Els negocis de l'advocat del poder

Paterna, territori Broseta

Tot i que de la Generalitat Valenciana el despatx del prohom de la dreta valenciana, Manuel Broseta, va obtenir més de 4 milions d'euros, a Paterna (Horta) també ha fet negocis milionaris. En cinc anys, el bufet i les seues firmes associades van facturar més d'1,2 milions d'euros del consistori, segons Compromís. Unes contractacions que, tal com assenyalen els informes del lletrat municipal als quals ha accedit EL TEMPS, van posar-les en dubte.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Era la gran inversió, el manà d'ocupació que en plena crisi reactivaria l'àrea metropolitana de València. No importava que les dades de creació de llocs de treballs foren dubtoses. Tampoc el model comercial, ni la sostenibilitat dels espais naturals annexos. La lliçó de la bombolla immobiliària s'havia esborrat. Es beneïa un projecte megalòman d'oci ubicat Paterna (Horta) i impulsat per una firma amb la seu en el territori offshore de Luxemburg. Batejat com a Puerto Mediterráneo, l'aleshores el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, feia d'amfitrió de la presentació. El calendari marcava 19 de juny de 2013.

A les primeres fileres de l'acte, però, hi destacava una persona. Es tractava de Rosa Vidal, en aquell moment directora de l'extinta RTVV. La seua presència no era anecdòtica. Com a extreballadora del despatx Broseta Abogados -ara reincorporada com a sòcia-, s'havia encarregat de gestionar la tramitació de Puerto Mediterráneo. Un assessorament que va generar les suspicàcies de Compromís. «Sospitem que Broseta Abogados ha estat l'eix sobre el qual ha gravitat i s'ha organitzat tota l'operació del projecte, fent-se des de les mateixes empreses públiques municipals», censurava el regidor valencianista Juanma Ramón.

Aquesta afirmació assenyalava els negocis que el bufet ha realitzat a Paterna i, especialment, amb les empreses públiques que va impulsar l'alcalde campista Lorenzo Agustí. El despatx de Manuel Broseta, membre de la classe dirigent valenciana, prohom de la dreta autòctona i fill de l'advocat assassinat per ETA, Manuel Broseta Pont, va facturar entre 2008 i 2013 poc més d'1,2 milions d'euros, segons va denunciar Compromís. La xifra és elevada en comparació amb els contractes pescats pel bufet de la Generalitat Valenciana durant les dues dècades de governs del PP. Segons va destapar EL TEMPS, Broseta Abogados i les firmes relacionades van rebre encàrrecs per valor de més de 4 milions d'euros durant aquest període.

Els contractes obtinguts del consistori paterner no sols van ser polèmics per la quantitat. També per com van adjudicar-se. «El primer que va fer Broseta Abogados, en començar la seua col·laboració amb l'Ajuntament de Paterna, fou modificar les normes de contractació de les empreses públiques», va criticar Compromís. No debades, el despatx va introduir un canvi en els llindars de contractació directa. L'any 2008, quan va iniciar-se l'assessorament legal del despatx -tot i gaudir de lletrats propis a la corporació local-, va augmentar-se el topall màxim de la contractació directa. Va passar dels 18.000 als 50.000 euros. La mesura, segons va denunciar la coalició, «va beneficiar, principalment, a la mateixa empresa assessora». Encara més, a parer dels socialistes de Paterna, el PP hauria fraccionat contractes amb el bufet amb el presumpte objectiu d'eludir els concursos públics.

Les adjudicacions de l'equip municipal d'Agustí a Broseta Abogados i les seues empreses filials van realitzar-se a través de les diferents firmes públiques que van impulsar-se, com ara Desenvolupament Local de Paterna (DLP), GESPA i SUMPA. La primera, amb tot, representa l'exemple «més sagnant», segons afirma a aquest setmanari Ramón. Dissolta pel nou govern progressista i investigada pels tribunals, DLP fou creada l'any 2008 per part del consistori junt amb Acciona i Assigna Infraestructuras per executar obres en Paterna per valor de 30 milions d'euros.

Rosa Vidal, del despatx Broseta Abogados, a la presentació de Puerto Mediterráneo l'any 2013| GVA. 

Dels objectius marcats, tanmateix, l'empresa no n'ha complit cap. «Dels més de 1.000 llocs de treball que els populars van anunciar que comportarien la posada en marxa de DLP, només va crear-se'n un. I fou per a Broseta Abogados, que va cobrar 5.000 euros al mes durant quatre anys per assessorar una empresa que mai va posar-se en funcionament», va censurar José Antonio Sagredo, actual alcalde de la ciutat, quan la formació del puny i la rosa restava a l'oposició.

Segons un informe del lletrat municipal al qual ha accedit aquest setmanari, «l'única activitat econòmica de la societat [en referència a DLP] fou abonar la minuta mensual d'aquest despatx [Broseta Abogados]». Al mateix document, l'advocat municipal denuncia que «com pot observar-se al si de la societat, es produïen convocatòries del Consell d'Administració en les quals no se citava al que se suposa que era el Lletrat del Consell (càrrec exercit de manera gratuïta) [en referència a ell mateix]. «És a dir, s'organitzaven a la seua esquena i ocultant informació, ja que la firma sempre ha estat assessorada per un despatx d'advocats que ha tutelat jurídicament la societat», remata.

