FEMINISME

El feminisme post-8M, a debat

Representants del món feminista debaten a La Nau de la Universitat de Valencià sobre el futur del moviment feminista després de l’èxit del 8M

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Ha passat un mes i mig des que milers de dones van eixir al carrer amb motiu de la celebració del Dia de la Dona. Aquell dia tothom va coincidir que la mobilització havia assolit un caire històric. L’aturada i la manifestació posterior van significar un punt d’inflexió per al moviment feminista. Mai abans s’havia visualitzat una protesta d’aquestes dimensions. Una volta reposades les emocions i les imatges dels carrers plens a vessar de dones, és hora de fer balanç: avaluar allò assolit i plantejar-se quins són els passos a seguir. D’això mateixa va tractar aquest dimarts la taula rodona 8M I ara què?, organitzada per la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València.

Entre els objectius més peremptoris hi ha el d’establir una agenda feminista, un document que interpel·le la classe política i que servisca perquè les reivindicacions del 8M no queden en aigua morta. L’incompliment de la partida promesa destinada a finançar el pacte estatal contra la violència masclista en els pressupostos per 2019 denota la importància de no abaixar la guàrdia.

L’altra feina a fer és continuar sumant efectius. Perquè si com indica Teresa Meana, representant de la Casa de la Dona, aquest 8M “ha significat la incorporació de les dones joves” una volta que s’ha trencat “el miratge de la igualtat”, ara cal consolidar aquesta massa crítica alhora que sumar a les dones que fins ara no s’hi han sentit interpel·lades. En aquest sentit, Meana considera que la proliferació d’informacions sobre feminisme als mitjans de comunicació en els darrers mesos ha servit per “llevar-li la connotació negativa que durant molt de temps ha tingut la paraula ‘feminista’”. “El moviment feminista s’ha renovat perquè han arribat moltes dones noves”, afirma.

Amb tot, però, des d’aquest moviment també s’adverteix del risc que existeix de banalitzar el feminisme, del perill, en definitiva, que esdevinga una moda i, com a tal, passatgera. O, el que seria encara més perjudicial, que “els partits polítics acaben capitalitzant i cooptant el discurs feminista”, en paraules de Meana, com ja va passar amb la segona onada del feminisme. “Primer se’ns va criminalitzar; després ens van dir que era elitista; i al final s’han passat tots al feminisme –critica Meana-. Ara bé a aquestos polítics els ha de quedar clara una cosa: si no vols l’avortament no eres feminista. Aquesta mobilització ha deixat ben a les clares que allò personal és polític”.

En aquesta línia, Reyes Beltrán, experta en economia feminista, considera que la mobilització feminista del passat 8M és, sobretot, un qüestionament al sistema capitalista. “El debat, a aquestes altures, ja no és si conciliació laboral y familiar o si corresponsabilitat sí o no. L’experiència demostra –diu Beltrán- que dins del sistema capitalista no hi ha alternativa. Només es poden aconseguir pegats per mitigar, en part, els problemes del sistema”. La vaga de treball i de cures ha posat en evidència, segons aquesta experta en economia feminista, que l’explotació de les dones és l’oli que permet que l’engranatge capitalista continua rodant. “El sistema continua funcionant si es declara una vaga laboral. Però s’ensorra si les dones fem una vaga de cures”, assegura.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.