Literatura

L’Any Pedrolo portarà a les llibreries 23 reedicions

Aquest 2018, Manuel de Pedrolo serà el protagonista de dos simposis universitaris i una desena de festivals literaris destinats a aprofundir en l'obra d'un autor que va anar molt més enllà d’’El mecanoscrit del segon origen’. Entre les reedicions de 2017 i les previstes per al 2018, un total de 23 obres de l’autor conquistaran les llibreries

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La comissària de l’Any Pedrolo, Anna Maria Villalonga, ha confessat sentir-se «desbordada» per les activitats que s’estan organitzant arreu del territori sobre l’escriptor. A la presentació de l'Any Pedrolo, l’estudiosa de l’autor d’El mecanoscrit del segon origen -malgrat tot, l’obra per la qual és popularment conegut Pedrolo arreu dels territoris de parla catalana- ha destacat els dos congressos universitaris que li dedicaran la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), per una banda, i les universitats de Barcelona (UB) i de Lleida (UdL), per l’altra. El primer, el Simposi «Vigència de Manuel de Pedrolo», tindrà lloc a l’abril (dies 11 i 12), estarà organitzat per la UAB i se celebrarà a l’Institut d’Estudis Catalans. Estarà coordinat per la Montserrat Bacardi i en Francesc Foguet i comptarà amb ponències de Jordi Coca, Antoni Munné-Jordà i Margarida Aritzeta, entre d’altres.

Les Jornades que organitzen conjuntament la UB i la UdL es titularan «Manuel de Pedrolo, una mirada oberta» i tindran lloc el 24, 25 i 26 d’octubre a les seus de sengles institucions. El comitè organitzador està format per Francesc Ardolino, Glòria Casals i Anna M. Moreno-Bedmar, tots tres de la UB, i Jordi Malé (UdL).

Anna Maria Villalonga dóna molta importància a aquests actes perquè opina que el món acadèmic no ha parat prou atenció a Pedrolo, a la seva obra i al seu estil literari. Segons explica Villalonga a EL TEMPS això ha estat, en part perquè «Pedrolo ha estat un personatge incòmode perquè no va formar mai part dels cercles intel·lectuals i de poder». Sempre es va mantenir al marge «amb una nitidesa d’idees i una honestedat intel·lectual molt gran» i això «costa de païr». Però per una altra banda, afegeix Villalonga, «el món acadèmic del país va pensar que, per revalorar la literatura catalana, ho havia de fer des dels supòsits de l’alta literatura». Villalonga no nega que, en un passat, això tingués un sentit, però aquesta decisió xocava contra la idea de Pedrolo, «molt més realista i molt més avançada», segons la comissària: «Ell pensava que, per salvar la literatura i la llengua, calia apropar-la a tothom: com més lectors, millor. I considerava que normalitzar la literatura en un país era tenir tota mena de gèneres: negre, eròtic, ciència-ficció i obres de tota mena. Aquesta lectura positiva d’una literatura de caire més popular -conclou Villalonga- va tenir molt èxit popular, fins i tot de crítica, però no tant acadèmic».

A banda dels simposis universitaris, Pedrolo serà present en tots els certàmens de novel·la negra del Principat (Tiana Negra, BCNegra, Vespres Negres de Sant Feliu de Llobregat, Les Borges Negres (de les Borges Blanques), 7Lletres de la Segarra, El vi fa sang (Espluga de Francolí), El Segre de Negre (Lleida)) i a Palma (Mallorca) al Febrer Negre. A més EL Black Edge 2018 de Castell de Peralada lliurarà al setembre el I Premi Internacional de Literatura Manuel de Pedrolo.

 

 

L'èxit editorial

Malgrat tot això, la fita més important de l’Any Pedrolo és, segons diuen Anna Maria Villalonga; la filla de l’autor Adelais de Pedrolo, i l’encara presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, el volum d’obres de Pedrolo, i sobre Pedrolo, que es reeditaran, i s’editaran, entre l’any passat i aquest 2018: un total de 23 reedicions d’obres de Pedrolo (9 el 2017 i 14, el 2018) més cinc assaigs sobre l’autor.

Si la intenció, expressada per Adelais de Pedrolo, Villalonga i Borràs, era superar la imatge reduccionista del Pedrolo autor del ‘Mecanoscrit...’(«rescatar Pedrolo de l’esclau de l’èxit del Mecanoscrit», en paraules de Villalonga) s’haurà aconseguit amb aquestes 23 obres reeditades. El llistat és el següent:

Acte de Violència. Sembra Llibres

Procés de contradicció suficient. Ed. Orciny Press

Milions d’ampolles buides. Sembra Llibres

Tocats pel foc. Edicions Tigre de paper

Crucifeminació. Ed. Orciny Press

La terra prohibida, volum I. Ed. Comanegra

El principi de tot. Ed. Comanegra

 

Publicació prevista en 2018:

La terra prohibida, volum II. Ed. Comanegra

Inèdit (previst per al mes d’abril). Ed. Comanegra

Es vessa una sang fàcil. Ed. Pagès

Algú que no hi havia de ser. Ed. Alrevés, col·lecció Crims.cat

Edició Òmnibus (Doble o res, L’inspector fa tard, Joc brut). Edicions 62

Paso en falso (traducció al castellà de Pas de ratlla). Ed. Navona

Perquè ha mort una noia. Ed. Navona

Manual de Pedrolo (Antologia de textos de ficció i no ficció). Amsterdam

Hem posat les mans a la crònica. Ed. Tigre de Paper

M’enterro en els fonaments. Sembra Llibres

 

Obres sobre l’autor:

Llibre d’informes de lectura (A. Munné-Jordà, Anna Moreno, Anna M. Villalonga) Ed. Pagès

Pedrolo contra els límits. Jordi Arbonès (Reedició). Ed. Pagès

 

Publicació prevista en 2018:

Manuel de Pedrolo, Manual de supervivència, de Sebastià Bennasar. Ed. Meteora

Pedrolo, perillós? (Reedició de les converses de Jordi Coca amb Manuel de Pedrolo). Ed. Comanegra

La cua de palla: retrat en groc i negre. (Reedició). Ed. Alrevés

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.