XII Legislatura

Els punts clau de l'acord entre ERC i JxCat segons la CUP

Els anticapitalistes fan arribar a la seva militància el pla que els han plantejat els seus socis independentistes per tancar la investidura. El TEMPS ha tingut accés a la documentació de que detalla com serà l'anomenat "Espai Lliure a Brussel·les", el Govern de la Generalitat o el calendari previst.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les negociacions entre Esquerra i Junts per Catalunya estan a punt de tancar-se. Falta ara que la CUP decideixi si li dóna suport. És per això que els anticapitalistes han fet arribar un document amb els detalls del pacte a la seva militància per tal de prendre una decisió des de les diferents Assemblees Territorials de la formació. Aquest text de quatre pàgines que ha avançat el diari Ara i al qual ha tingut accés EL TEMPS defineix com seria l'estructura de l'anomenat "Espai lliure a Brussel·les", el Govern català, els escenaris d'acord i el calendari previst. Entre les mesures més destacades hi ha, com ja havien avançat alguns mitjans, la creació d'un Consell de la República presidit per Carles Puigdemont i la investidura de Jordi Sánchez com a president de la Generalitat.

El document exposa que encara queden "qüestions de fons i serrells per acabar d'acordar" entre JxCat i ERC, però dibuixa un esquema general de tot el previst. Així doncs, sempre segons aquest document, el dilluns 5 de març es farà un acte a Brussel·les per nomenar Puigdemont i el dimarts 6 o el dimecres 7 la investidura del president de la Generalitat. Caldrà tenir en compte, però, que, segons ha avançat La Razón, el jutge Llarena no té previst deixar sortir a Sánchez per tal de ser investit. En aquest cas, segurament seria Jordi Turull l'encarregat d'ocupar el càrrec, tot i que aquesta opció no s'esmenta al document de la CUP.

Govern exterior

Del que sí que dóna detalls és de l'estructura de l'anomenat "Espai Lliure a Brussel·les". Aquest constaria de tres potes. La primera, seria una Assemblea de representants de la República formada per diputats i representants del món local i la societat civil. Les seves funcions, segons l'escrit dels anticapitalistes, seran "el seguiment del Consell de la República i el seu president" i l'elecció d'aquest president un cop es renovin els diputats al Parlament de Catalunya. També li pertocaria "definir la metodologia del Procés Constituent" i "debatre i promoure actuacions necessàries per avançar cap a l'establiment de la República".

La segona i la tercera pota serien la Presidència del Consell de la República i el Consell per la República. El president seria Carles Puigdemont, a qui se li reservarien les facultats de "convocar l'assemblea de representants de la República i impulsar les polítiques concretes i els consensos necessaris per a materialitzar la República". També se li reservaran les tasques de representació internacional i la relació de manera efectiva amb les estructures econòmiques, culturals, socials i cíviques de Catalunya". Al seu torn, el Consell seria nomenat per la presidència en coherència amb la composició de l'Assemblea. Aquesta mena de govern republicà el conformarien, segons el document, tres membres a proposta de JxCat, tres més proposats per ERC i un darrer de la CUP. Les seves tasques serien "impulsar el debat constituent, assessorar el president i fomentar accions per avançar cap a la República".

Aquest Espai Lliure a Brussel·les seria constituït en un acte solemne el dilluns vinent dia 6 de març del qual hi participaran la majoria de diputats "republicans" del Parlament i d'altres persones que està previst que formin part de l'assemblea de representants. També es preveu convidar gent del món local, la societat civil, eurodiputats i expresidents de la Generalitat.

Govern administratiu

La segona part del pacte és la que definiria el Govern de la Generalitat. Així, el document recull que l'estratègia vindria marcada pel "mantra" basat en el binomi "legalitat autonòmica, obediència republicana". En aquest punt, però, els cupaires constaten que se'ls ha fet arribar menys informació i reconeixen que a data de 27 de febrer no se'ls "fa arribar cap concreció" pel que fa al pla de govern. Del poc que detallen d'aquest pla hi ha els punts de "cohesió i progrés per a un contracte social"; "prosperitat i nou model productiu" basat en polítiques redistributives; "enfortiment democràtic"; el paper de "Catalunya al món" i un apartat de "governança compartida" i "espais de sobirania".

Requisits constituents

A tot plegat, la CUP manifesta la necessitat d'incloure al pacte l'articulació d'un "Procés Constituent sòlid que conclogui amb un multireferèndum que s'hauria de celebrar aquesta legislatura". Demanen també que els tempos del calendari no siguin "rígids" i respectin els seus ritmes interns de presa de decisions.

A partir d'aquí, presenten tres possibles reaccions que s'expressarien en el sentit de les votacions dels seus diputats. La primera opció seria un posicionament a favor entenent que "es valoren com insuficients les mesures de materialització de la República, però es facilita un Govern atenent principalment la raó de no allargar l'aplicació del 155". La segona opció seria un posicionament també favorable. En aquest cas, però, en relació amb la totalitat de la proposta de JxCAT i ERC, valorant que "durant la negociació s'han assolit o es poden assolir elements de materialització de la República". Ambdues opcions es podrien manifestar bé amb quatre vots a favor, bé amb dos abstencions i dos vots a favor o cedits "tenint en compte que ni Carles Puigdemont ni Antoni Comin poden votar a conseqüència de l'acció repressiva de l'estat".

Finalment, es reserven també l'opció de votar en contra o abstenir-se si "es valoren com a inexistents o insuficients les mesures de materialització de la República" pel seu caràcter "autonomista". L'elecció d'una opció o altra es faria a partir de dues votacions. En la primera, es confrontarien les dues opcions de vot favorable vers la de vot contrari. En cas de guanyar l'opció de recolzar el pacte, caldria decidir quina de les fórmules seria la utilitzada.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.