Després de la declaració

Puigdemont internacionalitza el 21D i el converteix en plebiscit

El president català ha comparegut al Club de Premsa de Brussel·les quatre dies després de proclamar la República.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Feia molts dies que Carles Puigdemont no responia a les preguntes de la premsa. Sí que havia fet algunes intervencions, la darrera, divendres des de l'escalinata del Parlament amb la república tot just proclamada. Però, des de llavors, tothom esperava una compareixença que expliqués com es tiraria endavant el nou escenari català. Més, després que Rajoy tirés endavant amb l'aplicació del 155. Més, després que dimarts es fes públic que el president català i part del seu executiu havien marxat a Brussel·les. El rumors sobre si hi hauria anat a demanar asil vessaven litres de tinta les darreres hores.

Aquest dimecres, dia en que es coneixia que la Guàrdia Civil entrava a la seu dels Mossos d'Esquadra a la recerca d'informació sobre l'1 d'octubre, el Club de Premsa de la capital belga ha estat el lloc que escollit per trencar el silenci presidencial. Una sala plena de gom a gom, curulla de periodistes, rebia amb expectativa el president català, al que acompanyaven els consellers que s'han desplaçat amb ell. Des d'allà, Puigdemont, donava tres missatges claus. El primer, que si el Govern havia decidit posar el fre a la implementació de la república després de divendres era per la certesa que l'Estat espanyol cercava una escalada de la confrontació. "La màxima prioritat és evitar la violència, la pau i el diàleg han estat sempre la pretensió del govern", deia el president, que abans havia remarcat que l'estratègia passava per la "prudència, la seguretat i la moderació".

Enllaçat amb això, arribava el segon missatge central. El cap de l'executiu republicà català aclaria els dubtes sobre el perquè era a Brussel·les. Segons les seves paraules, no es trobà a l'epicentre europeu amb voluntat de demanar asil, sinó per tal de poder "actuar amb seguretat" davant el que ha considerat "desig de venjança" de l'Estat espanyol. Així doncs, ha expressat que en l'actualitat "no hi ha condicions objectives per tornar", malgrat ha remarcat la voluntat de "escapar de l'acció de la justícia. Ens hi enfrontarem políticament".

El darrer missatge, i potser el més rellevant, girava entorn a les eleccions convocades per Rajoy per al 21 de desembre. "Si l'Estat ha volgut fer un plebiscit per legitimar el 155, l'entomem", relatava Puigdemont, que dirigia una pregunta enverinada al president espanyol: "Respectarem els resultats de les eleccions del 21D, com hem fet sempre. Farà el mateix el govern d'Espanya?". El discurs presidencial ha estat molt insistent en aquest punt i ha fet una crida a les instàncies internacionals que contribueixin a garantir això. Puigdemont, que s'ha referit a si mateix com el "president del govern legítim de Catalunya", cercava convertir la contesa electoral imposada des de l'Executiu espanyol, en un nou plebiscit.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.