Ministeri del referèndum

Vots, urnes i cens #ComSempre

El Teatre Nacional de Catalunya ha estat l'encarregat d'acollir la presentació de la Llei del Referèndum per part del Govern de la Generalitat en un acte que ha estat marcat per la voluntat de remarcar la normalitat d'una jornada com la de l'1 d'octubre vinent

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Un escenari d'excepció com el Teatre Nacional de Catalunya ha estat el lloc escollit per Junts pel Sí per fer un acte, el de presentació de la Llei del Referèndum, que volia transmetre tot al contrari, normalitat. Com si es tractés d'una òpera wagneriana el leitmotiv #ComSempre -actualitzat en format hastag- s'ha anat repetint durant l'obertura de Lluís Llach, el recitatiu de Marta Rovira i Jordi Turull i les àries finals de Junqueras i Puigdemont.

Obertura

Aquest acte era la culminació d'unes 24 h que començaven amb la destitució del conseller Jordi Baiget pels seus titubejos davant el projecte del sobiranisme. Una avantsala sobtada a l'alçada del que havia de ser una jornada per reafirmar que el compromís del Govern de la Generalitat per culminar el procés engegat el 27S. A dos quarts d'una tocats compareixien a l'auditori del parlament els diputats de Junts pel Sí, Jordi Turull, Marta Rovira, Lluís Coromines, Josep Maria Orobitg i els de la CUP, Benet Salellas, Gabriela Serra, Anna Gabriel i Joan Garriga. Entre els vuit s'han repartit una exposició coral dels detalls tècnics de la llei del referèndum. Una presentació formal abans de la posada de llarg que estava prevista a dos quarts de vuit del vespre per part del Govern.

Quan passaven deu minuts de l'hora estipulada, els diputats de Junts pel Sí sortien a l'escenari del teatre nacional de Catalunya entre aplaudiments i crits d'independència. La sala era plena a vessar i fins i tot hi ha hagut qui s'ha quedat fora d'un acte que des de l'organització s'ha volgut anomenar 'Garanties per la Democràcia. Per un referèndum legal, efectiu i vinculant'. Si bé al matí s'havien detallat la majoria d'aspectes claus de la llei, de l'acte d'aquesta tarda s'esperava la concreció de punts conflictius com el cens, les urnes, el vot estranger

El diputat de Junts pel Sí, Lluís Llach, ha estat l'encarregat d'obrir l'acte recordant l'efemèride de la declaració d'independència nord-americana de Thomas Jefferson. "La gent espera de nosaltres que encetem el camí, la gent està en favor del què volem fer encara que alguns càrrecs en siguin reticents" recitava el cantautor. Seguidament, ha aprofitat per a la col·laboració de la CUP en tot el procés malgrat les discrepàncies i feia esment a "els litres de til·la consumits". Un toc d'humor que ha estat ben rebut pels representats cupaires que seien a les grades.

També escoltava atent entre el públic l'expresident Artur Mas, al costat de l'expresident del Parlament, Joan Rigol, i els líders d'Òmnium Cultural, l'ANC i l'AMI.

Recitatiu

Dos dels protagonistes de l'acte conjunt del migdia han estat els encarregats de prendre el relleu a Llach per explicar els detalls del referèndum. En una posada en escena que recordava a les TEDTalk i amb un to distès i manifestament pedagògic Jordi Turull i Marta Rovira, portaveus del grup parlamentari, han repassat els aspectes més importants de la llei. Sense oblidar mai la idée fixe: #ComSempre. Una normalitat que per exercir-la, ha explicat Turull, requerirà accions excepcionals. "Què farem davant d'un estat que no pararà d'empipar-nos? Doncs posar més garanties democràtiques i més rigor", etzibava el representant convergent fent esment a la creació d'una sindicatura electoral i d'una comissió d'observadors internacionals que haurien d'actuar com a garants democràtics del referèndum.

Al seu torn, Rovira ha posat l'èmfasi en les garanties legals i jurídiques d'un procés que, ha explicat, "té l'empara en el dret internacional i es fonamenta en el primer dels drets humans, el de l'autodeterminació". La republicana ha fet també esment a una de les idees força que s'han repetit al llarg de la jornada exposant que la llei també és "part de l'ordenament jurídic espanyol" en tant que l'Estat ha firmat els tractats internacionals que recullen el dret a l'autodeterminació esgrimit per Junts pel Sí. Així ho recordava aquest migdia també el Secretari d'Economia republicà Pere Aragonès en un tuit on referia una publicació del BOE de 1977 on es ratificava el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics.Durant la seva intervenció, els dos portaveus han fet constar també la necessitat que la votació de l'1 d'octubre s'assimili al màxim possible a les jornades electorals habituals i que, per tant, la majoria d'elements com les paperetes, la conformació de les meses o el funcionament de la votació seran el més similars possible. "Els qui participin en l'organització ho faran de manera voluntària. Totes les persones i empreses quedaran emparades per la llei", ha aclarit Turull.

