BARCELONA

"Ens sentim traïts per Ada Colau"

La pressió policial sobre els manters ha anat en augment aquest estiu. Sobretot, arran de l'arribada del nou govern d'Ada Colau amb el Partit dels Socialistes de Catalunya a la capital catalana. Parlem d'aquesta qüestió amb Aziz Faye, portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Quina és la funció del SPVA?

Som una entitat amb un núcli de 15 persones que fa la feina més dura. Després  hi ha un grup més gran de 150 persones. Fem assemblees i xerrades, per treballar internament, però també per intentar sensibilitzar i explicar el què està passant al carrer i les nostres demandes. Donem orientació a les persones nouvingudes, si no poden tenir allotjament les col·loquem en una casa de companys fins que en pugui aconseguir una altra millor. Si té dificultats econòmiques, li comprem material i li donem una manta perquè pugui treballar amb nosaltres. Si no, les persones que arriben sense res a fer, sempre pot ser que cometin algun delicte com robar o vendre droga. Per això estem preparats per donar la benvinguda a la gent que arriba nova.

Quin perfil de persones les que arriben al Sindicat?

Són persones que han arribat d'Àfrica, la majoria. És gent que té una professió: pintors, sastres, sabaters, de tot. Però, com que aquí hi ha un altre sistema que exclou aquesta gent que no té papers, nosaltres decidim fer alguna cosa per donar-los una vida més digna.

El 2 d'agost vau fer una manifestació pel centre de Barcelona, per quins motius?

Ens han fet fora del lloc on treballàvem, a Passeig Joan Borbó. Arrel de les queixes de molts comerciants, l'Ajuntament va decidir fer-nos fora, com si no ens considerés. Abans de les eleccions vam seure amb l'Ajuntament i vam dialogar per obtenir solucions positives per aquesta gent. Som part d'aquesta societat, som d'aquí. Creiem que l'Ajuntament és injust fent cas només als comerciants que es queixen de nosaltres i ens acusen de màfies i de persones que no volem pagar impostos. No és cert. Nosaltres som els primers que volem pagar impostos i que no volem fer anar malament a ningú. Som els primers que volem una feina més digna.

La situació ha canviat darrerament?

Abans de les eleccions, tots els discursos que feia l'Ajuntament només eren per aconseguir el poder. Ara que hem vist que, només tres mesos després, comencen a buscar pretextos d'inseguretat per atacar els manters. Acusem com a primera responsable a Ada Colau. Si ella és alcaldessa avui és gràcies als vots de molta gent que està a favor de que faci projectes socials. Ella mateixa va començar fa dos anys creient que era l'única solució. Perquè la venda ambulant no és un problema greu, és un dels més petits de Barcelona. Ens sentim traïts per les polítiques d'Ada Colau. Ningú la coneixia per fer polítiques de dretes. Ara s'està deixant arrossegar cap a les polítiques de dretes. L'altre dia vam anar allà per demostrar el nostre rebuig per totes les polítiques que està fent amb els seus aliats. Aquesta forma de protesta és l'única que tenim per demostrar que no estem d'acord. L'altra manera és enfrontar-nos a la policia, però nosaltres ho volem fer tot pacíficament. Ens han de fer cas. No podran resoldre aquest problema sense fer cas a les nostres demandes. Vam presentar 9 projectes a la Generalitat i l'Ajuntament fa 2 anys. Abans de reprimir el manter, creiem que haurien de fer un avís previ i presentar altres alternatives. No poden arribar com si fóssim pedres i atacar-nos amb els seus policies. Molts membres de la Guàrdia Urbana són molt violents. Estem vivint amb tota aquesta violència. A més, ens acusen a nosaltres com a violents. Per què? Perquè hi ha manters que responen perquè ja estan farts i només mostren les nostres respostes. Això és el racisme. El resultat que en aquesta societat hi ha una part racista que no ens tolera. Això ho volem denunciar. Hi ha persones que tenen la curiositat de conèixer-nos perquè saben que som una riquesa. La immigració ajuda al desenvolupament d'aquest país. Nosaltres no volem decebre la gent que ens entén. Volem combatre la violència i la inseguretat del govern.

Què sentiu quan hi ha polítics que us situen com el principal problema de la ciutat de Barcelona?

És el racisme. No deixem mai de viure'l en aquesta ciutat. Des dels carrers fins a l'escola o les institucions. Per això no ens sorprèn quan Albert Batlle diu que és intolerable que el primer que vegi el turista quan arriba a Barcelona siguin els manters. Això sí que és un discurs racista. En una societat com aquesta, si es permeten aquesta mena de discursos és perquè hi ha alguna cosa que va malament. El govern l'hauria de corregir, però no ho fan. No els interessa. Si els manters fóssim blancs, el govern respondria d'una altra manera. Si tot això és així és, també, perquè una part dels mitjans de comunicació estan alimentant això acusant-nos de màfia. Volem deixar clar que aquells que es diuen experts han de deixar de parlar d'allò que no tenen idea de com funciona. Molts dels que parlen de màfia, menteixen. I la gent s'ho creu. Hi ha molta gent que els escolten i se'ls creuen. Si aquesta gent menteix, és un problema.

Què diríeu als comerciants que pensen que sou una competència deslleial per a ells?

No som el problema. No estem aquí per competir amb ningú. No som la seva competència. Fa anys, PIMEC va fer un estudi dient que la venda ambulant provoca danys al petit comerç. Això ho van portar a la Generalitat i aquesta va dir que la venda ambulant no perjudica de cap manera al petit comerç. Això ho sabem perfectament. Després el mateix diari ho va publicar, però no ho diuen enlloc. No podem afectar als petits comerços. El que els està afectant són els grans centres comercials que els treuen els clients. Que si Amazon, que si la venda per internet... És fàcil acusar al manter perquè ningú ens protegeix i no tenim veu. El problema de Barcelona no som els manters, són les polítiques turístiques, la inseguretat, deixar els borratxos caminant pel carrer, el masclisme... Per desviar l'atenció d'això parlen dels manters. Per no fer la resta. El govern n'és còmplice també. El que volem dir als petits comerços és que, si volen que nosaltres paguem impostos, que sigui el govern qui ens ho demani. Fa anys que ho reclamem. Volem que ens donin un lloc segur on poder fer les nostres activitats legalment.

Quins són els projectes que heu presentat a l'ajuntament?

Hi ha persones que estan preparades per fer tasques diferents. Per això hem creat projectes d'agricultura, de costura, de serigrafia... Els govern ens hauria d'ajudar. Podria treure molta gent del carrer.  Ara tenim un taller. Tot el que hem fet no té ni un euro del govern. Només amb l'ajuda dels moviment d'aquesta societat.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.