Política

Alcoi, capital parlamentària d'Unides Podem

Després de la configuració de l'estructura del Consell, el grup parlamentari d'Unides Podem a les Corts Valencianes ha quedat definit. Les alcoianes Naiara Davó, de Podem, i Estefania Blanes, d'EUPV, exerciran de síndica i portaveu adjunta, respectivament. Aquest dimarts, de fet, s'han estrenat a la Junta de Síndics després de compartir quatre anys al grup municipal de la confluència Guanyar Alcoi. Una relació que pot refredar-se, entre altres coses, per la decisió dels morats de no sumar-se a la plataforma municipalista. «Fou una picabaralla que està oblidada. No afectarà al funcionament del grup», afirmen fonts d'Unides Podem.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

A les parets, els corredors, els despatxos i, fins i tot, a la cafeteria de les Corts Valencianes regna la calma. Tot i haver-hi diputats que esperen amb angoixa la possibilitat de presentar iniciatives parlamentàries i l'activitat política més fulgurant, l'hemicicle viu la transició d'iniciar una nova legislatura amb la imminència de l'estiu extremadament sufocant, de les vacances. Encara hi ha direccions generals del Consell per nomenar. Una situació que obliga a ajornar fins al setembre les grans discussions polítiques que marcaran el rumb del tripartit botànic conformat per PSPV, Compromís i Unides Podem, que integra, al seu torn, Esquerra Unida del País Valencià i Podem.

La designació de bona part dels alts càrrecs que s'havien adjudicat, precisament, a la coalició d'Unides Podem ha configurat de manera definitiva la direcció del grup parlamentari que comparteixen esquerrans i morats. Aquest dimarts, de fet, s'ha estrenat el nou tàndem de l'entesa progressista. Naiara Davó, de Podem, i Estefania Blanes, d'Esquerra Unida, ocuparan les responsabilitats de síndica i de portaveu adjunta, respectivament. Una parella parlamentària, però, que va conviure durant els passats quatre anys a l'Ajuntament d'Alcoi. Ambdues són naturals de la capital de la comarca de l'Alcoià, històricament de caràcter industrial i de tendència esquerrana.

L'assumpció de Rubèn Martínez Dalmau, presidenciable dels morats a la Generalitat Valenciana, de la vicepresidència segona d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i la seua renúncia a seguir com a diputat a les Corts Valencianes va provocar que Davó accedira a la cambra. Del sector que dóna suport a l'actual secretari general de Podem, Antonio Estañ, va enfrontar-se per ser síndica amb Pilar Lima, referent dels acòlits del líder estatal Pablo Iglesias al País Valencià. La batalla orgànica va guanyar-la Davó, qui s'erigeix com a un dels nous valors de Podem amb més projecció futura.

Membre del cercle dels morats a Alcoi des de 2014 i actualment secretaria general de la formació progressista a la ciutat, és llicenciada en Ciències Polítiques, així com ostenta un màster en Cooperació. En aquest camp, va treballar al Brasil amb organitzacions no governamentals dedicades al sector educatiu no formal a les Faveles del país carioca, als moviments de treballadors rurals com ara el Moviment dels Sense Terra, bancs solidaris com ara la Banca Social Sao José i en atenció social a la Comunitat Vida i Pau. També va restar-hi a la direcció general d'Immigració durant l'etapa del PP.

La seua feina dedicada a l'ajuda dels més desfavorits s'ha combinat amb l'activisme. D'adolescent, va organitzar assemblees d'estudiants i protestes contra diferents reformes educatives, a banda d'impulsar, segons va descriure a la seua presentació a la web de Podem, l'Associació d'Estudiants de Ciències Polítiques de la Universitat de València. D'altra banda, ha estat present en plataformes de defensa de la llengua i cultura pròpia. Tanmateix, ha estat lligada a la lluita per Palestina: va formar part de les Brigades Internacionals Unadikum.

