Clavegueres policials

Així funcionava la trama mediàtica i policial del comissari Villarejo

La Plataforma por la Honestidad, que protegeix delators de corrupció com ara Ana Garrido al cas Gürtel, ha interposat una querella contra el comissari José Manuel Villarejo, l'exdirector adjunt operatiu de la policia espanyola Eugenio Pino i diversos periodistes afins. La denuncia, a la qual ha accedit EL TEMPS, narra les maniobres mediàtiques del comissari i la protecció que va rebre de la cúpula policial de l'exministre Fernández Díaz. Un relat fonamentat en els informes policials que va elaborar la unitat d'Afers Interns a compte de la gravació il·legal dintre de l'Operació Nicolay.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La seua agenda tirava fum. Empresaris amb un passat tèrbol com ara Javier de la Rosa, finançadors acreditats del PP madrileny com ara Arturo Fernández i exsecretaris d'Estat com ara Jaime García Legaz hi tenien un lloc reservat. Les amistats de Francisco Nicolás, més conegut com el Pequeño Nicolás, van permetre a un xaval de només 21 anys fer-se passar com a emissari del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) i de la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Saéz de Santamaría.

Amb tot, la seua detenció també va destapar una autèntica guerra a la cúpula policial de l'exministre Jorge Fernández Díaz. La gravació il·legal d'una conversa entre l'excap d'Afers Interns, Marcelino Martín-Blas, i diversos membres del CNI a compte de la causa contra el Pequeño Nicolás va provocar una investigació interna a la policia que va treure a la llum l'entramat d'un dels protagonistes principals de les clavegueres de l'Estat contra el procés: el comissari José Manuel Villarejo, ara empresonat per un cas de corrupció internacional. Una investigació interna contra el comissari més obscur de la democràcia espanyola que va transformar-se en una causa als jutjats que amenaçava a diversos policies i periodistes afins.

El canvi de jutge, però, va aturar la instrucció. Els policies que havien investigat les suposades actuacions irregulars dels seus companys van ser degradats primer amb Fernández Díaz al capdavant del ministeri d'Interior i també amb el seu substitut, el popular Juan Ignacio Zoido. Ara, la Plataforma por la Honestidad, que dóna suport a denunciats de corrupció com la testimoni a Gürtel Ana Garrido, ha presentat una querella contra Villarejo; l'exnúmero dos de la policia amb Fernández Díaz, Eugenio Pino, i diversos periodistes com ara el director d'OKDIARIO, Eduardo Inda. «Interposem una querella contra aquesta trama periodística, política i policial perquè suposa un atemptant contra els drets humans dels inspectors de policia que van investigar-la. Com som una organització altruista i sense ànim de lucre, hem obert un compte per poder finançar la nostra acusació», va afirmar aquest divendres Pedro Arancón, president de la plataforma, a través d'una nota de premsa.

La querella, a la qual ha tingut accés EL TEMPS, denuncia una «organització criminal» que va cometre suposadament els delictes «d'obstrucció a la justícia, encobriment, revelació de secrets i calumnies contra agents de l'autoritat». Un escrit que relata la trama mediàtica i policial que va teixir Villarejo en la seua lluita particular contra la intel·ligència espanyola i el comissari Martín-Blas, ara jubilat.

La teranyina mediàtica

Tot comença el 14 d'octubre de 2014, dia de la detenció de Francisco Nicolás. En la seua declaració, cita Villarejo, segons l'informe policial de la comissió judicial que investiga la causa i que s'adjunta a la querella. El comissari, ben relacionat amb la cúpula policial, s'assabenta dels primers detalls de la investigació a través de Pino. «Aquests fets fan presumir que a causa de la por a ser investigat, acabe realitzant el dia 20/10/2014 la gravació il·legal de la reunió entre membres de la Unitat d'Afers Interns i el CNI, feta per conèixer els detalls de la investigació», assenyala les conclusions de l'informe policial de la comissió judicial del 20 de maig de 2016.

