Embat Judicial

ONU: "La privació de llibertat de Cuixart, Sànchez i Junqueras és arbitrària"

El Grup de Treball del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides ha emès un informe criticant la presó preventiva i altres qüestions del judici als líders independentistes empresonats per l'organització del referèndum de l'1 d'octubre.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les defenses independentistes contraataquen. Després del dur informe del Tribunal Europeu de Drets Humans en favor de l'anul·lació del ple del 10 d'octubre de 2017, quan es va fer la primera declaració d'independència, han arribat fruits més favorables per una altra via. Es tracta d'una resolució feta pel Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària del Consell de Drets Humans de l'ONU on s'exposa que la presó preventiva de Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras és de caràcter arbitrari en tant que contravé articles de la Declaració Universal de Drets Humans i del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i que "està destinada a reprimir a membres de grups polítics per silenciar la seva demanda en favor de l'autodeterminació".

Així, el Grup de Treball demana que el Govern de l'Estat espanyol "adopti les mesures necessàries per remeiar la situació". La forma que proposa per solucionar-ho és la posada "immediatament en llibertat" i la concessió "d'una indemnització i altres tipus de reparacions, de conformitat amb el dret internacional". Una resposta que demana que sigui "sense dilació" i que vaig acompanyada d'una "investigació exhaustiva i independent de les circumstàncies entorn la privació arbitraria de llibertat" dels tres presos polítics independentistes. Finalment, demana que el Govern adopti "les mesures pertinents contra tots els responsables de la violació dels seus drets".

El posicionament, que té caràcter prescriptiu però no vinculant, emès per aquest organisme part de l'Organització de les Nacions Unides arriba després d'una petició de l'advocat Ben Emmerson feta el dia 25 d'abril de 2018. L'escrit, però, recorda que l'Estat espanyol, en tant que signant de l'ONU, hauria de seguir les recomanacions del Grup de Treball i informar-lo de les mesures adoptades.

D'altra banda, el text es refereix només a tres dels presos polítics perquè són els que en aquell moment eren a presó -junt amb Joaquim Forn que va rebutjar fer el recurs- en el moment de presentar la instància. L'escrit l'ha fet arribar el President Relator del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària, el mexicà José Antonio Guevara Bermúdez, al representant permanent de l'Estat Espanyol a l'Oficina de les Nacions Unides amb data del 27 de maig de 2019.

Clatellada al procés judicial

Més enllà d'aquesta consideració central, el Grup de Treball posa també l'accent en altres aspectes de la via jurídica iniciada per part de l'Estat espanyol contra els líders independentistes responsables de l'organització de l'1 d'octubre. Així, en el punt 113 de la seva argumentació, "verifica que l'element de violència és essencial per la qualificació penal dels delictes imputats [rebel·lió i sedició]". Explica, a més, que en demanar l'opinió al Govern estatal sobre aquest punt, aquest "va oferir informació sobre el procés independentista però no sobre accions concretes dels acusats que puguin haver comportat violència i, per tant, constituir delicte conforme al dret aplicable, inclòs el dret internacional". Encara més clar és al punt següent quan exposa que les seves actituds "no van ser violentes, tampoc van incitar a la violència i les seves conductes no han donat com a resultat fets o actes de violència".

En referència a les motivacions que haurien portat a l'obertura de la causa, el punt 119 manifesta que les accions penals contra Sànchez, Cuixart i Junqueras "tenen per objectiu coaccionar-los per les seves opinions polítiques entorn la independència de Catalunya i inhibir-los de continuar amb aquesta pretensió en l'àmbit polític".

Al seu torn, el punt 123 es refereix a una altra de les qüestions denunciades recurrentment per les defenses. "Les ingerències públiques que condemnen obertament els acusats, abans de la sentència, vulneren la presumpció d'innocència i constitueixen una ingerència indeguda que afecta la independència i la imparcialitat del tribunal", recull l'escrit. En els punts següents, l'informe recull les declaracions de la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria on deia que amb les detencions havien decapitat els partits independentistes.

També es pronuncia sobre quin jutjat hauria d'haver dut la causa i el temps per preparar la defensa que van tenir els acusats. Així, el punt 134 manifesta que "la jurisdicció territorial, personal i material a qui pertocava investigar i jutjar possibles actes delictius eren els tribunals de Catalunya" i el 139 diu que els encausats "no van disposar del temps suficient per preparar la seva defensa, en tant que va existir un temps molt breu entre la notificació i l'audiència, tenint en compte la mida de l'expedient i les distàncies".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.