Democràcia

El mapa de la ultradreta espanyola

A imitació dels treballs elaborats pels diferents laboratoris d'idees europeus i nord-americans, l'investigador especialitzat en fenòmens ultradretans de la Universitat de Còrdova i director del Centre d'Investigació de l'Extrema Dreta (CINVED) Sergio Gracia ha llençat un mapa digital dels moviments, partits, associacions i fundacions de caràcter d'extrema dreta a l'Estat espanyol. Encara en fase inicial i pendent de complementar-se amb una descripció acurada de cada actor ultradretà, aixopluga formacions clàssiques com ara Falange Española de las Jons i España 2000, casals ultres com ara Valentia Fórum, espais d'agitació incipients com ara Hacer Nación Alicante i forces amb rellevant penetració parlamentària com ara Vox.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les banderes espanyoles es movien a ritme eufòric, desenfrenat, exultant. A una zona d'oficines del barri benestant de Chamartín (Madrid), en la qual s'ubica la seu de grans empreses com ara ACS, la celebració era pràcticament absoluta. L'extrema dreta Vox, la qual havia escollit un edifici d'aquesta àrea madrilenya com a caserna electoral, havia aconseguit un resultat històric als comicis espanyols. A pesar que les eleccions del 10 de novembre del 2019 havien impulsat una majoria progressista al Congrés dels Diputats, la formació ultraconservadora connectada amb nostàlgics de la dictadura franquista i nissagues aristocràtiques irrompia amb 53 diputats. Encapçalada per Santiago Abascal, exdiputat del PP al parlament del País Basc, habitual de les jornades del lobby ultracatòlic Hazte Oir i antic càrrec de lliure designació a una fundació fantasma impulsada per la thatcherianaEsperanza Aguirre, Vox s'havia convertit en la tercera força d'abast estatal més votada. L'anomalia espanyola d'erigir-se en un estat lliure d'ultradreta parlamentària s'havia esfumat de soca-arrel.

La força negacionista amb la violència masclista i defensora de privatitzar àrees fonamentals del sistema de protecció social, tanmateix, no era una illa d'extrema dreta a l'Estat espanyol. Arreu del País Valencià, Catalunya i, evidentment, del conjunt dels territoris estatals, la ideologia ultradretana impregna diverses associacions, casals juvenils, laboratoris d'idees, penyes futbolístiques o partits polítics. Un autèntic puzle en el qual es mesclen ultracatòlics, neonazis o defensors del règim criminal encapçalat pel general colpista Francisco Franco que ha conformat l'investigador en fenòmens ultradretans de la Universitat de Còrdova i director del Centre d'Investigació de l'Extrema Dreta (CINVED) Sergio Gracia. Emprant els serveis de localització de Google, ha elaborat un mapa de la ultradreta espanyola, en el qual es classifica cada actor d'extrema dreta en les categories de fundació, associació, joventuts, partit polític o moviment social. Publicat a principis d'aquesta setmana, i encara en fase de completar àmpliament, la ferramenta incorpora des de forces polítiques residuals com ara Falange Espanyola de las Jons a, precisament, l'extrema dreta Vox.

L'objectiu d'aquest mapa digital, segons explica l'investigador de la Universitat de Còrdova, «és conscienciar a la població de la presència d'actors d'extrema dreta, així com oferir una ferramenta útil per als investigadors en aquest camp». «Aquesta idea va arrencar fa dos anys i mig, però, finalment, va aturar-se. Arran dels canvis que s'estan donant dintre de l'heterogènia xarxa de la ultradreta espanyola i d'advertir de la penetració d'aquests moviments, fins i tot al marge de Vox, s'ha llençat aquest mapa, el qual encara està en procés de construcció i d'ampliació. De moment, hem col·locat aquells actors més importants. Ara bé, el propòsit és recollir el conjunt d'elements ultradretans que hi ha Espanya a través d'organitzacions de diferent classe i actualitzar-lo d'acord amb les nostres possibilitats», relata. I complementa: «En la versió llençada a la xarxa, només surt en l'apartat de descripció la categoria de cada actor. La intenció és oferir una descripció més detallada pel que fa a la ideologia concreta i al múscul militant que ostenten. És cert, però, que necessitem dades fiables. En el cas dels neonazis d'Hogar Social Madrid, per exemple, s'estimava que comptaven amb prop de 1.000 simpatitzats. Cal contrastar aquestes xifres per a dotar de la informació més fidedigna a la ferramenta digital».

«Atès que, per exemple, Vox compta amb implantació al conjunt del territori nacional, s'ha optat per localitzar els seus nuclis més importants, en aquest cas a Barcelona i Madrid, encara que podria sumar-se València, Múrcia o Andalusia. La ferramenta digital està en construcció i, d'acord amb el ritme d'ampliació dels continguts que s'ofereix, haurem de decidir aquests detalls», indica, així com ressalta respecte de col·lectius neonazis que darrerament han protagonitzat intimidacions feixisistes, com l'experimentada per l'exvicepresident espanyol i candidat d'Unides Podem a la Comunitat de Madrid, Pablo Iglesias: «El mapa és una eina que demostra els moviments que s'estan produint en els cercles que des de fa anys se situen a l'òrbita d'Hogar Social Madrid. Veiem com antics cassals neonazis ubicats a Màlaga o Jaén s'ha transformat sota una mateixa marca, o com s'importa, en el cas de Bastión Frontal, les denominacions, les actituds i els plantejaments d'organitzacions dels països del nostre entorn europeu, com ara França. Col·lectius ultradretans que a França, per cert, han sigut il·legalitzats mentre que a Espanya segueixen realitzant les seues activitats sense que els legisladors hi actuen». «Es tracta, al remat, d'elaborar un mapa a imitació dels treballs que realitzen els laboratoris d'idees de països europeus com ara França o Alemanya», subratlla.

