Eleccions 21D

Ciutadans invoca el fantasma ultradretà per derrotar l'independentisme

La formació taronja ha celebrat al Teatre Goya de Barcelona un acte amb voluntat europeista, amb la presència d'Albert Rivera, Inés Arrimadas, Mario Vargas Llosa i l'exprimer ministre francès Manuel Valls. Revestit de debat intel·lectual l'acte de campanya s'ha centrat a equiparar l'independentisme amb posicionaments com el de Marine Lepen i contraposar-lo al projecte de la Unió Europea

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La conjura de moments històrics ha canviat de bàndol. Ara, és Ciutadans qui planteja les eleccions com una partida de vida o mort. Sense marxa enrere. La darrera oportunitat d'or per salvar la democràcia. I no sols a Catalunya. També a tot Europa. El míting de la formació taronja d'aquest dissabte, vestit d'acte internacional amb pàtina intel·lectual, tenia com a objectiu deixar clar que, per al projecte europeu, enderrocar l'independentisme és tan important com derrotar al Front Nacional de Marine Le Pen o al Partit de la Lliberatat holandès, d'adscripció xenòfoba i ultradretana.

Per reivindicar aquest missatge, Ciutadans ha alineat un onze de luxe. Amb la periodista Maria Rey com a encarregada de dirigir als quatre ponents, les estrelles de l'acte han sigut la candidata taronja, Inés Arrimadas; el Premi Nobel de Literatura, Mario Vargas Llosa; l'ex Primer Ministre francès, Manuel Valls; i el president de la formació, Albert Rivera. "Puigdemont proposa un referèndum per sortir d'Europa, com Le Pen", ha estat la declaració d'intencions de Rivera, com a mostra del pinyol dur del relat de l'acte.

Un to, però, que no s'ha rebaixat. Al contrari. Ha estat la constant d'un acte que ha començat amb un minut de silenci pels dos guàrdies civils assassinats recentment a Terol. En un Teatre Goya que veia sobrepassades les seves 600 localitats decorades amb banderoles de la Unió Europea i deixava gent fora, Arrimadas etzibava que "no hi ha futur fora d'Europa". "En aquestes eleccions, es tracta de qui vol defensar els valors del projecte europeu o dels que volen tornar enrere en el temps", ha assenyalat, per deixar clar tot seguit que "l'independentisme és l'antítesi d'aquests valors".

La candidata de la formació unionista a la presidència de la Generalitat de Catalunya, Inés Arrimadas, durant un dels sis actes que realitzarà el partit a la capital catalana

"Valors" ha estat una de les paraules més repetides al llarg de l'acte. En especial, l'exaltació d'uns trets europeus contraposats, segons la seva visió, a un totum revolotum que va des de l'esquerra radical als populismes ultradretans, passant, evidentment, per l'independentisme.

Una exaltació moral que ha reivindicat l'exprimer ministre francès Manuel Valls. "Europa és pau, democràcia i reconciliació entre països que es van fer la guerra. La gent oblida que la història es pot repetir. Quan es toquen les fronteres, tal com deia Mitterrand, el nacionalisme esdevé guerra", ha dit el polític, que va extirpar el carnet del Partit Socialista per entrar a la formació En Marxa, liderada per Emmanuel Macron. Valls, a més, ha fet gala dels seus orígens catalans, l'únic moment en el qual s'han pogut escoltar les poques paraules que ha pronunciat en la llengua de Llull. "Quan el catalanisme es torna nacionalista, petit, estret, ètnic... això ja no és Catalunya", ha censurat.

El to més agressiu, tanmateix, ha estat el de Mario Vargas Llosa. L'escriptor, que apareix als Panamà Papers, ha expressat que el major enemic d'Europa és el "nacionalisme" i que Ciutadans sempre n'ha estat un "adversari declarat". Davant d'això, ha argumentat que no existeix "un partit més tradicionalista i reaccionari que la CUP, ni un partit més progressista que C's".

L'escriptor Mario Vargas Llosa ha carregat contra el nacionalisme a l'acte.

Vargas Llosa també ha invertit bona part d'una de les seves intervencions a enarborar els valors europeus. Ho ha fet posant d'exemple els milers de migrant que decideixen embarcar-se cap a Europa. Al seu entendre, ho fan a causa del bon nivell de vida, la feina i la legalitat que no existeix als seus països. Segons l'escriptor, les causes del progrès d'Europa rauen en el fet que "hi ha unes polítiques més sensates, menys demagògiques. Ho ha aconseguit gràcies a uns valors que l'han convertit, des del punt de vista d'aquests pobres immigrants, en un paradís a la terra".

En el que ha estat un dels sis actes de gran envergadura que farà el partit a la capital catalana, Rivera no podia deixar de sumar-se a l'enaltiment. "La Unió Europea és l'invent més gran que ha fet l'home al segle XX. Ha convertit un continent de guerra, nacionalismes i feixismes, en un continent de pau", ha dit el líder de la formació taronja. Ha assegurat també, en referència a les eleccions que "per seguir construint Europa, cal guanyar primer aquesta batalla". Dotant d'una aura transcendental els comicis, ha afirmat que "no ens juguem qui governa, sinó els valors que deixarem als nostres fills".

L'exprimer ministre francès, Manuel Valls, que ha donat suport a la formació taronja. 

El representant de Ciutadans ha afirmat també que les raons del creixement del seu partit a l'Estat espanyol és deu al fet que l'eix esquerra-dreta ha estat substituït pel de "liberalisme contra nacionalisme". Continuant amb un discurs, que semblava anar més en la direcció d'erigir-se com a protector de la Unió Europea que al votant local, ha reivindicat el paper jugat per part dels líders europea a l'hora de "frenar el cop a la democràcia".

Ciutadans, que va llençat a les enquestes i es veu amb possibilitats de guanyar, ha apostat aquest dissabte per construir un relat emocional, de mobilitzar tots els votants possibles contra l'independentisme, tacada com la bèstia negra a combatre que els faci aixecar del sofà. I no només per salvar la sacrosanta unitat d'Espanya. També per rescatar la malalta Unió Europea.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, a l'acte electoral d'aquest dissabte de Barcelona.

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.