XII Legislatura

Així és l'acord d'investidura entre JxCAT i ERC

La recuperació de la gestió pública de l'ATLL, la no renovació dels concerts a escoles que segreguen per sexes, la desmilitarització de l'educació, la creació d'una banca pública o la celebració d'una multiconsulta per ratificar el Procés Constituents són alguns dels eixos principals.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La CUP ja té a les seves mans el document a partir del qual ha de decidir si dóna suport a la investidura de Jordi Sánchez. Junts per Catalunya i Esquerra els l'han fet arribar aquest dijous 8 de març després de tancar ahir les negociacions. Que fos jornada de vaga de dones no ha impedit que, de bon matí el diputat Eduard Pujol confirmés la notícia que ja feia estona que havien filtrat alguns mitjans digitals.

Setanta-set dies després de les eleccions, als anticapitalistes els toca ara analitzar un pacte que busca revertir el no a Sánchez que va acordar el darrer consell polític de la CUP. Per aconseguir-ho, JxCat i ERC han introduït alguns canvis vers la proposta que els de Carles Riera van qualificar "d'autonomista".

Un dels elements més innovadors, com ja s'havia anat avançant, té relació amb el Procés Constituent. Aquest, recull l'acord, serà impulsat des de Brussel·les, però es basarà en la capil·laritat municipalista per tal de recollir totes les sensibilitats. Un cop acabada la fase de deliberació, el procés clourà amb una "multiconsulta" on la ciutadania "es pugui expressar en cada un dels elements fonamentals dels debats realitzats". Així, es dona compliment a una de les principals peticions dels anticapitalistes pel que fa a la fase constituent.

El document també detalla com serà l'Espai Lliure de Brussel·les. Proposta que ja era sobre la taula de la CUP en la votació del passat dissabte. En aquest cas, però, annexa una proposta de manifest constitutiu d'aquest espai on es parla de la voluntat "d'organitzar-se per a assolir la plenitud de drets com a República Catalana".Al seu torn, la finalitat donada per al govern de la Generalitat és la de "trametre en seu parlamentària els debats i propostes que emanen del compromís de construir república sorgit a les urnes el passat 1 d'octubre", així com posar fi a l'aplicació del 155 i revertir el que aquesta ha suposat.

Pla de govern

La proposta d'acord també inclou el seguit d'accions que es voldran prendre des del govern. Entre aquestes n'hi ha algunes que ja es van fer públiques abans de la investidura ajornada del 30 de gener. Per exemple, la recuperació de la gestió pública d'Aigües Ter - Llobregat o la no renovació dels concerts per a les escoles que segreguen per sexes.

El text també exposa la voluntat del govern entrant de desplegar algunes de les lleis aturades per l'acció del Tribunal Constitucional. Així doncs, s'aposta pel desplegament de la llei del Canvi Climàtic, de l'Agència Catalana de Protecció Social o restituir els llibres impugnats del Codi Civil de Catalunya "com a recuperació del nostre dret i de la nostra competència exclusiva de legislació a Catalunya en l'àmbit civil".

Destaquen també d'altres propostes com la creació d'una Banca Pública Catalana; la creació d'una Policia de Catalunya que combini la policia local i els Mossos; assumir la gestió de les carreteres de l'Estat a Catalunya; la prohibició dels actes d'exaltació militar, les desfilades militars, la presència de l'exèrcit en espais educatius i les maniobres militars en espais "no estrictament militars"; l'establiment de quotes de paritat en tots els àmbits de decisió política; l'impuls d'un Observatori de les Violències Masclistes als Països Catalans; la retirada de la Generalitat com a acusació popular dels casos derivats "de la lluita contra la MAT"; l'impuls de bústies ètiques i la incentivació i protecció dels alertadors anònims; la creació d'un programa específic per lluitar contra el frau fiscal; la regulació dels preus dels lloguers i els procediments d'expropiació dels habitatges a la banca; l'estudi dels conflictes i el funcionament de l'ICAM o la revisió del salari mínim per als treballadors públics.

Tot plegat, un seguit de mesures que, tot i que en principi haurien de ser del gust de la CUP, caldrà veure si els anticapitalistes les consideren suficients per ratificar el pacte.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.