DIADA HISTÒRICA

L’últim Onze

Com és habitual en qualsevol Estat, el dia que es proclama la independència esdevé la Diada Nacional. Catalunya pot passar de recordar una derrota militar a celebrar una victòria democràtica. Així ho diu la legalitat catalana: si es guanya el referèndum del proper 1 d’octubre es proclamarà la República en 48 hores. En aquest sentit, la manifestació d’avui marcarà l’inici de la campanya.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Aquesta Diada és especial, serà recordada com l’Onze de l’autodeterminació. Un dret universal a disposició de tots els pobles. La prèvia d’enguany ha estat marcada per les lleis de la desconnexió, la llei del referèndum i la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República. Una legalitat catalana que obeeix el mandat democràtic expressat en les eleccions del 27S. Tot i que l’Estat espanyol es pensa que ha desactivat les lleis catalanes a través del seu tribunal, la realitat és que el Govern -amb el president Carles Puigdemont al capdavant- ha deixat clar que només el poble català podrà inhabilitar-lo.

Un camí cap a la independència que ha estat sempre ben acompanyat i motivat per les manifestacions de l’Onze. Cíviques, multitudinàries i transversals. Tot i que hi han hagut manifestacions més massives en el context europeu, mai cap reivindicació ha estat tan reiterada i constant en el temps. Unes mobilitzacions que també han destacat per la seva organització, logística i originalitat. 

En aquesta Diada definitiva s’ha optat per fer una demostració de força a la capital del país. Més de 420.000 inscrits online a través de l’Assemblea asseguren omplir tots els trams. Prop de 1.000 periodistes de tot el món en seran testimonis. Tots els autocars del Principat mobilitzats i gent d’arreu de la Nació hi estarà representada. En definitiva, molt bones sensacions per aquesta Diada històrica, situada a només 20 dies del referèndum d’autodeterminació.

Aquest vespre es deixaran enrere les bones sensacions per tenir més certeses. També, més confiança de cara a unes setmanes trepidants i decisives. En les properes hores es respondran preguntes claus, enfocades en els tres àmbits de disputa: nacional i intern, en clau de no respondre a les provocacions de l'Estat i de cara al món, on és en joc el reconeixement en el marc internacional.

Serà la manifestació més massiva del darrer lustre?

Les manifestacions massives i continuades han guiat el procés d’alliberament fins a la desconnexió d’avui. El context polític i les previsions de l'ANC fan preveure una manifestació de rècord. La força del moviment és la gent i un Parlament amb majoria independentista. Si avui es torna a demostrar, serà la millor manera d'iniciar la campanya. El caràcter vinculant del referèndum pot fer que ningú no es vulgui perdre aquest esdeveniment històric.

Tornarà a ser una concentració sense incidents?

Els darrers dies han estat marcats per una pluja de sentències judicials i intervencions policials ordenades pel Govern espanyol a través del Tribunal Constitucional. Pels escorcolls a una impremta i un mitjà de comunicació a l’Alt Camp i per la presència d'agents de Guàrdia Civil amb armes llargues a Berga (Berguedà) i Manresa (Bages). Accions prèvies al referèndum que han estat contestades amb mobilitzacions pacífiques i actituds iròniques. Si la manifestació de l’Onze torna a ser una demostració de civisme serà la millor manera de respondre a totes aquestes provocacions. 

Serà notícia als mitjans internacionals?

I l'altre escenari en joc és a l'esfera global. Catalunya és a punt de portar el conflicte entre Catalunya i Espanya a l'àmbit internacional. En aquest sentit, serà vital tornar a ser portada en els principals rotatius i televisions del món. Catalunya pot esdevenir el primer Estat creat dins de la Unió Europea. Una reivindicació democràtica, pacífica i massiva que esdevindrà un exemple a seguir per a totes les reivindicacions futures del planeta. 

Si totes les respostes són favorables als interessos catalans, la moral de victòria serà, un cop més, determinant per encarar les decisives properes setmanes. Com piulava l’altre dia l’escriptor Melcior Comes: «Estem en un punt on o bé es guanya i es guanya tot o bé es perd i es perd tot». Per aquest motiu, l’Onze d’enguany pot ser definitiu. I, si tot va bé, serà el darrer.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.