XII legislatura

Cinc qüestions que haurà de resoldre el nou Govern català

Quim Torra haurà de governar amb minoria parlamentària, amb l’Estat a vigilant cada moviment i amb unes possibles noves eleccions a tocar.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La formació d’un nou Govern a Catalunya era una notícia esperada i desitjada per gairebé tot l’independentisme, alhora que exigida per l’unionisme. Ara, si els tribunals no entrebanquen res més, Quim Torra podrà ser investit per majoria simple en segona ronda. Cinc mesos després, Catalunya tornarà a tindre un Govern emanat de les urnes.

Però la gestió no serà senzilla. El nou Govern, a falta de ser investit i constituït -ja hi ha apostes sobre els possibles nous consellers- s’enfrontarà a una sèrie de reptes que haurà de saber superar.

 

1 El control de l’Estat

El Govern espanyol ja va anunciar, tot just després del primer intent de Quim Torra per ser investit, que seguiria ben de prop la seua gestió per tal d’evitar tota mena d’acció de Govern adreçada  fer efectiva la república. El 155 serà previsiblement retirat. De fet, aquesta era, segons el Partit Nacionalista Basc, una de les condicions indispensables per garantir el seu suport als Pressupostos Generals de Mariano Rajoy. Possiblement per això, el president espanyol no ha volgut intervenir en la delegació del vot dels exiliats Carles Puigdemont i Toni Comín. Sabedor que unes noves eleccions a Catalunya podrien castigar el seu partit i tornar a beneficiar Ciutadans -dinàmica que, segons les enquestes, podria reflectir-se a l’Estat-, Rajoy sembla optar per l’opció del mal menor per al seu partit.

Tot en un moment en què Ciutadans pressiona el Govern Rajoy per prolongar tant com puga l’aplicació de l’article 155, coneixedor que aquest discurs li fa guanyar terreny al Partit Popular. El PP, tant per interessos d’Estat com per ideologia, no eliminarà, ni de bon tros, tota la seua capacitat de control sobre Catalunya. Potser no hi haurà 155 i es podran nomenar càrrecs des del Govern de Quim Torra. Fins i tot, podrien haver-hi restitucions. Però el control de les finances i la pressió angoixant del Fons de Liquiditat Autonòmic restaran. Amb tot els impediments que això implicarà per al nou Govern, que es trobarà amb un marge de maniobra ben restringit per dur a terme el seu mandat.

 

2 L’oposició de la CUP

La CUP s’ha decidit a desbloquejar la situació política, però passarà a l’oposició. Això vol dir que Junts per Catalunya i Esquerra Republicana governaran en minoria. I enfront tindran una CUP tan exigent com sempre que, segur, ho posarà ben difícil. No es contempla que cap altre partit, atesa la situació, puga donar suport parcial al Govern de Quim Torra en determinades qüestions, per molt puntuals que siguen. I la CUP, com a part de l’oposició, no donarà per bona cap proposta que no vaja en el sentit estricte d’implementar la república. Un equilibri difícil per al nou Govern, que es veurà obligat a navegar entre l’arbitrarietat estatal i unes exigències ben serioses que, cal dir també, segons el seu discurs al Parlament, Quim Torra sembla disposat a complir sense dubtes.

 

3 Estratègies discrepants

El paper d’Esquerra Republicana ha estat qüestionat darrerament per una part de l’independentisme. Partidaris de dedicar la major part dels esforços del nou Govern a eixamplar la base independentista, en cap moment han discutit públicament el nomenament de Quim Torra. Si bé, el nou president, per a alguns, no és el perfil més adequat per caminar en aquesta direcció que, per a Esquerra, requereix d’una legislatura prolongada i d’una estratègia calculada. Mentrestant, des de Junts per Catalunya es parla amb més insistència d’obeir el mandat de l’1 d’octubre. I sense renunciar a l’objectiu d’implementar la base, no sembla que tinga la prioritat de fer d’aquesta una legislatura normal, pel que fa a la seua durada. És ací on entra el quart punt.

 

4 Possibles noves eleccions

De fet, en una entrevista al rotatiu italià La Stampa, Carles Puigdemont suggeria la possibilitat de convocar noves eleccions tan aviat com fora possible. La data assenyalada seria el 27 d’octubre, coincidint amb l’aniversari de la declaració d’independència com el dia per revalidar la majoria republicana si l’Estat “manté la persecució” contra el nou executiu català. Una possibilitat que faria perillar, també, aquesta majoria, si bé també dotaria l’objectiu republicà, en cas de ser refermat a les urnes, de més raons per ser atès i valorat a nivell internacional.

 

5 Internacionalització

L’àmbit europeu està sent fonamental per a les intencions de l’independentisme català. El reflex més clar d’això ha estat la negativa, fins ara, dels tribunals d’Alemanya, Gran Bretanya, Bèlgica i Suïssa -podríem afegir a la llista Dinamarca i Finlàndia- a fer cas de les ordres d’extradició emeses des dels tribunals espanyols. I és en l’àmbit europeu des d’on, previsiblement, es dirigirà el nou Govern. Europa, més tard o més prompte, intensificarà el seu paper de mitjancer per donar una solució als empresonaments. Bé siga  través dels tribunals o d’alguns estats que prenguen partit, l’independentisme sent que gran part de la batalla es juga en l’àmbit internacional, que encara té molt a dir. Tal com ha passat fins ara, a Europa es decidirà més la batalla antirepressiva que l’estrictament política. I és que fins ara els polítics catalans han trobat refugi en aquests països, si bé cap Estat s’ha posicionat a favor de la independència de Catalunya o del procés d’autodeterminació. Cal també dir que el nou Govern, previsiblement, podria comptar amb tota mena d’impediments des de l’Estat per obrir noves delegacions a l’estranger o reactivar les ja existents. I és que l’Estat és ben conscient que el seu discurs ha perdut acceptació fora de les seues fronteres, amb tot el que això implica.

 

Cinc claus que el Govern interior de Quim Torra, previsiblement dirigit per Carles Puigdemont des d’Alemanya, haurà de resoldre si vol caminar cap a l’objectiu d’una república encara amb minúscules.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.