Patronal

Sánchez Llibre aposta per despolititzar Foment

Josep Sánchez Llibre es converteix en el nou president de la patronal Foment del Treball sense cap candidat opositor. Qui també fora un dels principals representants d’Unió Democràtica de Catalunya elogia la tasca dels seus antecessors, Joan Rosell i Joaquim Gay de Montellà, si bé també anuncia un canvi de rumb en la principal patronal catalana.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La seu de Foment llueix ostentosa. Ubicada al número 32 de Via Laietana de Barcelona, dilluns dia 5 de novembre es preparava per un dels actes que havien de determinar el futur de la patronal. Primeres espasses de l’empresariat català se saludaven a l’espera de l’arribada del principal protagonista de la vesprada. Era Josep Sánchez Llibre (Vilassar de Mar, Maresme, 1949), conegut per la seua llarga etapa com a diputat de l’extingida Unió Democràtica de Catalunya i recordat, recentment, per la seua resposta als agressors de la seu madrilenya de Blanquerna, en la Diada de 2013.

Sánchez Llibre era l’únic candidat per prendre el relleu de Joaquim Gay de Montellà. Qui havia estat president de Foment del Treball durant els anteriors vuit anys no ha trobat cap successor disponible per prolongar el seu llegat. Una tasca clarament determinada per la seua significació política en una etapa convulsa. Gay de Montellà ha estat un dels habituals en les manifestacions unionistes celebrades a Barcelona. Per exemple, en l’última de multitudinària, del 8 d’octubre de 2017. I més encara: part del seu equip de Foment, durant la campanya electoral de finals de l’any passat, alertava els independentistes dels “perills” empresarials de la seua aposta i demanaven “sentit comú” per evitar la marxa de seus socials d’empreses.

L’ara expresident de Foment no ha rebut cap retret directe del seu successor. Més aviat al contrari: Sánchez Llibre demanava un aplaudiment per a Gay de Montellà tot just abans d’abraçar-se amb ell. Però el seu discurs contradiu, en bona part, la seua obra. Sense renunciar a “influir més i millor als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat, al Congrés espanyol, a l’Ajuntament de Barcelona i al Parlament Europeu” -per la qual cosa es crearà un departament de relacions amb les administracions públiques al si de Foment-, Sánchez Llibre demanava “defensar la nostra economia, treballant amb la unitat i la fermesa que siguin necessàries, però sense entrar en debats que no són de la nostra incumbència”. Pel que fa a l’esmentada marxa de seus socials d’empreses catalanes de la passada tardor, Sánchez Llibre prioritza “facilitar-ne el retorn, tot sabent que no és gens fàcil, però si algú ho ha d’intentar som nosaltres”.

No ha estat l’únic canvi de rumb anunciat. Una de les crisis sorgides durant el mandat de Gay de Montellà va ser la que divorcià Foment del Treball de la patronal Cecot, presidida per Antoni Abad, amb qui les discrepàncies van ser públiques. Al rerefons de la discussió hi havia les evidents discrepàncies polítiques entre els dos representants empresarials. Al seu discurs de presa de possessió, Sánchez Llibre apostava per la “unitat, també, pel que fa a la situació de Cecot. Desitgem la seva reincorporació a Foment de tal manera que tots ens hi sentim còmodes, en especial les nostres organitzacions territorials”. Tot sense deixar de dir que “per a això només caldrà que tots respectem les nostres normes internes”.

Josep Sánchez Llibre, que també és vicepresident de Conserves Dani, aposta per un to conciliador, “de respecte a la pluralitat si és que volem ser realment representatius”. Tot sense deixar d’estar plenament vinculat a la CEOE, a la qual Foment “seguirà posant l’accent català”. El seu president sortint, Joan Rosell, també ha rebut elogis. Alhora, Sánchez Llibre aposta per apropar la patronal a la societat, per rejovenir-la i feminitzar-la.

La voluntat expressa del nou president de Foment és la distensió. Si bé, no s’ha pronunciat sobre temes com ara la denúncia que la patronal va fer contra Intersindical per la vaga del 8 de novembre passat, que considerava il·legal en tant que era “política” i no hauria obeït a motius laborals. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no va donar la raó a la patronal en la seua sentència, creant malestar al si de l’entitat empresarial.

Caldrà veure si davant uns mesos de més tensió política al Principat, que augmentarà conforme s’aproximen les dates del judici, Foment manté una actitud neutral o parcial davant possibles mobilitzacions similars a les denunciades per la patronal. De moment, les paraules del nou president marquen distàncies amb les accions de l’anterior. Només el temps confirmarà o no aquesta pretensió de governabilitat més neutral.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.