Literatura

Maria Aurèlia Capmany torna a les llibreries i els escenaris

L’Any Maria Aurèlia Capmany anuncia una dotzena de reedicions d’obres de l’escriptora, cinc espectacles, nou conferències i tres actes acadèmics a les Universitats de Barcelona, Girona i Rovira i Virgili.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Aquest 1918, en el centenari del naixement de l’escriptora, política i intel·lectual Maria Aurèlia Capmany (Barcelona, 1918-1991), la Generalitat de Catalunya coordina la celebració d’un Any dedicat a ella amb tres simposis universitaris, nou conferències, cinc espectacles teatrals, sis exposicions i un llarg llistat de reedicions de les seves obres per part de diverses editorials.

En la presentació de l’Any Maria Aurèlia Capmany, la seva comissària, Marta Nadal, la va qualificar com a «una de les escriptores i intel·lectuals catalanes més importants del segle XX» amb una «important obra de ficció, però sobretot una autora molt destacada de l’assaig, l'article periodístic i les memòries».

El personatge de la Maria Aurèlia Capmany, que va militar al PSC i va ser regidora de Cultura i Publicacions de l’Ajuntament de Barcelona del 1983 al 1991, va anar creixent i fent-se popular. La comissària Marta Nadal creu que, «a mesura que creix el personatge públic, això va eclipsant en certa manera la seva obra literària». Un dels objectius de l’Any Maria Aurèlia Capmany seria precisament resoldre aquest el dèficit que ha provocat això: «Moltíssima gent la coneix però pocs l'han llegida. I diversos sectors han encapsulat la Capmany en uns llocs determinats que han fet que ajudin a aquesta invisibilitat de la seva obra», va lamentar Nadal.

L'Any Capmany també posarà el focus en «la difusió», en animar «un esforç editorial per reeditar obres seves» i «en el seu teatre, perquè s'hauria de programar la seva obra, que s'ho val», a banda de promoure la «investigació i estudi» sobre les seves obres de ficció i no ficció.

En aquest últim àmbit, Nadal va anunciar que, en l’últim trimestre de l’any, s’han programat tres actes acadèmics. El primer serà a la Universitat Rovira i Virgili a l’octubre i consistirà en un cicle de conferències. Al novembre, la Universitat de Girona, a través de la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani, dedicarà el Simposi Trias a M. Aurèlia Capmany i la Universitat de Barcelona celebrarà tamé una Jornada dedicada a l’escriptora.

Les llibreries també evidenciaran que el 2018 és l’Any M. Aurèlia Capmany perquè sumarà una dotzena d’obres entre reedicions i estudis sobre la seva obra (Vegeu llistat a sota). Pel que fa als escenaris, està previst que el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) programe al novembre Parlàvem d’un somni, un espectacle de Jordi Coca basat en les converses M. Aurèlia Capmany-Pasqual Maragall que va recollir Xavier Febrés. Mentrestant l’actriu Carme Sansa tornarà amb el seu espectacle sobre l’escriptora Carme Sansa diu i canta Maria Aurèlia Capmany, acompanyada del Jaume Mallofré a l’acordió. Serà als cinemes Girona de Barcelona tots els dijous de l’abril. Al Teatre Lliure de Gràcia del 26 de juny a l’1 de juliol Rosa Maria Sardà interpretarà Cartes impertinents, de l’autora, i, a més, la Companyia teatre ‘A peu pla’ està preparant una adaptació escènica del capítol ‘La Castellona’ d’El sexe dels àngels de Terenci Moix que es titularà Terenci & Maria Aurèlia. S’estrenarà a l’Espai Betúlia de Badalona el 26 d’abril i el 3 de juny es representarà a Valldoreix.

 

Obres reeditades recentment:

Feliçment, jo sóc una dona(Edició escolar). Barcanova

Feliçment, jo sóc una dona (Edició escolar). Educaula (Ed. 62)

Carles impertinents de dona a dona. Cossetània

Quim, Quima. Males herbes

 

Publicació prevista en 2018:

Feliçment, jo sóc una dona (Nova edició). Barcanova

El malefici de la renia d’Hongria. Barcanova

Lo color més blau. Cossetània

Necessitem morir. Cossetània

Gat negre, mala bèstia i salvatge. Comanegra

Un lloc entre els morts. La Vanguardia-Ed. 62

 

Obres sobre l’autora:

Maria Aurèlia Capmany, l’època d’una dona, d’Agustí Pons. Meteora

Àlbum Maria Aurèlia Capmany (Coord. Agustí Pons). PEN català.

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.