per primera vegada, un president autonòmic era rebut a les portes de la Moncloa amb la bandera de la seva bandera, en aquest cas una ikurriña, presidint al costat de l'ensenya de l'Estat espanyol. El protocol també es repetiria en les visites de Pasqual Maragall.

Un gest de cordialitat per desmarcar-se del seu predecessor acompanyat pel gest polític de l'"apoyaré" que va acabar com va acabar. Amb un minso Estatut que engegaria l'espurna del que ara coneixem com a procés independentista.

Anys després, i rere el desert de diàleg entre la Generalitat i l'Estat vers la qüestió nacional que han suposat els set anys de Govern Rajoy, Pedro Sánchez i Quim Torra s'han assegut a la taula per, durant dues hores i mitja, "parlar de tot".

L'escenificació ha estat presidida, de nou, per la senyera i la bandera espanyola a les portes de la Moncloa i dins el despatx. Acabada la foto protocol·lària, un passeig pels jardins, on s'ha pogut observar un clima distès entre presidents, ha estat la representació del missatge a projectar. Ambdós sectors han plantejat la trobada com una ocasió per rebaixar tensions.

Torra ha aprofitat l'inici de la reunió per ofrenar a Sánchez un llibre sobre l'Aran, un altre que recull mapes de Catalunya des de l'Edat Mitjana i una ampolleta de ratafia. Un gest curiós, que més enllà de denotar l'origen colomenc del president català, farà les delícies dels amants de la semiòtica. El mot ratafia prové del llatí i ve a significar quelcom similar a "el tracte queda ratificat".

La llegenda narrada per Verdaguer explica que el nom d'aquesta beguda d'herbes el van engendrar tres bisbes catalans en honor a un pacte que havien segellat. En aquesta ocasió, però, Quim Torra torna a casa sense el pacte més important que cercava, el que havia de permetre culminar el procés independentista. "El dret a l'autodeterminació no existeix", etzibava la ministra Carmen Calvo durant la roda de premsa posterior a la reunió. Ras i curt. Tampoc no hi hagut cap declaració pública significativa que apuntés a la possibilitat de facilitar un alliberament dels presos polítics o el retorn dels exiliats. Calvo ha recordat que era una qüestió judicial.


Torra, però, no n'ha volgut fer mala sang durant la seva roda de premsa. És més, gairebé ni ha criticat aquesta realitat. El president català ha volgut destacar un altre tret. L'empatia de Pedro Sánchez. "Escoltava i prenia notes", ha repetit fins a dues vegades, denotant el contrast la manera de fer de Rajoy. Això sí, les dues parts de la trobada han anunciat una segona cimera que se celebrarà a Barcelona passat l'estiu i han evitat tancar portes a res amb la voluntat de no condicionar futures trobades.

De l'encontre també n'han sortit la creació d'una comissió bilateral de diàleg entre la ministra Batet i l'executiu català i acords en l'àmbit de les polítiques socials. Així doncs, d'un costat, Sánchez s'ha compromès a aixecar els recursos contra les lleis socials catalanes suspeses pel Tribunal Constitucional. També s'ha destacat la bona sintonia per tal que des dels partits independentistes es donés suport a les propostes progressistes de Sánchez, tals com revertir la llei Mordassa o impulsar el Corredor Mediterrani.

Amb tot, ha estat significatiu que, malgrat que Torra ha remarcat que el gruix de la conversa ha girat entorn del dret a l'autodeterminació i els presos polítics, la ministra Calvo hi ha passat de puntetes en la seva compareixença, excepte quan ha estat preguntada pels periodistes, i s'ha centrat a parlar de les propostes socials o d'infraestructures, així com de la gestió del dia a dia entre governs.

Pedro Sánchez i Quim Torra entren a la Moncloa / Generalitat de Catalunya



Comptat i debatut, conclusions similars a les que hauria pogut exposar després d'una trobada amb un president d'una comunitat autònoma qualsevol. Pel que fa a la resta, negatives al dret a l'autodeterminació o a una possible oferta de referèndum per part del PSOE, que com ja explicava l'expresident José Montilla a EL TEMPS, ni hi serà ni se l'espera. Mentre Torra posa de manifest el canvi de vibracions, Sánchez ha fet avui un pas més per abraçar l'estàndard de l'empatia i enarborar-lo com el seu 'talante'. Tuits en català i castellà en acabar la reunió i tot en ordre a la Moncloa.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.