XII Legislatura

Com serà el nou Govern? La travessa de travesses

Analitzem què creuen els mitjans sobre quins podrien ser els pròxims consellers de la Generalitat.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Tot i que cap de les principals cases d'apostes ha intentat rendibilitzar-ho, les juguesques sobre quins han de ser els futurs consellers treuen fum. Els principals mitjans catalans fan les seves prediccions des de fa dies i pel WhatsApp circulen llistes de credibilitats variables. En EL TEMPS hem decidit fer un compendi de les principals travesses que han transcendit als mitjans per analitzar possibles patrons comuns.

Després de revisar el que han dit TV3, Nació Digital, El Món, El PuntAvui, La Vanguardia, l'Ara i El Periódico, hi ha quatre noms que semblen propietaris indiscutibles de quatre conselleries. El primer és Pere Aragonès. El pinedenc seria l'home fort d'ERC al Govern i ocuparia la Vicepresidència i la Conselleria d'Economia. Miquel Buch també apareix a totes les travesses. Home de pes al PDeCAT, crític amb l'actual direcció, seria l'encarregat de la Conselleria d'Interior.

Les dues altres conselleries que semblen tenir ja noms i cognoms definits són les de Justícia i Agricultura. Tal com va avançar el diputat d'ERC al Congrés Joan Tarda, la primera seria per a Ester Capella i la segona per a Teresa Jordà.Una altra de les persones que tots els mitjans coincideixen que serà consellera és Elsa Artadi, una de les puntals de Junts per Catalunya. Sobre ella, però, hi ha dubtes sobre quina conselleria hauria d'ocupar. Sona per a Governació i Empresa, però fins a cinc mitjans la situen com a Consellera de Presidència. Al càrrec hi podria arribar després d'una futura inhabilitació de Jordi Turull, que podria ser qui fos nomenat per aquesta conselleria en primera instància, seguint la lògica de la restitució del govern legítim.

També en aquesta lògica sembla que, segons els mitjans analitzats, podrien ser consellers Josep Rull i Lluís Puig. Rull repetiria a Territori i Sostenibilitat i per substituir-lo han sonat els noms de Damià Calvet, Marc Solsona o Albert Batet, tots ells vinculats al PDeCAT. Amb el relleu de Puig al capdavant de Cultura sembla haver-hi més consens. L'escollida seria Laura Borràs. Més dubtes hi ha sobre la possibilitat que Antoni Comín repeteixi al capdavant de la Conselleria de Salut i, tot i que alguns mitjans l'assenyalen, sembla que el seu lloc se'l disputarien David Elvira i Joan Ignasi Elena.

Dos noms que semblen bastant fixes també –només un mitjà fa una aposta diferenciada- són els de Josep Bargalló, que tornaria a la Conselleria d'Ensenyament que va ocupar durant el Tripartit, i Chakir el Homrani que seria l'encarregat de la Conselleria de Treball i Afers Socials. A Governació, qui té més números, seguint el que indiquen els mitjans, és Marc Solsona. Tanmateix, alguns també situen a Artadi en aquesta conselleria.

El mateix passaria amb Empresa, on, segons sembla, podria anar a parar provisionalment Artadi en primer terme si s'optés per restituir a Turull. Ramon Tremosa i Albert Batet són els dos noms que els mitjans creuen que podrien fer de substituts.

La conselleria que genera major incertesa és la d'Afers Exteriors. Quatre dels set mitjans consultats opten per no pronunciar-se. Dels tres restants, dos diuen que serà l'eurodiputat d'ERC Joan Solé i El Periódico afirma que la plaça estaria reservada a una dona.

Tot plegat, un enrenou que s'hauria de resoldre els dies vinents.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.