FEMINISMES

El feminisme, a les urnes

L'amenaça de la dreta en les institucions posa en perill les polítiques desenvolupades durant els quatre anys del Govern del Botànic. Rosa Peris, secretària d'Igualtat i diputada del PSPV-PSOE; Paula Tuzón, diputada de Compromís a les Corts i professora a la Universitat de València; i Cristina Cabedo, diputada per Podem i jurista, analitzen les mesures posades en marxa en un debat impulsat per la Coordinadora Feminista de València.

 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Els quatre anys de govern del Botànic, si a alguna cosa han contribuït, ha sigut a posar sobre la taula mesures que reflecteixen aquesta quarta onada del feminisme que es comença a reproduir, també, a l'escenari polític. El pròxim 28 d'abril es posen en joc a les urnes alguns dels punts clau que s'han assolit en l'última legislatura, amb un Pacte contra la Violència Masclista que s'utilitza sovint com a bandera en matèria de lluita feminista. Ara cal fer diagnòstic d'allò que s'ha aconseguit i d'allò que ha quedat a les portes. Amb aquest objectiu es reuneixen Rosa Peris, secretària d'Igualtat i diputada del PSPV-PSOE; Paula Tuzón, diputada de Compromís a les Corts i professora a la Universitat de València, i Cristina Cabedo, diputada per Podem i jurista, en un debat de polítiques valencianes orquestrat per la Coordinadora Feminista de València.

L'escenari és la Nau de la Universitat de València, on té lloc un debat entre les tres polítiques que repassen les mesures del Botànic i se sotmeten a l'exhaustiu examen de les assistents, la majoria, pertanyents als col·lectius feministes valencians. Regina Laguna, periodista i membre del col·lectiu de les professionals de la comunicació Les Beatrius, s'encarrega de moderar les intervencions de les conferenciants. "Recorde que abans es tenia por a dir-se feminista", explica Laguna. "S'havia quedat una revolució pendent i ara comença a caminar".

Els avanços de la legislatura també s'han fet notar en la visibilitat de les polítiques valencianes. "Ha sigut el primer govern paritari de la història del País Valencià i amb l'àrea d'igualtat lligada a la Vicepresidència", explica Paula Tuzón. El compromís dels partits per acabar amb la violència contra les dones també es posa en tela de judici quan partits com el Partit Popular prefereixen retornar a l'antiga denominació de violència domèstica. "Hem aconseguit equiparar les víctimes de violència masclista amb les víctimes del terrorisme per garantir la seua protecció", destaca la política de Compromís. "Ara cal ampliar la definició: sols es considera en l'àmbit de la parella i casos com el de la Manada o Diana Quer no entren en aquests supòsits".

Al debat, precisament, hi falten aquells que volen fer un pas enrere. "És una ocasió molt bona per visibilitzar la diversitat de postures en política feminista fora del debat tradicional i crispat de confrontació amb PP i Ciutadans", replica Cristina Cabedo. L'activista a favor dels drets LGTBI+ de Podem reivindica una de les mesures del seu partit, la proposició de crear una Conselleria de Feminismes que reculla totes aquelles propostes que no són suficients amb una Conselleria d'Igualtat. "El feminisme sempre ha sigut un adjectiu d'altres polítiques, com el socialisme o el progressisme, i ara ja ha adquirit consistència pròpia".

Rosa Peris, per la banda del PSPV, destaca el que és una de les grans reivindicacions feministes: l'expropiació del cos de la dona per xacres com el disseny d'espais públics insegurs, els abusos sexuals, els ventres de lloguer o la prostitució.  La secretària d'Igualtat del PSPV entra de ple en l'abolició de la prostitució i recorda el Pla de Lluita contra la Tracta estatal de 2009. "L'Estat espanyol no pot continuar sent el prostíbul d'Europa", replica la diputada. Un dels punts més crítics en el debat feminista que s'ha visibilitzat, en els últims mesos, amb la creació del Front Abolicionsita del País Valencià

A examen de les assistents

Les preguntes de les persones assistents han creat el debat entre les tres polítiques. Algunes de les matèries més discutides es troben en l'àmbit laboral: ho són l'escletxa salarial i els sostres de vidre, arran de les preguntes de les representants sindicals de CCOO i UGT. La reforma laboral és una de les barreres que impedeixen una millora en aquest sentit, segons Paula Tuzón, que advoca per la seua derogació. La política de Compromís destaca, en aquest sentit, els avanços de la Llei de Dependència per evitar relegar les dones a les cures. Rosa Peris reivindica l'aplicació dels permisos de maternitat iguals i intransferibles per establir una corresponsabilitat en la cria dels fills i filles. Respecte a la relació de l'àmbit laboral amb el món de les cures, Cristina Cabedo subratlla que precisament aquest sector cal "reivindicar-lo" i "dignificar-lo" perquè existeix "un menyspreu cap a les treballadores de la llar".

El llenguatge inclusiu també és un dels temes que preocupen per al nou futur feminista. "Si no parlem, si no ens fem visibles amb el llenguatge, no existim", reflecteix Luisa, mestra jubilada i assistent al debat. Poc després sorgeix el debat sobre els ventres de lloguer, la legalitat dels quals qüestionen altres partits. A això se suma la polèmica del polèmic premi que va concedir les Corts a una defensora a ultrança dels úters de lloguer. El guardó, cal recordar, va ser qüestionat pels tres partits participants en el debat, però la Mesa va assegurar la dificultat de retirar-lo una vegada dissolta la Cambra. No és l'únic punt en qüestió que sorgeix durant el diàleg entre les polítiques. Una altra de les rèpliques que esguita, aquesta vegada a l'Ajuntament de València, és la desviació dels fons dedicats a les víctimes de violència masclista a les polítiques de prevenció amb cursos per a maltractadors.

El debat conclou encara amb dubtes i propostes que debatre. "El 28 d'abril tenim una oportunitat única per consolidar un moviment basat en el progressisme, l'ecologisme i el feminisme", conclou Paula Tuzon. Unes proclames que comparteix Cristina Cabedo, qui afegeix que en la taula "no ha calgut discutir el concepte de violència masclista, perquè el tenim totes ben assumit i estic orgullosa de seure a debatre amb dones feministes". La diputada del PSPV, Rosa Peris, destaca, al mateix temps, l'"agenda de mínims" que ha establert el moviment feminista en la política i reivindica "l'arquitectura per protegir les dones" que s'ha construït en els últims anys i que cal continuar per "frenar la dreta". El missatge dóna els seus fruits. Si quatre anys enrere s'haguera plantejat un debat així, potser s'haguera titllat d'impossible. Ara, remou consciències, fins i tot, una vegada finalitzat. Si és que realment acaba. Els càntics del 8M encara no han deixat de ressonar i s'espera que superen, com a mínim, la frontera electoral

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.