És arran d'aquesta suposada delació, que el mitjà propietat de Villarejo Información Sensible inicia «una important campanya mediàtica per desacreditar la investigació i menysprear als instructors amb l'objectiu de transmetre a l'opinió pública que s'estan manipulant proves i realitzant il·legalitats». Tot, segons el document policial, amb un únic propòsit: «aconseguir l'arxivament de la investigació». Ara bé, aquest portal digital especialitzat en informacions sobre les forces de seguretat de l'Estat no estarà sol. Segons el mateix informe policial, «hi ha més periodistes que han torpedejat el bon funcionament de la investigació» d'Afers Interns. Inda seria un dels més destacats. La xarxa periodística afí segueix en marxa encara.

Amb nombrosos casos citats a la querella de la Plataforma por la Honestidad, un dels exemples més paradigmàtics és la notícia que apareix al mitjà lligat a Villarejo datada el 22 novembre de 2014 i titulada «La venganza del 'Pequeño Nicolás': el joven denunciará a Asuntos Internos y CNI por 'fabricar' pruebas contra él». La informació, segons el mateix document policial adjuntat a la querella, «té una clara intenció de menysprear i enfrontar als dos cossos de seguretat». «S'inventen la història per donar credibilitat a l'afirmació que Francisco Nicolás era col·laborador del CNI. S'individualitza al comissari principal Marcelino Martín Blas, cap d'Afers Interns, com al principal autor de les il·legalitats i menyspreen el treball del CNI. Igualment, s'intenta fer creure als seus lectors que ha estat un membre del CNI l'autor de la gravació il·legal i que ha estat entregada 'al cercle de Francisco Nicolás', amb la doble intenció de legalitzar la gravació i fer creure que les afirmacions del jove tenen coherència», remata Afers Interns.

L'exsecretari d'Estat de comerç, Jaime García Legaz; l'exalcaldessa de Madrid, Ana Botella, i Francisco Nicolás en un acte de la fundació FAES, presidida per José María Aznar| EL TEMPS

La mecànica es reprodueix amb altres notícies publicades per aquest digital i alguns dels investigadors amb nexes amb Villarejo. Aquesta estratègia mediàtica buscarà, segons els informes policials de la causa, «enfrontar al cap del Grup IX («Inspector Rubén») amb el cap de la Unitat d'Afers Interns, a més de desacreditar professionalment a ambdós funcionaris policials i, per extensió, crear desconfiança en l'opinió pública i en el jutjat d'instrucció sobre les actuacions de la Unitat investigadora. Uns enfrontaments que, a més, mai van produir-se». En plena guerra de comissaris i amb Villarejo en cuites pendents amb el CNI, les informacions sempre persegueixen el nexe entre la intel·ligència espanyola i la investigació d'Afers Interns -el titular d'Información Sensible «El CNI trincó al 'Pequeño Nicolás'» és altre exemple-. La batalla mediàtica, de fet, encara continua viva.

Protecció de la cúpula de Fernández Díaz

La denuncia, més enllà de la teranyina mediàtica que teixeix Villarejo, mostra també les dificultats del comissari Martín Blas i de l'inspector encarregat de la investigació, Rubén López, per part de la direcció adjunta operativa de la policia espanyola que ocupava Pino, un dels artífexs de l'Operació Catalunya. És a dir, com els comissaris afins a l'exministre Fernández Díaz entrebanquen qualsevol recerca policial que afecte Villarejo.

Aquestes traves, tanmateix, seran relatades pel mateix inspector que les pateix, Rubén López. López, en un dels informes claus que mostren els moviments de la cúpula policial per protegir Villarejo, cita com a exemple la reunió mantinguda amb el número dos de la policia espanyola i diversos comissaris de confiança. «A l'inici de la investigació, les entrevistes entre el DAO i el màxim dirigent d'Afers Interns foren nombroses, un fet freqüent per la dependència orgànica existent. El fet que no resulta freqüent és la reunió a la qual fou convocada l'instructor del citat informe i de les diligències que el motiven. No debades, fou convocat en el despatx del DAO sense el coneixement del seu superior, en aquell moment cap de la Unitat d'Afers Interns», relata.

