Cultura

Setze podcast en català que no et pots perdre

Els darrers anys hi ha hagut un auge d'aquest format en la nostra llengua, més enllà de les produccions de les ràdios convencionals. Noms com ara La Sotana, Gent de Merda, Fans d'Alcover Moll o Les Golfes comencen a consolidar-se a l'ecosistema mediàtic català. Fem una tria dels més interessants.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

1. La Sotana

Barça i humor corrosiu. Aquesta és la combinació que ha fet d'aquest podcast el principal referent del gènere a casa nostra. Cada dilluns, Manel Vidal, Joel Díaz, Andreu Juanola, Enric Gusó i Magí Garcia 'Modgi', repassen l'actualitat culer amb frescor i ironia. Darrerament han estat uns dels abanderats de la crítica a l'actual junta directiva del club blaugrana. Cançons, imitacions, concursos, tests, entrevistes, ASMR... Imprescindible, fins i tot si no t'agrada el futbol o ets de l'Espanyol.

Escolta'l aquí.

2. Gent de Merda

Podcast revelació de la passada temporada. La periodistes Clàudia Rius, Paula Carreres i Rita Roig, i la músic i escriptora Ofèlia Carbonell lideren durant mitja hora una conversa desenfadada amb convidats de tota mena. La temàtica de cada programa és variable i imprevisible, però sempre passada pel sedàs millennial. Un dels seus atractius són els salts entre l'alta cultura i la cultura pop. Des d'aquest setembre, se les pot escoltar cada dimecres a Radio Primavera Sound.

Escolta'l aquí.

3. Fans de l'Alcover Moll

Una de les altres perles que acull Radio Primavera Sound és aquest podcast liderat pel poeta i traductor Martí Sales. Fent honor a un dels diccionaris més reivindicats pels amants de la nostra llengua, el podcast s'entesta en demostrar que les lletres són la veritable ànima de les cançons. "Amb l’ajuda de lletraferits insignes buscarem les pessigolles a les cançons d’ahir, d’avui i de sempre per esbombar-ne les metàfores i treure’n tot el suc i l’entrellat", diu Sales a la presentació.

Escolta'l aquí.

4. Les Golfes

Aquest podcast es podria resumir, bàsicament, com l'enregistrament de les converses entre dues amigues de ment afilada. Júlia Bacardit i Anna Pazos no dubten en entrar a tots els jardins del debat social actual i divagar-hi tot aportant desenes de referències culturals. De to desenfadat i autèntic enganxa i supleix l'aparent poca estructura dels programes.

Escolta'l aquí.

5. L'autoestopista

Un poeta parlant amb poetes i de poetes. Aquest seria el resum d'aquest podcast allotjat a El Temps de les Arts. Liderat pel periodista i escriptor Esteve Plantada, cada quinze dies despulla, amb el seu autor, alguna de les novetats editorials del gènere.

Escolta'l aquí.

6. L'avió a Lisboa

Programa d'anàlisi internacional presentat per Víctor Puig. El que fou responsable de relacions internacionals del PDeCAT repassa qüestions claus de l'actualitat global en profunditat amb la col·laboració d'analistes com Abel Riu o Miquel Vila. És part de la proposta de podcast de Casablanca BCN.

Escolta'l aquí.

7. Cinc minuts més

El darrer diumenge de cada més, la comunitat d'aficionats als videojocs dels Països Catalans, Gaming.cat, ofereix un podcast especialment pensat per als amants d'aquest món.

8. El zoo de vidre

El crític de teatre Andreu Gomila revisa el món dels escenaris, sempre partint del costat dels artistes, els creadors, els petits formats... Totes les facetes tenen cabuda en aquest podcast quinzenal que és un petit refugi de les essències del teatre més artesanal.

Escolta'l aquí.

9. Mòbil, cartera, claus

Un altre podcast allotjat a Radio Primavera Sound. En aquest, en Març Llinars relata el seu procés d'hormonació per transitar cap a home i ho relliga amb reflexions personals que, sovint, transcendeixen al que és comú. "El resultat és Mòbil, Cartera, Claus, l’únic podcast on la veu del presentador canvia a cada episodi", resa la presentació.

Escolta'l aquí.

10. L'hipòdrom

Atzarós i intermitent per definició, aquest podcast fet per tuitaires de tota mena es podria considerar una potencial obra de culte del gènere a casa nostra. La política hi juga un paper destacat, però, com ells mateixos adverteixen "no espereu lògica ni aprendre res que valgui la pena". Entre les veus que s'hi poden escoltar hi ha l'humorista Oye Sherman, l'humorista Manel Vidal, el periodista Arturo Puente, el realitzador audiovisual Albert Lloreta, el polític Jordi Graupera o el politòleg Carles Foguet.

Escolta'l aquí.

11. Això no és veritat

El més granat de la comunitat tuitaire valenciana es reuneix periòdicament per desbarrar de tot i de res en aquest podcast "de tendència ideològica sense confirmar".

Escolta'l aquí.

12. Hipòtesi Kaplan

Des de La Tribu Llibreria, els escriptors i crítics Eli Solsona, Marc Pastor, Esteve Plantada i Pep Prieto ordeixen una tertúlia sobre pel·lícules de gènere preparada per enganxar als més cinèfils.

Escolta'l aquí.

13. La Trucada

Amb un peu als moviments social de Barcelona i l'altre al periodisme, el que fou responsable del digital Catalunya Plural es proposa reflexionar sobre qüestions diverses a partir de converses telefòniques. Tot just compta amb un capítol en què, amb l'exregidor de Barcelona, Gala Pin, parlen del poder.

Escolta'l aquí.

14. Esmaixada.cat

Els amants del bàsquet tenen regularment una cita amb els podcast d'aquest projecte. Des de l'NBA a la Lliga Endesa, passant pel bàsquet femení.

Escolta'l aquí.

15. Kale Barraka

Sàtira valenciana des de 2013. Humor àcid sobre política i societat present, també en Ràdio Godella.

Escolta'l aquí.

16 - Orella furtiva

Mar Medinyà presenta el que anomena un "podcast punky sobre música clàssica". Amb píndoles que no arriben als 20 minuts, intenta rascar més enllà de la pàtina elitista que envolta aquest estil musical per, amb to didàctic i crític, acostar-lo al gran públic.

Escolta'l aquí

Aquesta és, només, una petita tria. Us convidem a dir-nos quin és el vostre podcast en català preferit a través de les xarxes socials d'EL TEMPS.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.