XII Legislatura

'Paradinha' abans de resoldre el pacte d'investidura

Aquests darrers dies tothom donava per fet el pacte. Tanmateix, en les darreres hores han sorgit alguns entrebancs, però fonts dels dos partits lleven importància a la qüestió.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El pacte era imminent. Així ho asseguraven membres de Junts per Catalunya i Esquerra Republicanades de finals de la setmana passada. Aquest dijous, però, en la recta final de les negociacions les formacions s'han encallat a l'hora de superar els darrers esculls. Des dels dos partits asseguren que les converses s'han aturat momentàniament però, asseguren no donar-li gran importància.

"Pot no voler dir res, no estem en disposició de dir que sigui res molt transcendent", asseguren a EL TEMPS fonts de Junts per Catalunya. Al seu torn, el portaveu d'Esquerra, Sergi Sabrià, ha dit aquest dijous a la tarda als passadissos del Parlament que "els darrers minuts poden portar moments de més tibantor". Tanmateix, s'ha mostrat optimista si tothom és "generós". En tot cas, s'espera que les negociacions no triguin molt a ser represes i des dels partits asseguren que s'estan estudiant propostes creuades que estan sobre la taula.

Així doncs, des dels dos partits s'ofereixen versions distanciades sobre quin seria el motiu d'aquest "recés", en paraules d'un dirigent de JxCAT. La discrepància de fons podria venir en l'equilibri entre les funcions previstes per Carles Puigdemont, qui sembla que ocuparia la figura de president legítim a l'exili; i les dels membres del govern administratiu que s'hauria d'establir a Catalunya. També hi jugaria un pes important, segons fonts d'ambdós partits, els darrer serrells del full de ruta. Des de JxCAT atribueixen aquest darrer estira-i-arronsa al model de fons pel qual s'estaria apostant a partir de les atribucions que hauria de tenir Puigdemont.

Al seu torn, des d'Esquerra Republicana relacionen la desavinença amb les funcions que li pertocarien als seus càrrecs de primera fila. Cal recordar que la investidura de Puigdemont com a president legítim aniria, segons assenyalen diverses fonts, de la mà d'una presidència executiva de Jordi Sánchez a Catalunya. A partir d'aquí, JxCAT demana mantenir una estructura de govern similar a l'anterior i per tant, voldrien també per a ells la figura del conseller de Presidència que exerceix les funcions de portaveu de govern, una tasca, aquesta darrera, que podria també voler ERC. Vista aquesta situació, els republicans intenten fer valdre el fet que només tenen 10.000 vots menys que JxCAT, el que els anima a reclamar un fort pes en la vicepresidència, que els pertocaria. En aquest cas, volen que sigui un càrrec amb alt contingut i atribucions polítiques. Per tant, seria poc probable que apostessin per Oriol Junqueras per ocupar aquest lloc. Perquè des de la presó tindria poques capacitats de portar el pes del dia a dia. Això però, podria variar en funció de com quedés calibrada la balança a partir del rol que se li atorgui, finalment, a Puigdemont.

Tal com s'han desenvolupat les darreres hores, però, tot plegat podria quedar en foc d'encenalls. Ambdues parts saben que no tenen cap altra alternativa que posar-se d'acord.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.