Una de les excepcionalitats, han explicat, serà que aquells qui vulguin votar des de l'estranger, a banda d'estar inscrits al Cens d'Espanyols Residents Absents (CERA), caldrà que es donin d'alta també al registre que de catalans a l'exterior creat pel Parlament. Sobre el cens també s'ha dit que podran votar tots aquells majors de 18 anys que ho puguin fer en unes eleccions parlamentàries. No s'ha revelat però de quina manera es recolliran les dades per construir aquest cens, una de les incògnites que s'esperava que fossin desvetllades durant la sessió.

En aquest sentit, la diputada de la CUP, Mireia Boya, s'ha mostrat decebuda al final d'un acte en el qual ha considerat que ha estat "una repetició del que s'ha dit al matí al Parlament" i del que esperaven que donés resposta a "les preguntes que ens fa la gent quan ens para pel carrer. Com s'obriran els col·legis? O com votaran els catalans que són a l'estranger? Per posar només dos exemples de preguntes per les quals esperem una resposta i no l'hem obtinguda".

Abans d'acabar el seu torn, Turull ha anunciat l'inici d'una campanya informativa per part del Govern a partir del web garanties.cat on es vol donar resposta a preguntes freqüents i dels més de 200 actes previstos arreu del territori principatí.

Àries

Acabada l'exposició dels detalls tècnics era el torn de les intervencions de tall més polític o institucional que han anat a càrrec d'Oriol Junqueras, primer, i el president Carles Puigdemont, després. Aquest canvi de registre s'ha pogut visualitzar amb una posada en escena més solemne, situant un ambó al mig de l'escenari a la manera dels mítings més clàssics.

Si bé hi ha hagut un canvi formal, Junqueras no se n'ha estat de bromejar amb l'omnipresent #ComSempre a l'inici de la seva intervenció. El vicepresident ha deixat una mica de costat el to pedagògic marca de la casa -no del tot- per donar pas a un discurs més emocional. "El futur dels nostres fills estarà molt millor en mans dels ciutadans de Catalunya que no d'un estat que no vol que votin" reblava el de Sant Vicenç dels Horts.

El republicà ha continuat el seu speach fent esment a la legitimitat d'un referèndum que, al seu entendre, "deriva del fet que estimem la gent, sobretot la que es troba en situació de necessitat i que es deriva del principi democràtic i de l'esperit general del dret internacional i els drets humans". Connectava així la legitimitat amb una de les altres tesis de la vesprada: "Hem d'explicar que la legalitat ens empara".

Puigdemont ha pres el relleu a Junqueres disposat a cloure l'acte, però ha hagut d'esperar uns segons a intervenir mentre el públic el rebia a crits de "President, President!". El seu discurs l'ha iniciat reivindicant l'acte com un gest de coherència en tant que "desvelar el contingut vol dir que tenim ganes de votar". En aquest punt, amb l'agilitat pròpia d'un tuitaire, Puigdemont s'ha sortit de guió per bromejar amb els aplaudiments succeïts durant l'exposició dels detalls de la llei per part de Turull i Rovira. "Jo no he vist mai aplaudir un redactat legislatiu", ha denotat.

Trencat el gel, el President ha mostrat de nou la contundència de la qual ha fet gala els darrers dies alertant que "cap actuació de l'Estat no podrà paralitzar l'element clau, no podrà actuar contra les persones". Posava així el focus sobre la participació i la mobilització de la societat catalana. Puigdemont no ha defugit tampoc un dels temes estrella de les darreres hores, els riscos d'organitzar el referèndum. Retornant al leitmotiv per avisar que "l'Estat, i perdoneu-me que manllevi el hastag, farà com sempre", ha manifestat que, malgrat les conseqüències que hi ha hagut fins ara i que en preveuen "moltes més", al seu entendre "resignar-nos té un preu molt durador que pagaran les generacions futures".

El President de la Generalitat s'ha volgut erigir també com a garant d'aquell que volen votar no a la independència amb un irònic: "Qui els ho garantirà? Rajoy?".

En acabar crits de "votarem, votarem!" per part d'un auditori convençut i la sensació que el Govern fa passos amb determinació, però que encara resta per saber com executarà alguns dels passatges més complicats de l'ària que el públic espera veure l'1 d'octubre.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.