Extrema dreta

La brutal agressió neonazi a Petrer: fins a deixar-lo inconscient sagnant

Aquest cap de setmana dos joves de Petrer (Vinalopó Mitjà) van rebre una terrible pallissa per part d'ultres neonazis de la sucursal autòctona d'Hogar Social Madrid. De fet, una de les víctimes va quedar-se durant una estona inconscient al sòl mentre sagnava. Uns dels presumptes agressors d'extrema dreta identificats a la denúncia, a la qual ha accedit aquest setmanari, ha participat en actes del casal feixista a Madrid i va formar part de les llistes municipals d'España 2000 a Oriola l'any 2015.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Divendres passat a la vesprada, Petrer (Vinalopó Mitjà). Una parella de joves caminen tranquil·lament pels carrers d'una ciutat tradicionalment obrera. La ruta d'aquestes dues persones, però, es veu interrompuda per l'aparició d'un grup d'ultres d'extrema dreta. «Pederasta, antifeixista, porc, brut, fill de puta...», insulten els hooligans ultradretans. Els joves, intranquils per la situació, agafen el telèfon. Al teclat, marquen el 112. Tenen por de ser agredits. Tanmateix, els radicals marxen momentàniament. La parella els ha dissipat. Res més lluny de la realitat.

De sobte, i sense adonar-se, tornen a impedir el seu pas. En aquest cas, és un cotxe. Al vehicle, viatgen els ultres d'extrema dreta que els havien insultat, vexat i acoquinat minuts abans. Els tres ocupants de l'auto baixen de manera ràpida, turmentada. Semblen agitats, exaltats, virulents. La parella corre per intentar escapolir-se de la futura agressió. Però no hi ha sort. Ambdós són enxampats pels hooligans ultradretans. Els cops de punys comencen. També les puntades de peu. I en el transcurs de la pallissa, una de les víctimes cau a terra. Resta inconscient. Sagnant per la brutal pallissa. L'agredit recupera la memòria una vegada els agents de la policia, que detindrien més tard els radicals els ultradretans, accedeixen als llocs dels fets. Tenia problemes per poder respirar.

La persona, de fet, és assistida a l'Hospital General d'Elda, capital de la comarca del Vinalopó Mitjà. Amb una part de lesions bastant greu, segons la denúncia a la qual ha accedit aquest setmanari, l'escrit identifica els neonazis que van propinar-los la descomunal sèrie de puntades de peu i cops de puny. Tal com s'apunta a la denúncia interposada a la policia espanyola, un dels hooligans ultradretans que hauria participat en la pallissa és A.M., una persona que va participar en manifestacions d'Hogar Social Madrid a la capital espanyola onejant la bandera del casal neonazi i vestint una samarreta corporativa de l'organització alineada amb els moviments feixistes més radicals d'arreu d'Europa, com ara els italians Casa Pound. També ha penjat fotos a les xarxes socials amb barres d'alumini en forma desafiant.

L'ultra identificat a l'escrit de denúncia, a més, va presentar-se a les eleccions municipals del 2015. Conegut membre del vell col·lectiu satèl·lit d'Hogar Social Madrid a les comarques del Vinalopó, A. M va formar part de la llista de la formació neofeixista España 2000 -la qual té com a líder a un empresari de la seguretat privada i exlletrat de la patronal dels clubs de cites- per Oriola com a número 12 de la candidatura local. L'altre presumpte agressor localitzat tindria lligams familiars amb el militant ultradretà i també estaria relacionat amb els cercles d'extrema dreta de la comarca, segons les fonts consultades per aquest setmanari. Fins i tot, apunten que no seria la primera vegada que tindria problemes d'aquesta mena. Ambdós estan en llibertat amb càrrecs acusats de cometre un presumpte delicte de lesions i odi.

El neonazi suposadament autor d'aquesta pallissa està lligat, segons fonts antifeixistes, al local El Galeón, qui ha condemnat els fets en un comunicat. Aquest centre neonazi, ubicat a la població veïna d'Elda, és la nova cara del feixisme al sud del País Valencià i que actua al territori com a delegació d'Hogar Social Madrid. Anteriorment feia aquest paper Lo Nuestro, que aixoplugava el nucli ultradretà més virulent de les comarques meridionals valencianes. Impulsors d'aquesta organització neonazi gaudeixen, de fet, d'un historial farcit de problemes judicials, específicament per agressions. Lo Nuestro «va comptar amb les estructures legals d'España 2000 per demanar permís per als seus actes», segons una moció que va aprovar-se al plenari d'Elda en 2017, i va tenir lligams amb la graderia radical d'extrema dreta del Reial Madrid i amb exmembres condemnats de la banda neonazi il·legalitzada Hammerskins, segons va destapar EL TEMPS. També ha col·laborat en diverses accions xenòfobes d'entrega de menjar només per a ciutadans espanyols per part dels ultres de l'Elx CF, Jove Elx. Fins i tot, hi ha referents d'aquesta penya hooligan ultradretana que comparteixen ambdues militàncies, segons va desvelar EL TEMPS. Jove Elx està agermanada amb els hooligans del València CF, Ultras Yomus, assenyalats perquè 13 dels imputats per les agressions feixistes del 9 d'Octubre en formarien part.

Membres del Galeón, a més, han establert -o, almenys, ho han buscat- connexions amb la resta de moviments feixistes que sorgeixen a la Unió Europea. Han penjat fotografies amb Bastió Social Lyon o en marxes d'extrema dreta organitzades per l'organització italiana Casa Pound, assenyalada pels actes violents. I van participar, tal com va contar aquest setmanari, en l'intent de boicot de la manifestació del 9 d'Octubre que convoca l'esquerra valenciana a la vesprada de la diada del País Valencià. L'objectiu de rebentar la marxa valencianista i antifeixista es donava un any després de les agressions feixistes que van produir-se durant la mateixa mobilització del 2017.

En aquells intents d'impedir el transcurs normal del dret a la manifestació dels assistents, va estar-hi present un dels ultres identificats a l'agressió d'aquest cap de setmana a Petrer. No debades, diversos ultres d'Hogar Social Madrid van traslladar-se a València per realitzar la tradicional processó cívica del matí del 9 d'Octubre rere la pancarta del grupuscle d'extrema dreta Valentia Fórum, que ha intentat impulsar un casal neonazi a València. En actes de Valentia Fórum, hi ha estat present Manuel Canduela, exreferent de la formació ultradretana Democracia Nacional i processat, tot i que més tard absolt, per formar part de la banda feixista Acción Radical. Es tracta d'un grupuscle neonazi dels anys 90 que va estar tacat pels seus actes violents, i que va ressorgir a la palestra pública quan un dels seus membres s'havia afiliat a la nova casa comuna de l'extrema dreta espanyola: Vox.

Valentia Fórum, amb un missatge radicalment xenòfob i extremista, ha dut a terme iniciatives conjuntes amb altres col·lectius marginals d'extrema dreta al País Valencià com ara Joventuts Valencianistes -en la qual hi havia persones amb admiració per Hogar Social Madrid-, Círculo Carlista de la Tradición de Nuestra Señora de los Desamparados i Defenem Valencia, una plataforma de la qual formen part investigats per les agressions feixistes del 9 d'Octubre. Defensors a les xarxes socials d'Hogar Social Madrid i ubicats al blaverisme esquadrista que va ingressar a les files de Vox, també van aplaudir a Facebook la creació del casal neonazi del Galeote a Elda. Són els nexes d'uns moviments marginals d'ultradreta que segueixen sumant agressions al seu historial.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.