«A la reunió, que va produir-se el 17 de desembre de 2014, també acudiren altres funcionaris policials aliens totalment a la investigació, com ara el comissari José Manuel Villarejo (adjunt al DAO), l'inspector en cap José Ángel Fuentes Gago (cap de gabinet del DAO) i el comissari Enrique Garcia Castaño (cap de la comissaria general d'Informació)», descriu López. «L'inspector que subscriu fou recriminat i retret per haver introduït en diligències al comissari Villarejo. També fou interrogat amb l'objectiu de conèixer si el comissari Villarejo apareixia referenciat en algun indici o evidència i si estava sent objecte d'investigació, situació completament irregular i coercitiva el fer de sotmetre davant els seus caps a l'instructor policial d'una investigació judicialitzada perquè confesse si està investigant alguns d'ells. I més, quan s'efectua d'amagades i sota la prohibició d'informar el seu superior jeràrquic i quan part de la investigació es troba sota secret d'actuacions», censura.

La protecció, segons un altre informe policial del 2017, va més enllà d'aquest tipus d'actuacions. «Tant Pino com Gago realitzaren accions encarades a protegir i encobrir les activitats il·lícites del comissari Villarejo i dificultar la investigació. S'ha acreditat que informaven dels detalls de la investigació Nicolay al comissari Villarejo, cridant, fins i tot, a l'instructor policial a reunions secretes. S'ha arribat a destituir per part de l'exDAO Pino a comandaments policials que investigaven al comissari Villarejo. S'ha informat de la incoació d'un expedient disciplinari per falta molt greu contra l'instructor policial (Inspector Rubén) per consultar les bases de dades policials sobre els investigats. I s'han posat traves a la tasca dels investigadors, declinant en diverses ocasions el requeriment d'informació per part de la Comissió Judicial i exigint el requeriment explícit del magistrat quan aquestes sol·licituds d'informació no requerien la mencionada autorització», denuncia.

L'exdirector adjunt operatiu de la policia espanyola i un dels artífexs de les clavegueres de l'Estat espanyol contra el procés independentista de Catalunya| EFE

Aquest document policial, però, posa el focus en un informe sobre les activitats de Villarejo elaborat per part de Gago, altre dels protagonistes de l'Operació Catalunya i que ha estat recompensat amb un destí a Holanda en el qual percep 10.000 euros al mes. Es tracta de l'anàlisi que aquest comissari va realitzar sobre els negocis del comissari arran de les informacions del diari El País, que detallaven la seua fortuna i entramat societari.

La investigació de la Unitat d'Afers Interns qüestiona, d'entrada, que aquest comissari redacte l'informe. «Es realitza un informe de compatibilitat sobre el comissari Villarejo, per part del cap de gabinet, l'anteriorment mencionat Sr. Gago, en el qual exonera de responsabilitat penal i/o administrativa al mencionat comissari. I tot, malgrat existir unitats especialitzades en la Direcció General de la Policia per realitzar aquest tipus de document, com ara la Unitat de Règim Disciplinari», critica.

Ara bé, també posa en dubte les conclusions obtingudes. «En l'informe ampliat nº67/16, s'acredita que el mencionat inspector cap i el mateix exDAO coneixien perfectament que les activitats privades i societàries del comissari Villarejo eren incompatibles amb la seua funció policial (el despatx d'advocats Stuart McKenzzie, Cenyt, Información Sensible, Cenyt Argo). No debades, havien estat informats directament d'aquestes activitats l'any 2014 per part del comissari en cap d'Afers Interns [Martín-Blas] i en març de 2015 per escrit amb dos informes sobre l'entramat societari del comissari Villarejo remesos a la Direcció Adjunta Operativa des d'Afers Interns, constant en el registre de documents d'eixida», assenyala. El darrer exemple de com funcionava, segons la Plataforma por la Honestidad, l'entramat policial, mediàtic i empresarial del comissari més obscur de la democràcia espanyola.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.