FEMINISME

La llei mordassa s’acarnissa amb el 8M

Feministes valencianes reben sancions de fins a 600 euros per participar en els piquets informatius de la vaga del 8M

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El passat 8 de Març milers de dones van eixir al carrer per reivindicar els seus drets. Fou una jornada històrica que, possiblement, marcarà un punt d’inflexió en la lluita a favor de la igualtat entre homes i dones. Tanmateix, el moviment feminista mira ara amb preocupació els intents per criminalitzar-les. L’Assemblea Feminista de València denuncia que en els últims mesos algunes de les dones que van participar en els piquets informatius del 8M a la ciutat de València han rebut sancions administratives que arriben fins als 600 euros. Fins al moment, s’han rebut 12 sancions.

«S’intenta criminalitzar un moviment i una jornada que fou absolutament pacífica», es queixa Teresa Meana, feminista de llarg recorregut i membre de l'Assemblea Feminista. Les primeres multes van començar a arribar en el mes d’abril i contemplaven sancions de 200 euros. En total se’n van rebre quatre. Tanmateix, en les últimes setmanes han aplegat vuit de 600 euros. Fins el moment, doncs, les sancions sumen 5.600 euros, si bé des de l’Assemblea Feminista no descarten que puguen arribar-ne més en les pròximes setmanes.

A les afectades se’ls acusa d’haver infringit l’article 36/3 de la Llei de Seguretat Ciutadana que contempla infraccions greus per «causar desordres en les vies, espais o establiments públics o obstaculitzar la via pública amb mobiliari urbà, vehicles, contenidors, pneumàtics u altres objectes»; així com l’article 37/4, que contempla com infracció lleu «les faltes de respecte i consideració els destinataris dels quals siguen membres de les forces i cossos de seguretat en l’exercici de les seus funcions». Les feministes denunciades van participar el 8M en els piquets informatius del barri de Benimaclet i el Rectorat de la Universitat de València. Aquell dia policies antidisturbis van desallotjar a la força l’accés a l’edifici de Rectorat després que un grup de feministes intentara accedir-hi. La intervenció de la policia va obligar la rectora de la UV, Mavi Mestre, a intercedir-hi. «En les sancions se’ns acusa d’insults i actuacions que no van tenir lloc», es queixa Teresa Meana, qui recorda que la vaga del passat 8 de Març estava "legalment convocada i informada a les autoritats". "La policia va demanar la identificació a gent que estava exercint el seu dret a informar sobre les causes de la mobilització", lamenta.

Els col·lectius feministes han recorregut les sancions a través de l’equip jurídic d’Alerta Solidària. En tot cas, si finalment les afectades han de pagar les multes, l’Assemblea Feminista ha posat en marxa una caixa de resistència amb què fer front als imports. A més, han llançat una campanya a través de les xarxes socials per denunciar l'intent de "inculcar-nos la por per mantenir-nos callades". Les usuàries que vulguen mostrar la seua solidaritat ho poden fer a través dels haghstag #JoTambéVaigSerPiqueteraEl8M, #JoTambéSócFeminista, #JustíciaPatriarcal i #EnsToquenATotes.

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.