Tribunal Suprem

Els presos restaran tancats fins que hi haja sentència

Com calia esperar, el Suprem ha denegat la llibertat dels presos fins que l’alt tribunal emeta la sentència, prevista per després de l’estiu.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Cap sorpresa al Tribunal Suprem. Les defenses dels presos polítics havien sol·licitat la llibertat provisional dels empresonats a l’espera que l’alt tribunal emeta la sentència, prevista per després de l’estiu. Malgrat que alguns tenien fe en aquesta possibilitat, el Suprem s’ha negat argumentant diverses raons en una interlocutòria de 13 pàgines.

Entre més coses, els jutges del Suprem atorguen a la «restricció de llibertat dels processats» «legitimitat constitucional». Expliquen que no s’ha suprimit el risc de fuga durant el judici i esmenten la resolució de l’ONU, exposada com a argument per la defensa de Jordi Cuixart. Asseguren que aquesta institució és «d’indubtable dimensió històrica», si bé «la petició, tal com està formulada per les defenses dels senyors Sànchez i Cuixart, desenfoca la naturalesa, el significat i la finalitat de la mesura cautelar de presó preventiva que afecta l’acusat», en tant que, segons l’alt tribunal, la conclusió del grup de treball de l’ONU no esmenta l’article 503 e la Llei d’Enjudiciament Criminal, en la qual se sustenta el jutge per mantenir-los empresonats. «La petició ignora una de les notes essencials que defineixen qualsevol estat de Dret, la que impedeix al poder executiu dirigir instruccions, requeriments o ordres als tribunals de justícia».

En la interlocutòria, a més, el Suprem s’empara en el caràcter no vinculant de la resolució del grup de treball de l’ONU i s’atreveix a dir, fins i tot, que «no falten al dictamen afirmacions extravagants, mancades de tota lògica i de possible encaix en el nostre sistema processal». A més, els jutges insisteixen que «el procés penal no inclou, entre les seues finalitats, coaccionar o inhibir als líders polítics que volen dur a terme un programa independentista».

 

Previsible

Hi havia veus, però, que confiaven en la llibertat dels presos un cop el judici quedara vist per sentència. Per exemple Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn i de Meritxell Borràs, que adduïa raons lògiques, emparant-se en anteriors interlocutòries del Suprem que denegaven la llibertat dels presos polítics per trobar-se immersos en fase d’instrucció o de judici. No tothom hi confiava. En una entrevista recent a aquest setmanari, Gonzalo Boye, advocat de Carles Puigdemont, no pronosticava una solució distinta a la que s’ha donat i es basava, sobretot, en la manera com s’ha dut a terme el judici i com s’ha denegat, sistemàticament, la llibertat provisional dels encausats.

El que sí que es permetrà, previsiblement, és el trasllat dels presos polítics a presons catalanes. Els set homes -Jordi Cuixart, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Joaquim Forn- tornarien a Lledoners mentre que Carme Forcadell i Dolors Bassa anirien, respectivament, al Catllar i a Puig de les Basses, els centres penitenciaris més pròxims a les llars de les seues famílies. Tot restarà així fins que el Suprem, previsiblement després de l’estiu, emeta la sentència.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.