Democràcia suspesa

155 de màxima intensitat

L'aplicació del 155 anirà molt més enllà del que, en un principi, estava previst. Aquestes han estat les paraules de Mariano Rajoy i aquestes seran les possibles respetes.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Dues hores i quinze minuts. Aquest ha estat el temps que ha tardat el consell de ministres espanyols a decidir l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola per activar la intervenció de les institucions governamentals de Catalunya. Tot i que el pronòstic era que el Govern espanyol es féra amb el control dels Mossos d'Esquadra, dels mitjans públics de comunicació i de l'educació, finalment la intervenció serà total. Sense matissos. Una regressió al 1978. Sense tindre en compte el context que hi ha 40 anys després i sense cap reflexió del president espanyol sobre les possibles conseqüències d'aquestes accions. Perquè és evident que, malgrat les seues intencions, res no tornarà a ser igual.

La intervenció de Rajoy ha estat dividida -per ell mateix- en cinc punts. Primer, el primer ministre espanyol s'ha preguntat, amb intenció, "com hem arribat fins a ací". "Aquest és un procés unilateral, contrari a la llei i que ha buscat l'enfrontament. El Govern espanyol no podia acceptar el referèndum". En aquest sentit, el president espanyol ha matisat intencionadament que la seua reacció ha estat "prudent" i ha suggerit que el Govern català "ha buscat arribar a aquesta situació". Rajoy ha situat el tret de sortida en els dies 6 i 7 de setembre, quan s'aprovaren les lleis de referèndum i de transitorietat.

En el segon punt, Rajoy ha titllat la paraula diàleg com a "preciosa", tot i que ha criticat el fet que, segons ell, el Govern català "l'ha convertida en màgica" i en una "imposició". Així ho ha expressat per reforçar el seu argument de "no negociar fora de la legalitat".

Tot seguit, en el tercer punt, Mariano Rajoy ha anunciat l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. "No era el nostre deisg", ha assegurat. De fet, les imatges del consell de ministres mostraven els rostres seriosos dels protagonistes. Una escenificació estudiada per donar el caràcter d'irremeiable a aquesta decisió, tot i que es venia anunciant des de feia mesos. "Cap govern de cap país democràtic poc exigir que es viole la llei", ha argumentat.

En el quart i penúltim punt, Rajoy ha explicat les accions que implicarà l'aplicació de l'esmentat article. Hi haurà quatre objectius: "tornar a la legalitat, recuperar la normalitat i la convivència deteriorada, continuar amb la recuperació econòmica perquè la gent puga treballar (sic) i celebrar eleccions amb normalitat".

Segons Rajoy, tornar a la legalitat és restituir la vigència de la legalitat espanyola i de l'Estatut català. Per a això, seran destituïts el president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i tots els consellers triats democràticament pel poble català. Les seues funcions seran ara ocupades pels respectius ministeris espanyols. Una decisió que ha explicat en el cinquè i últim punt de la intervenció.

Tot i que la "normalitat" que busca el Govern espanyol serà difícil de restablir, Rajoy pensa fer-ho amb la convocatòria d'unes eleccions autonòmiques en el màxim termini de sis mesos. Ha matisat, però, que intentarà que aquest termini s'acurte. El que donaria raó a les previsions fetes durant aquesta mateixa setmana, que pronosticaven unes eleccions catalanes per al mes de gener. D'aquesta manera, PP, PSOE i C's acordarien la dissolució d'un parlament (també anunciada per Rajoy) i convocarien unes eleccions. Aquests partits, que ocupen menys del 40% de la representació al Parlament català decidirien per la resta del país.

Mentre els consellers són substituïts pels ministeris espanyols respectius, Rajoy també ha anunciat que es mantindrà l'administració ordinària de Catalunya que pren les decisions executives. Seguint, això sí, les directrius del Govern espanyol.

I ara?

L'aplicació del 155 s'acordarà definitivament al llarg de la setmana vinent, quan passe pel Senat. En un principi la sessió s'anava a celebrar divendres dia 26, tot i que és molt possible que s'avance. Serà llavors quan totes aquestes mesures entren definitivament en vigor. El normal seria que abans d'això, la majoria parlamentària independentista de Catalunya declarara definitivament la independència. Qualsevol sessió parlamentària podrà ser suspesa pel Govern espanyols i pels seus tribunals (se li ha prohibit a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, celebrar cessions d'investidura), pel que potser la declaració seria en una altra ubicació aliena a l'habitual.

En qualsevol cas, la situació és en punt de no retorn des de fa temps. Totes les amenaces del Govern espanyol s'han anat complint, fins i tot, amb més intensitat de la prevista. Fins i tot quan el Govern català va fer un pas enrere per intentar dialogar. Ara, i segons la carta que Carles Puigdemont envià divendres dia 20 a Mariano Rajoy, l'executiu català encara vigent previsiblement declararà la independència de manera definitiva.

Siga com siga, la situació no tornarà a la normalitat. Menys encara amb decisions dràstiques com les anunciades avui, amb els activistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart empresonats i amb els pilars democràtics de la societat catalana intervinguts unilateralment per la decisió de tres partits que, ni tan sols de manera conjunta, sumen majoria parlamentària a Catalunya.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.