Operació Alqueria

Les claus de la detenció del president de la Diputació de València per corrupció

La Unitat contra la Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la policia espanyola ha detingut aquest matí al president de la Diputació de València, el socialista Jorge Rodríguez, en una operació anticorrupció. Rodríguez ha sigut imputat per prevaricació i malversació de fons públics per la seua gestió a Divalterra, el nom que rep l'antiga Imelsa, que també va provocar la caiguda de l'expresident de la corporació provincial, el popular Alfonso Rus. EL TEMPS va avançar les sospites que assetjaven l'actual portaveu del PSPV-PSOE.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Si Imelsa, l'empresa pública de la Diputació de València, va posar fi a la trajectòria política de l'expresident de la corporació provincial i exalcalde de Xàtiva (Costera), Alfonso Rus, la mercantil s'ha convertit en el malson judicial del seu successor, el socialista Jorge Rodríguez. Agents de la Unitat contra la Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la policia espanyola han detingut aquest dimecres a l'actual president de la Diputació de València, al seu cap de gabinet, Ricard Gallego i a l'assessor Manolo Reguart en una operació contra la corrupció en la qual s'investiguen irregularitats en contractes d'alta direcció. També estan imputats a la causa els dos corgerents de la firma pública, Xavier Simó (PSPV-PSOE) i Agustina Brines (Compromís). Rodriguez serà apartat dels seus càrrecs al PSPV-PSOE i serà rellevat per Toni Gaspar, actual vicepresident segon de la Diputació de València. Ferraz ha anunciat la seua suspensió de militància. 

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, està imputat per prevaricació i malversació de fons públics en la contractació de personal d'alta direcció d'Imelsa. Batejada com a «Operació Alqueria», la UDEF ha registrat els domicilis particulars dels investigats i la seu de l'empresa pública i de l'Ajuntament d'Ontinyent (Vall d'Albaida). L'operatiu s'ha iniciat a les 7.30 del matí per part dels efectius policials de la Prefectura Superior de València, la Unitat de Central de Ciberdelinqüència i agents de la UDEF traslladats des de Madrid.

Tal com va contar fa uns mesos EL TEMPS, diverses persones van posar en disposició de la Fiscalia Anticorrupció informació referent a determinades actuacions validades per Jorge Cuerda, cap jurídic de la Diputació de València amb una trajectòria professional farcida d'ombres. Paral·lelament, el representant de Ciutadans al consell d'administració de Divalterra, Jorge Ochando, va presentar una denúncia davant el Ministeri Públic per irregularitats comesses en l'aprovació de contractes d'alta direcció. Es tractava de la designació de dos nous caps d'àrea que s'afegien als altres quatres alts directius ja existents. Aquests nomenaments van aprovar-se tot i que un informe jurídic extern del bufet Tomarial va qüestionar-los. Amb tot, segons fonts consultades per aquest setmanari, quan va presentar-se l'escrit, ja s'havia obert una investigació per part d'Anticorrupció. 

«El nomenament dels alts càrrecs va fer-se amb una resolució arbitrària de Jorge Rodríguez, ja que el secretari general de la Diputació de València va qüestionar en juliol de 2015 la situació», apuntava l’escrit de la formació taronja. La denúncia, a més, establia que «les contractacions dels directius va fer-se de manera il·legal conscientment, coneixent la injustícia, l'arbitrarietat i que anava en contra dels estatuts de l’empresa pública amb el detriment de fons públics, la qual cosa suposa una sostracció i malversació de fons i desviació de l’objectiu d’aquests». «Es va pretendre eludir tots els principis constitucionals de l’accés al treball públic per a, de manera intencionada, escollir aquells que la gerència decidisca per ser militants del seu partit. D’aquesta manera, s’evitava la convocatòria pública», rematava la denúncia de Ciutadans sobre l’actitud del govern provincial de Rodríguez. El PP també va denunciar aquests fets el passat febrer. 

El polèmic assessor jurídic de Rodríguez, al seu torn, havia elaborat un informe en què esmentava altres quatre documents en els quals van validar-se els nomenaments d'aquests dos alts directius d'Imelsa, Víctor Jiménez Bueso (director d'estudis i planificació estratègica i alcalde socialista de Rocafort) i Lucas Ferrando (director de projectes de regeneració de zones urbanes i secretari general del PSPV-PSOE a la Foia de Bunyol-Xiva). Els dos alts funcionaris de Divalterra comptaven amb sous de 55.000 euros anuals i gaudien de poders en nom a l'empresa, una potestat només en mans dels dos cogerents de la firma pública.

Jiménez havia estat assessor de Rodríguez i havia coincidit amb Cuerda a Rocafort (Horta), on va exercir com a secretari municipal de manera fugaç l'any 2016. Ferrando, per contra, va renunciar al seu alt càrrec a Imelsa arran de la polèmica. Cuerda, espantat per la presumpta irregularitat de validar aquests dos nomenaments d'alts directius a Divalterra, va marxar fa uns mesos de la corporació provincial. Va recuperar la seua feina de professor de secundària. Ara, però, les seues actuacions estan al punt de mira per la investigació policial contra Rodríguez.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.