BRASIL

Bolsonaro, a ulls dels brasilers dels Països Catalans

Des d'EL TEMPS hem parlat amb cinc persones d'origen brasiler que resideixen a diferents indrets dels territoris de parla catalana per preguntar-los com han viscut els darrers resultats electorals al Brasil.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L'ascens al poder brasiler de l'ultradretà Jair Bolsonaro ha sacsejat l'opinió pública internacional. També a casa nostra. Els punts de vista són múltiples, en funció de l'òptica que pren cadascú, però el gruix de les veus assenyalen amb preocupació els resultats dels darrers comicis presidencials. Una realitat que és vista de manera semblant, també, per alguns dels membres de la comunitat brasilera residents als territoris de parla catalana.

La distància física i la proximitat emocional caracteritza la majoria d'anàlisis de les entrevistades. Es dibuixa, per exemple, en el patiment per a les persones estimades que són a l'altre costat de l'Atlàntic un cop coneguda la victòria de Bolsonaro.

"He pensat molt en la meva família. Hi ha minories formades per gent pobra. De zones en què tota la vida votar contra Bolsonaro. Tinc por. Dos amics meus gais m'han escrit per veure si els puc ajudar i el meu germà vol venir cap aquí". És el relat de la Maria Dantas, activista d'Unitat Contra el Feixisme i el Racisme resident a Barcelona, que recorda també com des de les eleccions hi hagut morts destacades d'activistes: "van matar un amic de la família, el mestre Moa Katendê amb 12 ganivetades". El cas ha causat gran impacte a la premsa internacional.

El periodista brasiler resident a València, Adriano José Dos Santos, explica, en la mateixa línia que Dantas, que "s'acaba patint perquè és el teu país, les teves arrels, pateixes pels amics, la família, la gent que viu allà... Durant aquest període ja han mort moltes persones, ell ha instal·lat aquest odi".

Similar és la situació de temor que descriu el periodista originari de Brasília i establert a la capital catalana, Joao França. Més enllà del patiment, explica que porta 17 anys a Catalunya, i malgrat que se li fa estrany votar, ho fa "perquè hi estic obligat, però tendeixo a fer-ho nul. En aquest cas, però, veus que la dimensió és més gran, que no és per un projecte polític, sinó per una qüestió de fons. Tot i no patir els efectes d'això, et sents amb responsabilitat".

No té el mateix punt de vista la Sandra de Mello, resident a Palma i membre de l'organització Amigos do Brasil em Baleares. Ella viu l'ascens de Bolsonaro amb preocupació però també com una "necessitat de canvi. No es pot mantenir un mateix partit durant tants anys i el Partit dels Treballadors n'ha estat 14. Necessitem canviar una mica". Pensa que pot ser una oportunitat per acabar amb la corrupció.

Mello defensa que cal donar una oportunitat al nou president i censura les veus crítiques que el consideren un feixista, exposant que "en campanya es parla molt i després no es fa res. No hem d'estar tan desesperats. Brasil és un país molt gran i una sola persona no pot arribar a canviar-ho tot. No crec que sigui un feixista". Dubta, doncs, que plasmi en polítiques les seves paraules homòfobes i argumenta que "la població brasilera no permetrà que canviï les lleis i Brasil passi a ser un país feixista".

Protesta contra Bolsonaro a Recife /Luci Correia (CC-BY)Tanmateix, Ana Bárbara Rodriguez, directora del Festival Dia de Brasil a Barcelona, creu que Bolsonaro "no està preparat per assumir el paper de president. Em fa vergonya tenir-lo com a tal. Jo, com a dona negra, em sento com una diana. És una sensació d'inseguretat." Detalla que ella va viure els resultats electorals com un "retrocés social" i que l'endemà tenia sensació "d'impotència, descrèdit, esgotament i buit".

En la seva anàlisi dels fets dels darrers dies, Dos Santos creu que l'actual president de Brasil "ha enganyat les persones amb un discurs de salvador de la pàtria. Però, pel que percebem, amb els nous ministres seguirà tot igual. Dona continuïtat a la corrupció".

Dantas va més enllà i explica que "el seu modus operandi és neofeixista. No compta amb l'exèrcit, té paramilitars. El mateix dia que va guanyar, a la nit, els paramilitars van sortir de les casernes amb fusells. No eren l'exèrcit, eren matons ideologitzats". Planteja, a més, una diferència. "No és un Trump sense ideologia, Bolsonaro té una ideologia dictatorial". Una manera de fer que s'identifica, per exemple, amb la persecució del feminisme o el comunisme que planteja el nou president brasiler.

També en la roda de la violència, França considera que Brasil s'haurà d'encarar a "un context social dur" perquè la victòria de "postures d'intolerància et posa en un context social menys habitable. En la lògica de comunitat pateixes per la violència creixent. La meva mare m'explica que amics seus estan rebent amenaces, la intolerància s'ha vist reforçada". Afegeix, a més, que el fet que "tants militars arribin a quotes de poder és preocupant".

Mello, que diu "ser molt brasilera" i demana donar un temps de gràcia a Bolsonaro, exposa, tanmateix, una por: "vull que Brasil segueixi essent un país laic i això no sé si passarà". Es refereix al pes que té per a Bolsonaro i el paper que ha jugat durant la campanya la cúpula l'església. Un factor que denuncia també Dantas, en referència als "empresaris de la fe" que han donat suport al president brasiler durant la campanya. "És surrealista, ho sé en primera persona perquè tinc família evangelista, els predicadors demanaven pregar per Bolsonaro. Fins i tot la revista de l'Església universal portava propaganda per Bolsonaro".

Tot plegat, dibuixa un escenari ple de preocupacions i dubtes pel futur del país. Més encara quan el que sembla unir més és l'oposició a Bolsonaro que no l'adhesió a cap alternativa possible.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.