Cartell electoral de la candidatura de Guanyar Alcoi l'any 2015, amb Estefania Blanes i Naiara Davó al centre de la imatge| Guanyar Alcoi

Com a integrant de la llista municipalista i progressista de Guanyar Alcoi de 2015, va coincidir amb Estefania Blanes, d'Esquerra Unida. Blanes, de fet, seria l'alcaldable de la coalició esquerrana a l'Ajuntament d'Alcoi en aquella cita a les urnes. Membre del Consell Polític Local de la formació i ubicada al corrent que encapçala l'actual consellera de Transparència, Rosa Pérez, va ocupar la regidoria de Participació Ciutadana, Salut Pública, Consum, Cooperació, Solidaritat i Pau durant la darrera etapa del govern progressista que conformaven Esquerra Unida i PSPV entre 2011 i 2015. En la primera part del mandat, estava present Compromís, el qual va marxar per unes despeses mai aclarides sobre un concert organitzat per una regidora en mans dels valencianistes.

«Treballadora incansable», en paraules d'un dirigent local que ha compartit anys de militància a Esquerra Unida, Blanes va afiliar-se provinent del moviment veïnal. No debades, va formar part de l'associació del barri de la Zona Nord. Aquest activisme veïnal va compaginar-lo amb tasques de responsabilitats educatives, ja que fou presidenta de l'AMPA de l'Escola Infantil Municipal de la Zona Nord.

Designada com a portaveu adjunta a les Corts Valencianes per la incorporació de la referent d'Esquerra Unida, Rosa Pérez, al Govern valencià, té coneixements com a Tècnic Superior de Delineació. Al parlament valencià, estarà present a la comissió d'Obres Públiques, Infraestructura i Transport, Peticions i a l'encarregada de Radiotelevisió Valenciana i l'Espai Audiovisual. «És una dona de fortes conviccions ideològiques, 100% feminista i que no tolera les injustícies. Té un ADN, propi d'Esquerra Unida, de plantar cara a tota injustícia», lloen des del col·lectiu alcoià dels esquerrans. Aquest compromís s'evidencia, de fet, amb la seua militància a l'associació DAJLA, que defensa els drets del poble del Sàhara.

Amb aquests currículums, Blanes i Davó conformen un tàndem parlamentari que van protagonitzar pugna al si de Guanyar Alcoi. Ambdues van ser les cares de les diferències que van haver-hi en Podem i Esquerra Unida respecte a repetir l'experiència municipalista que va situar la plataforma d'esquerres com a segona força del consistori alcoià en 2015. Els morats, però, van optar per mantenir la seua aposta de visibilitzar la seua marca i, al contrari que a la Generalitat Valenciana, van presentar-se per separat als passats comicis municipals. El resultat fou que Guanyar Alcoi va obtenir dos regidors i la formació d'Iglesias altres dos representants al ple de l'ajuntament. En 2015, van treure'n cinc quan van acudir plegats a la convocatòria electoral.

El malestar acumulat d'una convivència amb recels al grup municipal de Guanyar Alcoi entre Podem i Esquerra Unida i les diferències estratègiques de cara als comicis locals feien amenaçar l'estabilitat al grup parlamentari d'Unides Podem. Però les fonts consultades per aquest setmanari neguen que «hi haja cap enfrontament personal». «Foren diferències polítiques, però no hi ha res més d'això», indiquen des de Podem. «Estem convençuts que ambdues faran un gran treball com han demostrat a Alcoi», asseguren.

Des d'Esquerra Unida, mantenen la mateixa opinió. «Fou un xoc de caràcter polític, de com calia presentar-se a les eleccions. Crec que no hi ha cap risc per aquest assumpte. Les convivències de coalicions són complicades, tot i que sóc força optimista. Si hi ha alguna diferència, no serà per aquest assumpte», ressalten des de la formació esquerrana. Una pugna oblidada que pot consolidar el tàndem alcoià que encapçalarà el grup parlamentari d'Unides Podem. La demostració de la força progressista d'una ciutat industrial i marcada per revoltes populars, com la del petroli, la qual va ocórrer en juliol de 1873. Aquest mes es compleixen 146 anys. Poca broma.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.