Judicialització

Podrien entregar Carles Puigdemont a la justícia espanyola per terrorisme?

Les darreres operacions policials que han transcendit a través de sumaris filtrats apuntarien que la justícia espanyola pot estar treballant aquesta acusació contra el president a l'exili per aconseguir-ne l'entrega.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les detencions a Sabadell encara porten cua. Segons la Cadena Ser, que ha pogut accedir a les interlocutòries que tracten el cas dels darrers detinguts, un dels represaliats hauria participat en «una trobada» el 15 de setembre amb una de les germanes de Carles Puigdemont -que ja ha desmentit la reunió, atès que aquell dia es trobava a l’hospital fent companyia a son pare- i el president Quim Torra. La reunió hauria servit per «entregar informació secreta». L’objectiu era, diu la interlocutòria esmentada per la Ser, «entregar documentació sensible i establir comunicacions segures» entre Puigdemont i Torra. Quelcom inversemblant si es té en compte que el president català viatja a Waterloo ben sovint a mantenir reunions amb el president a l’exili. Aquestes trobades entre Torra i la germana de Puigdemont assenyalades pel jutge servirien per dissenyar «un pla de conspiració contra les institucions de l’Estat que consistiria en l’assalt i l’ocupació de forma il·legal del Parlament de Catalunya en l’esmentat dia D».

L’acusació és inversemblant, però pot servir per fabricar un relat judicial que permeta l’entrega de Carles Puigdemont a la justícia espanyola. Així ho expressava el mateix president a l’exili a través de Twitter i en aquesta idea perseverava, també, el catedràtic de Dret Penal, Joan Queralt. Amb un matís alarmant: que si s’implica Puigdemont en activitats terroristes, «faria el lliurament del president quasi automàtic».

 

 

Davant d’aquestes possibilitats, hem consultat el mateix catedràtic per aclarir les seues paraules.

-EL TEMPS: Una acusació per terrorisme faria l’extradició quasi automàtica?

-Joan Queralt: És que el terrorisme està dins dels delictes de l’euroordre. No es demana extradició, sinó euroordre. Va de jutjat a jutjat, no passa pel govern. L’extradició sí que passa pel govern.

-I això què implica?

-L’euroordre és un mecanisme simplificat de cooperació judicial europea. Llavors, no intervé cap polític, sinó que va de jutjat a jutjat. Un jutjat truca i l’altre jutjat el porta. Això és l’euroordre. En canvi, una extradició la demana el jutge al govern espanyol. I el govern espanyol el demana al govern del país estant i aquest govern la demana al jutge. És l’extradició clàssica. Aleshores, l’euroordre, dins de l’àmbit europeu ha simplificat molt això i per 32 delictes que suposen el 95% de la delinqüència -estafa, robatoris, lesions, terrorisme, propietat intel·lectual, delictes ecològics...-, les demandes van de jutjat a jutjat.

-Però l’acusació de terrorisme, tot i que fora ferma, no estaria en cap cas fonamentada.

-És que estarien en període d’instrucció El jutge pot dir: «tinc unes diligències obertes i aquest home és sospitós. Vull que me’l portin».

-I això ho faria automàtic?

-El que diu la norma és que cal verificar la identitat i que el delicte estigui a la vista. Verificant això hi ha poc més a dir. Per això dic que seria quasi automàtic.

-I de què dependria una nova negativa d’entregar el president a l’exili?

-Tal com va passar l’altra vegada: que acusessin el president Puigdemont d’un delicte, el de rebel·lió, que no estava a l’euroordre. El terrorisme sí que és un dels 32 delictes que contempla l’euroordre.

-Sense que estiga necessàriament fonamentat? Sembla difícil d’assumir, això

-Estan en fase d’instrucció. No cal condemna, calen indicis, que estigui implicat: que ell des de Brussel·les estigui en contacte amb el Quim Torra i creïn unes xarxes... Tot això s’ho poden inventar.

-I això podria funcionar en qualsevol país...

-Allà on estigui ell. Serà igual de senzill. Dic que podria ser, no que sigui. Potser només és sobreactuació, perquè estem a la vigília de l’1 d’octubre i la sentència és imminent. Potser només és bullir l’olla.

-Pensa que els jutges espanyols aniran per ací per aconseguir l’extradició?

-No ho sé. Però són capaços.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.