A la cartografia valenciana, la qual resta encara per completar i ampliar, apareixen formacions ultradretanes clàssiques com ara España 2000 i les seues joventuts. Un dels seus líders històrics, no debades, ha estat l'empresari de la seguretat, exlletrat de la patronal dels clubs de cites i ombra de bona part dels moviments de l'extrema dreta valenciana, José Luis Roberto. Aquesta formació política va ser denunciada recentment per la Fiscalia de València, qui apreciava indicis de delictes d'odi i racisme en una concentració islamòfoba realitzada pels neofeixistes en la qual van escridassar-se soflames contràries a les persones migrades. La veu d'alerta va donar-la el col·lectiu València Acull.

Aquesta ONG, com a organització integrada a la plataforma Crida contra el Racisme, van manifestar-se en contra d'un altre actor ultradretà que apareix al mapa: Valentia Fórum. Segons va desgranar EL TEMPS, el cassal ultradretà va acollir una xerrada impartida per Fernando Paz, qui va haver-hi de renunciar a ser cap de cartell de Vox per Albacete arran de les seues postures respecte del genocidi nazi i de l'homosexualitat, així com ha sigut l'escenari de la presentació de l'obra de l'advocat ultra, exdirigent de l'extrema dreta blavera de Coalició Valenciana i nostàlgic falangista a les xarxes socials, José Manuel Bou. A l'acte, segons el cartell promocionat, va participar l'expresident del Grup d'Acció Valencianista, membre de Vox i empresari dels centres d'ocupació de persones discapacitades, Juan Garcia Sentandreu. També va ser de la partida Miguel Blasco, un dels rostres mediàtic de l'univers ultra gràcies al programa digital Aquí la Voz de Europa. Valentia Fórum, així mateix, ha servit d'escenari pocs dies abans de la irrupció de l'extrema dreta Vox a les eleccions andaluses de 2018, per a una xerrada de l'aleshores economista Vicente Montañez, actualment regidor de la formació ultradretana a l'Ajuntament de València. A les comarques meridionals valencianes, el mapa elaborat per l'investigador només apunta, de moment, l'existència d'Hacer Nación Alicante, una marca presumiblement hereva dels antics moviments ultradretans que s'han donat en aquella zona. Segons va desgranar aquest setmanari, el sud valencià i Múrcia constituïren el radi d'acció del grupuscle neonazi Lo Nuestro i, posteriorment, del cassal ideològicament afí Galeón. La cartografia valenciana la completen col·lectius residuals com ara Acción Juvenil Valencia.

Les marques ultradretanes de Catalunya van actualitzar-se una vegada s'havia llençat el mapa. «Encara queda molta feina. En aquest cas, i si s'observa la cartografia catalana de manera detinguda, podem trobar associacions d'extrema dreta com ara el Moviment Identitari Català o Democracia Nacional. També he afegit Vox en la part del Principat pel pes que ostenta aquesta formació al Parlament de Catalunya», explica Gracia, qui, tanmateix, expressa que, fins al moment, el gruix d'actors ultradretans del mapa estan concentrats a Madrid. És el cas, per exemple, de Falange Española de las Jons o Alternativa Española. Aquesta darrera força política va tenir l'avi Blas Piñar, líder absolut de Fuerza Nueva, com a president d'honor. El referent històric de la formació, no debades, va ser el lletrat Rafael López-Diéguez Gamoneda, marid d'una de les filles de l'exdirigent feixista. Segons el llibre Tu Salud, nuestro negocio (Foca editorial, 2014), aquest advocat ultra és vicepresident de Viamed Inversiones, una empresa sanitària privada amb diverses concessions arreu de l'Estat espanyol i, especialment, a La Rioja.

«L'elaboració d'aquest mapa és fonamental per conscienciar a la població envers, per exemple, la gran quantitat de formacions d'extrema dreta que hi ha a Espanya. Estem parlant de quasi 15 partits d'àmbit estatal. És cert que, llevat de Vox, gaudeixen d'uns resultats electorals minsos, però no s'ha de menysprear les seues activitats pels seus discursos d'odi, contraris a la llibertat i als fonaments democràtics més elementals», avisa l'acadèmic especialitzat en moviments ultradretans, qui destaca «l'existència de fundacions com l'encarregada d'exaltar la figura de Primo de Rivera». «La legalitat d'aquesta mena de fundacions a països com ara Alemanya estaria qüestionada», afirma. És la xarxa de l'extrema dreta espanyola, la qual ostenta el primer mapa per advertir de la seua porositat social.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.