Eleccions 28A

Iglesias estira, Asens s'esborra

Amb la gran absència del seu candidat, En Comú Podem ha intentat esgarrapar vot socialista en el seu acte central de campanya a Barcelona.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Samarretes morades amb el cercle blanc de Podem surten de l'estació de metro de Sant Andreu de Palomar (Barcelona) a la cerca de la Plaça de Can Fabra. Com sempre que ve Pablo Iglesias a Catalunya, la parafernàlia podemita eclipsa qualsevol singularitat de Catalunya en Comú.

Hi ha gent, força, fins i tot un senyor que ven el libel trotskista El Manifiesto i una vintena de persones que protesten contra la vaga al servei d'atenció telefònica de l'ajuntament barceloní. No tanta, però, com d'altres vegades que el líder estatal de Podem ha vingut a Catalunya –el darrer cop, el diumenge abans de campanya, en una Farga de l'Hospitalet plega a vessar-.

Sona el People Have The Power de Patty Smith i comencen a pujar els protagonistes de l'acte central de campanya dels comuns. Pablo Iglesias, Ada Colau, Maria Eugenia Palop, Aina Vidal. L'habitual en un acte tan principal és que hi hagués també el candidat, no és pas fora de lloc pensar-ho. Tanmateix, Jaume Asens ha optat, a darrera hora, per plantar els assistents a l'acte i centrar-se a preparar el debat de TV3 d'aquest dimecres a la nit.

Un gest inaudit i que les responsables de premsa han corregut a explicar amb estranyesa als periodistes amb l'acte ja començat. El públic, però, ho ha tingut poc en compte. Avui, l'estrella era una altra i ha estat la primera a agafar el micròfon dalt de l'escenari circular central.

Per l'esquerra

El líder de Podem Pablo Iglesias, però, s'ha mostrat avui amb menys ímpetu que en anteriors ocasions, fet que s'ha vist repercutit en el grau de decibels dels aplaudiments i ovacions.

Potser era el cansament després de dues jornades de debat, potser perquè obrir la llauna, amb la claca encara freda, sempre és complicat. La referència al seu pas televisiu, no s'ha fet esperar. "Molta gent que ha votat al PSC em va sentir preguntar al candidat del PSOE si descartava un pacte amb C's. Però no ho va fer", exposava Iglesias apel·lant al votant del PSC perquè els donés "l'oportunitat de garantir un govern d'esquerres".

El presidenciable de la formació morada ha optat per fer un calc de les polítiques d'Ada Colau a Barcelona, projectant-les com a exemple del que volen fer a l'Estat. Si Barcelona en Comú ha impulsat una elèctrica pública, Iglesias proposa fer-ho "a l'Estat aplicant el 128 de la Constitució". Si Colau ha impulsat un dentista, Iglesias promet que "si governem, hi haurà dentista gratis". S'ha emmirallat també en les propostes de Colau per fer que els grans propietaris de pisos n'hagin de posar un percentatge en règim de lloguer públic.

Per l'independentisme

Iglesias també ha volgut tocar la qüestió nacional, tot i que sense entrar massa en re nou. Concís i en la línia de sempre, menys contundent que al míting de la Farga: "cal dialogar i que totes les propostes estiguin sobre la taula. El conflicte polític a Catalunya no se soluciona ni amb presó ni amb jutges".

El candidat de Podem ha aprofitat aquest punt per lloar al candidat barceloní absent, Jaume Asens. Independentista declarat, és una de les cartes que han decidit jugar els comuns per recollir vot desencantat amb la gestió del post procés. Així, Iglesias ha assegurat saber que "gent que hagi votat a ERC o la CUP ara votarà a Jaume Asens, una persona de garanties".

Abans d'abandonar el micròfon, i també l'acte –direcció a un míting a Ferrol (Galícia)-, Iglesias s'ha volgut mostrar convençut, entre crits de 'sí que es pot', que "donarem la sorpresa" i que "guanyarem les eleccions a Catalunya per tercer cop".

A la dreta

Amb la plaça ja calenta, Maria Eugenia Palop, candidata a les eleccions europees de Podem, ha aconseguit aixecar aplaudiment quan s'ha adreçat a Pablo Casado fent referència al debat de dimarts nit a La Sexta. "Jo també, com Pablo Casado, sóc filla d'una mare i mare d'una filla. No és gens original, l'originalitat és creure que això et fa feminista".

Palop ha clos el seu discurs ironitzant amb els assistents demanant-los que no es quedessin molta estona a l'acte "que okuparan les vostres cases, com deia Albert Rivera. Però no les ocuparan els desarrapats, sinó els rics senyors de la banca".

Sobretot al PSOE i a ERC

Davant la falta de candidat, l'absent Asens, ha estat la número dos per Barcelona, Aina Vidal, la que ha pres la paraula per carregar de nou contra el PSOE, seguint la línia que havia marcat Iglesias. El vot indecís entre ambdues formacions sembla ser objectiu primordial dels podemites. "Spoiler, el PSOE va tornar a fallar", anunciava fent referència als vuit mesos de legislatura. En un joc de cops i carícies, la candidata ha dibuixat la necessitat que Sánchez governés amb el suport de Podem, exposant que havia vist "poca gent tan espantada com Pedro Sánchez el dia que veia que podia governar un país. Nosaltres no, nosaltres teníem una bancada amb un somriure a la cara".

A la candidata l'ha seguit l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau, exercint d'amfitriona, que ha demanat "seguir lluitant per posar fi a la precarietat" i, enmig d'una ovació, ha afirmat que "mai ens rendirem, som majoria".

Colau ha carregat també contra les informacions de "les clavegueres" i ha reivindicat que "no som tots iguals", en referència als partits polítics "que han governat fins ara". Crítiques n'ha tingut per a ERC, de qui ha dit sentir-se decebuda de la seva experiència a l'ajuntament, on han tingut una complicada relació, i els ha acusat de "pactar amb la dreta corrupta catalana". L'alcaldessa de Barcelona ha reivindicat que l'Ajuntament havia estat molt actiu en la defensa dels drets civils després de la repressió posterior a l'1 d'octubre per després preguntar-se "per què ERC no pot fer el mateix amb els drets socials" i exposar que no entenia "que pactin amb CiU sistemàticament i no puguin pactar uns pressupostos socials"

"Més que mai, endavant, a omplir les urnes i a demostrar que sí que es pot", clausurava Colau. Abans que la plaça es buidés, amb l'ajut del fred, entre tímids crits de 'sí que es pot' i les rumbes d'un solitari guitarrista dalt de l'escenari que qui sap si les podrà repetir la nit electoral. El 28 d'abril els comuns es debatran entre estirar votant socialista, com ha intentat Iglesias, o esborrar-se de la primera línia com ha preferit fer Asens i preveuen les enquestes.

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.