L'assessor legal municipal, de fet, va renunciar a la seua presència als consells d'administració després del tracte discriminatori que, a parer seu, va rebre de la societat arran de la contractació de Broseta Abogados. «Aquest despatx, a través de les diferents secretaries del Consell que s'han designat, acostuma a exercir la Secretaria del Consell (i l'assessorament jurídic a la societat) de manera tergiversada que no és, en absolut, compartit per l'opacitat d'informació i per no convocar a qui subscriu aquestes línies de manera regular a cap consell que s'ha celebrat fins ara», censura. I sentència: «Deixe constància i em remet als informes emesos, subscrits també per la cap de l'Àrea d'Infraestructures de l'Ajuntament de Paterna, de les irregularitats que arrossega aquesta societat des de la seua constitució».

El naixement de la firma mixta, no debades, va ser fortament criticat per Compromís i PSPV. Sagredo, en aquell moment portaveu dels socialistes a la corporació municipal, va denunciar que la redacció de les memòries i els plecs de condicions de DLP van «adjudicar-se a dit» a Broseta Abogados. «El PP va botar-se per complet les normes de contractació regulades en la Llei de Contractes del Sector Públic amb l'objectiu de fer negoci dels serveis públics», va retraure al govern local conservador. Aquesta licitació, valorada en 275.000 euros, va ser només l'inici d'un regall de treballs que el despatx va rebre. La majoria dels informes realitzats foren dictàmens de viabilitat amb un cost d'entre 12.000 i 18.000 euros, que en alguns casos augmentaven fins als 80.000 euros.

Tot i que entre octubre de 2011 i desembre de 2014 l'empresa no va tenir cap activitat -no va abonar ni l'IBI al consistori-, Broseta Abogados i les seus filials van obtenir 173.499,99 euros, segons les dades que van fer públiques la coalició valencianista. «Són múltiples les irregularitats que envolten DLP, com ara l'actuació irregular de l'exalcaldessa popular Elena Martínez en la votació de dissolució de la firma», va recordar Sagredo.

Treballs polèmics

Aquesta empresa, amb tot, també estava participada en un 21% per SUMPA. No debades, la firma depenent del consistori paterner va contractar presumptament el despatx per a DLP. Segons l'informe del lletrat municipal, «van encarregar-se determinats serveis d'assessorament i redacció de documents, plecs i avantprojectes a Broseta Abogados». Els treballs van adjudicar-se a través d'un «contracte subjecte a regulació harmonitzada de 500.000 euros, del qual no consta que s'haja contractat des de l'Ajuntament, sent suposadament SUMPA l'encarregada d'efectuar-lo, desconeixent si s'han seguit o no els tràmits exigits a la llei de contractes».

El líder de Compromís a Paterna i regidor, Juanma Ramón| EL TEMPS

El document de l'advocat de l'Ajuntament, a més, assenyala les possibles responsabilitats de SUMPSA en la creació de DLP i les suposades irregularitats que hauria pogut cometre el bufet en la seua tasca d'assessorament legal. «S'ha d'analitzar la validesa dels acords adoptats, així com la possible existència de causes d'abstenció i/o incompatibilitat (que es trasllade, en el seu cas, al Col·legi d'Advocats) en els possibles informants, si com sembla ha sigut en tot el procés Broseta Abogados qui ha fonamentat la viabilitat de la constitució de l'empresa que paradoxalment no va arribar a iniciar l'activitat», afirma.

Aquesta validació de Broseta, segons censura l'escrit, va fer-se ocupant el càrrec de «secretari del Consell d'Administració i, per tant, coneixent les advertències legals formulades pel lletrat i la cap de l'àrea arran de la inactivitat detectada i la manca de pagament del soci titulat de les accions de classe C, sent, al seu torn, el mateix despatx qui elabora l'informe respecte del desequilibri financer, i, segons sembla, sent l'encarregat de dirigir també l'assessorament de les convocatòries dels òrgans societaris i d'elevar a públics els acords». «L'empresa SUMPA va ser assessorada per Broseta Abogados. Aquesta firma, en cap moment, va advertir de les irregularitats dels confor-letter pels quals s'acusa exregidors del PP i que, una vegada SUMPA va fer fallida, va obligar l'ajuntament a fer-se càrrec del seu deute milionari», rememora Ramón.

GESPA, una de les altres empreses públiques creades per Agustí, va atorgar treballs «sense cap mena de concurs» a Broseta i les seus mercantils associades per valor de 600.000 euros entre 2009 i 2013, segons Compromís. I tot quan, a parer del PSPV-PSOE, s'haurien pagat més de 10.000 euros en informes que haurien pogut elaborar tècnics municipals.

Dels contractes que GESPA va adjudicar al despatx, destaca l'informe realitzat sobre la conveniència o no de privatitzar la mercantil. Xifrat en 45.000 euros - «a 1.000 euros per pàgina», censura Ramón-, el document «volia justificar la inviabilitat de la societat en cas que no passara a mans privades». L'altre pagament polèmic eren les quatre minutes abonades per valor de 6.281 euros cada un en concepte «d'Honoraris i prestació de serveis de màrqueting per a la promoció econòmica de la Zona Franca».

Més controvèrsia, però, va generar la contractació d'un cotxe oficial per a Anne de Vicente, parella de Bruno Broseta, germà del propietari del despatx d'advocats. Vicente, com a directora de la Fundació per a la Innovació en la Infància, va gaudir d'un vehicle oficial durant dos anys amb un cost de 17.594 euros. El projecte, batejat popularment com la superescola de bressol, va finançar-se amb crèdits de l'Institut València de Finances (IVF), del qual va ser director Bruno Broseta. Paterna convertida en territori de la nissaga Broseta. 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.