Dopatge electoral

Una trama Gürtel XX?

El capitost de Gürtel, Francisco Correa, va confessar que l’exsecretari general del PPCV, Ricardo Costa, era el responsable d’organitzar l’entramat de factures falses del presumpte dopatge electoral dels populars. Amb aquestes paraules, Costa es convertia en la X del cas Gürtel. Ara bé, les declaracions anteriors i un escrit de reconeixement dels fets de Correa apuntaven a Francisco Camps com a «instructor» de les adjudicacions. Les possibles confessions de la resta de jerarques de la trama aclariran si Gürtel és un cas X o XX. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Només havia passat un any i escaig d’ençà que el PP havia omplit de gom a gom la plaça de Bous de València. La policia i la justícia havien començat a desvelar la cara B d’aquells muntatges presumptament organitzats per la trama Gürteli regats suposadament per les donacions dels constructors afins. Era el 9 d’Octubre, diada del País Valencià, del 2009. I un dels assenyalats, l’exsecretari general del PPCV, Ricardo Costa, volia oblidar tot aquell malson judicial encara incipient. «La festa s'ha acabat», digué el dirigent popular  Esteban González Pons. «A València, la festa no s’acaba mai», va replicar Costa. El termini marcat expirava a les quatre de la matinada. 

Francisco Correa, capitost de Gürtel, va confessar aquest dimarts en seu judicial que Costa no era només un dels principals protagonistes d’aquella festa. Encara més, que era l’organitzador. «Qui li deia que havia de facturar així?», va preguntar-li en l’interrogatori l’advocat de l’Estat sobre els rebuts falsos per camuflar suposadament les aportacions dels empresaris a les campanyes electorals del PP dels anys 2007 i 2008. «[Pablo] Crespo [número dos de la trama] es reunia amb Ricardo Costa, i aquest últim li deia: ‘Heu de facturar amb aquests empresaris», va respondre Correa. 

La contestació desfeia les incògnites sobre la X de la trama, del màxim responsable d’organitzar tot l’entramat suposadament delictiu. Amb tot, la confessió de Correa deixava encara fils per lligar. Apuntava, com també van fer els senyors de la rajola valenciana, a l’encarregat de les campanyes electorals. Ara bé, no indicava l’altra possible X de la suposada xarxa corrupta, l’alt càrrec que dictaminava des de la Generalitat Valenciana que les adjudicacions havien de ser per a Orange Market, la sucursal valenciana de Gürtel, o per a les seues societats associades. 

A la confessió que Correa volia entregar a Anticorrupció i que no va presentar finalment, relatava aquesta suposada doble X de la trama. «Qui va donar les instruccions perquè el contracte fos adjudicat a través de Canal 9 [en relació a les pantalles instal·lades per a la visita del papa Benet XVI l’any 2006 a València] fou Francisco Camps, segons va comentar-me Àlvaro [Pérez El Bigotes, delegat d’Orange Market al País Valencià]», s’afirmava en aquell escrit publicat per eldiario.es

Segons Correa, la mecànica va repetir-se en l’Open de Tenis, un dels altres grans esdeveniments que va posar en marxa Camps durant la seua darrera etapa al capdavant de la Generalitat Valenciana. «S’organitzava tots els anys des de la conselleria de Presidència. Com no tenien diners, van dir-nos que calia fraccionar els pagaments en diverses factures a altres conselleries. Era una ordre de Francisco Camps», admetia. Sobre Costa, a l’escrit, deia fil per randa el mateix que va reconèixer en seu judicial aquest dimarts. 

Don Vito, tanmateix, no va ser l’únic en apuntar cap a Camps. L’exconsellera de Turisme i expresidenta de les Corts Valencianes, Milagrosa Martínez, coneguda a la trama com la Perla, també va assenyalar l’excap del Consell. Condemnada a nou anys de presó per les contractacions irregulars de Fitur a empreses de Gürtel, Martínez va declarar en el judici que «havia seguit les instruccions de Camps». «Proposava les línies polítiques, les directrius polítiques seguint la pauta i les instruccions de Camps», va especificar. 

El capitost de la trama Gürtel, Francisco Correa| EL TEMPS

L’excap de gabinet de l’Agència Valenciana de Turisme (AVT), Rafael Betoret, no va apuntar l'expresident de manera tan taxativa com Martínez. Però també el va assenyalar indirectament. Condemnat a presó també per les adjudicacions de Fitur a la Gürtel i a una multa pel cas dels vestits després d’admetre el suborn, Betoret va explicar en seu judicial com va contactar amb la trama. «Era el meu primer any a la Conselleria i pretenia fer un gran acte de presentació. Vaig buscar espais com un boig, però no trobava res. En aquell moment, va dir-me [en referència a Martínez, que, en paraules seues, «seguia ordres de Camps»]: ‘Per què no parles amb Álvaro [Pérez El Bigotes]?’», va relatar. «Vam encarregar-li la coordinació de tot l'esdeveniment. A partir d’aquell moment, tot el que em donava Álvaro ho passava a Presidència», va afirmar, derivant les responsabilitats, de forma indirecta, a Camps. 

La caixa B, de bat a bat 

Al mateix judici del presumpte dopatge electoral del PP en les campanyes de 2007 i 2008, pot sorgir, de nou, el nom de Camps com l’altra X de la trama Gürtel. El número dos de la xarxa corrupta, Pablo Crespo, i el delegat d’Orange Market al territori valencià, Álvaro Pérez El Bigotes, han demanat aquest dimecres la suspensió de les seues declaracions judicials. Ambdós, a causa dels beneficis penals que podia obtenir Correa en la seua condició de penedit, han decidit negociar un pacte amb la Fiscalia Anticorrupció. L’acord, que rebaixaria hipotèticament els més de 20 anys que el Ministeri Públic els exigeix de presó, implicaria una admissió dels fets delictius. 

Amb els empresaris havent confessat els pagaments en negre al PP valencià, les possibles confessions dels altres capitostos de la Gürtel obriran de bat a bat la caixa B de la formació de la gavina al País Valencià. Aquesta teòrica obertura dels secrets de la trama pot deixar al descobert l’altra X de la causa: aquella persona que va ordenar que determinades adjudicacions restaren en mans de la presumpta xarxa corrupta. Les seues declaracions, quan es reprenguen les sessions, poden esvair tots els dubtes sobre si la trama és X o XX. 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.