XII Legislatura

Les distàncies per garantir la formació de Govern sembla que s'apropin

En una entrevista amb l’Agència Catalana de Notícies, Elsa Artadi ha confirmat que s’estan estudiant les fórmules per poder establir un doble Govern català en què Puigdemont tindria un paper clau des de Bèlgica.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Després de la tempesta ve la calma. El dimarts 13 va donar la raó als supersticiosos. Les relacions entre les forces independentistes majoritàries, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, van tocar fons. Tot anava precedit per una sèrie de decisions unilaterals dels partits que a l’altra banda van digerir malament. Primer va ser Roger Torrent, president del Parlament, qui el dimarts 30 de gener va decidir “ajornar” el ple d’investidura de Carles Puigdemont. Torrent, temorós davant d’una més que segura resposta dels tribunals espanyols, va decidir evitar més reprimendes. Una decisió censurada per Junts per Catalunya i la CUP, decidits a desobeir els tribunals. El carrer també se'n va manifestar en contra.

Més endavant, la formació de la llista del president Puigdemont faria entrar una proposició per modificar la llei de presidència per tal de poder investir el gironí a distància. Una alternativa que el Govern espanyol –i els tribunals– ja ha assegurat que no permetrà. Sabedors d’aquesta impossibilitat, Esquerra Republicana es va sorprendre pel fet que JxCat tirara endavant aquesta proposta sense cap mena de consens.

Els retrets anaven de banda a banda i el dimarts 13 tot va acabar d’esclatar. Roger Torrent, també des de la unilateralitat, demanaria mesures cautelars al Tribunal dels Drets Humans d’Estrasburg perquè estudiara la inhabilitació de Puigdemont per ser investit. Una mesura que generava polèmica, atès que alguns membres de JxCat, com ara Josep Costa, suggerien que es podia tractar d’una cortina de fum per allargar la investidura de Puigdemont desitjada pel seu grup.

Les relacions tocaven fons i l’acord semblava ben lluny de fer-se realitat. Tot apunta, però, que després de tot allò les negociacions es reprengueren per tal de garantir allò que l’independentisme exigeix de manera desesperada: unitat. L’última mostra més evident va ser divendres dia 16 en la manifestació de record a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, empresonats ja des de fa quatre mesos. L’homenatge als presos polítics es va convertir en un clam per la unitat.

Al matí del dissabte 17, l’Agència Catalana de Notícies ha publicat una entrevista a Elsa Artadi en què es desprenia la represa i el moment de les negociacions, que sembla ser positiu. Bon moment perquè, després de la picabaralla, qualsevol mostra de normalitat suposa un canvi a millor. La portaveu de JxCat al Parlament ha anunciat que estan estudiant la manera de fugir de les restriccions de l’Estat –del Govern espanyol i dels seus tribunals– que impedirien la investidura de Carles Puigdemont. Artadi, doncs, ha fet saber que estan estudiant amb Esquerra una “estructura de Govern” ateses les limitacions imposades. Com? Amb un càrrec “físic a la seu de la presidència de la Generalitat”. No són paraules d’Artadi, sinó de l’entrevistador de l’Agència Catalana de Notícies pronunciades en la pregunta. Un interrogant que Artadi ha respost contestant de manera afirmativa. Seria, doncs, la fórmula que estan negociant amb Esquera.

D’aquesta manera, la portaveu de JxCat ha confirmat que Puigdemont no tornaria a Catalunya, “ja que ha de venir com a president”. “I venir per anar a la presó ens sembla que no és l’estratègia que com a país no ens aporta”.

Artadi també ha descartat ser la substituta de Puigdemont, tal com s’ha vingut rumorejant des de l’endemà del 21D. En tot cas, la portaveu donaria validesa a la fórmula tantes vegades referida d’un doble Govern: un a Bèlgica i un altre a la plaça de Sant Jaume, tots dos perfectament coordinats i en què Puigdemont “ha de ser executiu”, descartant així també un paper simbòlic del gironí, una possibilitat que el seu grup sempre ha volgut evitar i que ha estat, precisament, un dels condicionants dels malentesos entre les dues forces independentistes majoritàries al Parlament.

La portaveu també s’ha referit als consellers. “Cadascú ha d’estar on li correspongui legítimament”. A hores d’ara, només podrien repetir càrrec amb certa normalitat Josep Rull (Territori), Jordi Turull (Presidència) i Raül Romeva (Exteriors), atès que la resta estan a la presó, en l’exili o n’han renunciat. Cal recordar també que els tres diputats esmentats estan encausats judicialment.

Sense saber cap a on aniran les negociacions, tot fa pensar que l’independentisme no desaprofitarà la majoria parlamentària emanada del 21D. Repetir eleccions seria una oportunitat perduda i, encara més important, una gran decepció per a la majoria ciutadana que ha conduït Catalunya cap a aquesta situació i que a hores d’ara exigeix unitat en els dirigents polítics que l'han de garantir.

La CUP també diu la seua

Amb el secretariat nacional recentment renovat, el consell polític de la CUP s’ha reunit en el matí del dissabte a Alcover (Alt Camp), des d’on ha volgut expressar la seua postura sobre la situació que hi ha a Catalunya. A través de Núria Gibert han traslladat “preocupació” pel que fa a l’estratègia de JxCat i ERC i han exigit, també, transparència, a més de tornar a beneir la restitució de Carles Puigdemont com a president.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.