Eivissa

Un hotel comprometedor

L’hotel construït sobre l’antic cinema propietat d’un dels agents de policia implicats en les investigacions posteriors al robatori a les empreses de l’hòlding del clan Matutes serà gestionat per una empresa del nebot de l’ex-ministre d’Exteriors del govern d’Aznar, Abel Matutes. En el moment de les indagacions per la sonada sostracció, l’inspector en cap de seguretat ciutadana es trobava en negociacions per la venda de l’immoble.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Ho apuntàvem de manera indiciària fa un any, però ara ja es pot dir sense fer piruetes narratives. La cadena OD Hotels, al capdavant de la qual hi ha Marc Rahola Matutes, gestionarà l’hotel de cinc estrelles que es construirà allà on abans s’hi havien erigit els cinemes Serra i les seves galeries. La negociació per la compra de l’immoble i els terrenys a la cobejada Vara del Rey de Vila d’Eivissa es va iniciar l’any 2013 amb l’empresa KKH Property Investors, un instrument creat pels fons d’inversió Perella Weinberg Real Estate i KKH Capital Group. Aleshores, la iniciativa de compra l’encapçalava Eduard Alié, soci de Rahola a Ryans la Marina S.L. i amic de la família Matutes. A l’altra banda de l’operació i com a venedor hi havia Juan José Ferrer, cap de seguretat ciutadana del Cos Nacional de Policia (CNP) espanyol.

Ferrer apareix referit a la paperassa que es va generar durant la investigació del robatori a l’hòlding com un dels agents al càrrec. Les irregularitats comeses en el procès van quedar àmpliament documentades per la divisió d’afers interns del CNP. Sumes de diners que es perden de camí a la policia científica, que es recullen sense inspeccions oculars i després s’entreguen en mà al clan Matutes sense la imperativa tutela judicial. Comandaments fent bromes amb els responsables de l’empresa dient-los que els haurien de fer socis, empremtes flotants i d’altres que no es comproven o agents que són on no haurien de ser. Com Juan José Ferrer, a qui no correspondria ser part de la investigació.

I, de fons, indicis de possibles el·lusions i evasions de capital per part del Grup Empreses Matutes que la sostracció hauria descobert.

En els mesos en què les indagacions policials pel robatori a la poderosa família eivissenca es dugueren a terme, Ferrer es trobava en negociacions amb el comprador dels cinemes que, cinc anys després, acabaria gestionant un membre dels Matutes.

La jove promesa i els amics catalans

Marc Rahola, malgrat no es deixa veure tant com el seu cosí Abel Matutes junior, s’ha convertit en el més digne successor de les aspiracions imperials del patriarca de la família. Fill de l’arquitecte Víctor Rahola i la interiorista Maite Matutes, va forjar-se un nom propi amb el fons d’inversions Ocean Group Capital. La marca OD-Talamanca Ibiza Hotel, de fet, una de les múltiples agrupades al voltant d’OD Group, un hòlding que opera a nivell internacional, és propietat d’Ocean Hoteles e Inversiones, una companyia en la qual l’empresa Pintas y Medias SL exercia d’administradora solidària fins el 2015.

En aquesta empresa Rahola coincidiria amb Daniel Osàcar Andreu, fill de Daniel Osàcar Escrig, ex-tresorer de la desapareguda Convergència Democràtica de Catalunya entre 2005 i 2010 i ex-gerent de la fundació Trias Fargas, condemnat el passat gener a quatre anys i cinc mesos de presó i a pagar una multa de més de tres milions d’euros per tràfic d’influències i blanqueig de capitals. Fou l’únic membre del partit nacionalista que s’assegué al banc dels acusats pel cas Palau. Marc Rahola comparteix consell d’administració en unes quantes empreses més amb Osàcar fill.

Juntament amb aquest cognom principatí, fins fa molt poc encara lligat al poder, en la compra dels cinemes Serra hi ha altres prohoms de la talla de Josep Maria Farré, fundador de la ja esmentada KKH Capital Group l’any 2007. Una de les dues parts en la iniciativa de compra de l’immoble propietat de l’inspector en cap de seguretat ciutadana del CNP eivissenc, Juan José Ferrer. KKH Property Investors també comprà el 2014 l’edifici del Deutsche Bank situat a la cantonada del passeig de Gràcia amb Diagonal per aixecar-hi un altre hotel de luxe.

El negoci hoteler funciona prou bé a banda i banda del Mediterrani.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.