XII Legislatura

El pas al costat de Puigdemont podria estar a prop

Després d’una setmana en què les postures de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana semblen haver-se apropat, ara sona la possibilitat que el president proposi retirar la seva candidatura a ser investit de manera oficial president al Parlament de Catalunya. Un altre candidat és possible.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Quan les distàncies entre els dos grups polítics independentistes majoritaris al Parlamentaris eren més evidents, alguna cosa va fer que les discrepàncies minvaren. Potser va ser l’anunci del Govern espanyol de voler acabar amb la immersió lingüística per la via del 155. Potser fou la situació angoixant de les persones que han passat pel Tribunal Suprem a declarar o la decisió d’Anna Gabriel de no anar-hi i marxar a Suïssa per internacionalitzar, encara més, el conflicte. Potser la urgència de formar un nou Govern els ha empentat. O potser tot alhora.

El cas és que després de diverses reunions extraoficials entre membres de JxCat i d’ERC ara ressona la possibilitat d’un acord de Govern imminent. Com? Aquesta setmana ha transcendit que des de la llista liderada per neoconvergents i candidats independents s'hauria suggerit la investidura de Jordi Sànchez, sempre respectant la capacitat executiva de Carles Puigdemont des de Bèlgica. Una possibilitat que Esquerra no aprovaria pel complicat paper de Sànchez des de la presó. ERC apostaria per un candidat més efectiu.

Quan tot era en aquest punt, Carles Puigdemont ha publicat al seu compte d’Instagram un missatge conciliador.

El missatge era un dels molts que el president ha publicat en les xarxes socials, on està molt actiu darrerament. Però segons ha pogut informar posteriorment Nació Digital, Carles Puigdemont estaria disposat a renunciar a la investidura al Parlament per superar aquest entrebanc i liderar un Govern de facto des de Brussel·les. Aquesta darrera opció sempre ha estat contemplada des de Junts per Catalunya i ha estat també beneïda, amb més o menys entusiasme, des d’Esquerra Republicana. De fet, segons fonts d’aquest últim partit amb què EL TEMPS n'ha pogut parlar, la del pas al costat seria una decisió “lògica”. El principal punt de discrepància entre totes dues forces, doncs, quedaria superat. Segons ha informat el mateix digital, el desenllaç de tot plegat podria ser “imminent”.

Problemes

El cas és saber qui s’encarregaria de la presidència “efectiva” si tot això s’acceptés. I segons informa eldiario.es, la idea de Carles Puigdemont no agrada gens a ERC pel fet que es proposa Jordi Sànchez des de la presó i, en el seu defecte, Jordi Turull, qui també podria ser inhabilitat després del judici que li espera. Tots tres són de la llista del president quan el Govern, atesa l’aritmètica del Parlament, hauria de ser compartit amb Esquerra.

Aquest darrer partit, seguint la lògica defensada per JxCat de restablir el Govern legítim tant com sigui possible, exigeix que si Puigdemont manté poders efectius –malgrat que el seu càrrec no sigui oficial– des de Bèlgica, l’home amb més alt càrrec de responsabilitat executiva a Catalunya hauria de ser l’últim vicepresident, Oriol Junqueras, qui està en presó provisional. Per tant, segons l’ordre d’importància, Junqueras aniria per davant en la llista de prioritats de qualsevol altre candidat de JxCat que no sigui Carles Puigdemont, segons explica Europa Press. Segons informa també eldiario.es, ERC arribaria a acceptar una doble presidència –la de Brussel·les i la de Barcelona– en mans de JxCAT sempre i quan els dos següents càrrecs pel que fa a l'ordre d'importància corresponguessin a Esquerra.

No hi ha res resolt, si bé tot sembla estar en vies d’arribar a un enteniment que costarà d’assolir. Tot apunta, però, que s’assolirà.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.