Embat judicial

Un nou setge policial a l'òrbita de Puigdemont

Detingudes tres de les quatre persones que acompanyaven el president quan va travessar la frontera Alemanya des de Dinamarca i va ser detingut. Tots tres ja han estat alliberats.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Com si es tractara d'una compensació a la negativa de la justícia britànica d'extradir -de moment- Clara Ponsatí, la policia espanyola ha reaccionat en el dia d'avui detenint tres de les quatre persones que acompanyaven Carles Puigdemont diumenge al cotxe quan va ser detingut a Alemanya.

Cal dir, però, que aquesta possibilitat es contemplava des del dimarts, quan la Fiscalia de l'Audiència espanyola decidí obrir una investigació contra dues de les persones que acompanyaven el president en aquell viatge amb què no van arribar al seu destí. Amb Puigdemont hi havia quatre persones més. Dos d'ells, Mossos d'Esquadra, Xavier Goicoechea i Carlos de Pedro, han estat detinguts aquest matí. El primer, cap al migdia del dimecres a prop de la seua localitat, ubicada a Vilassar de Mar (Maresme). L'altre, tot just aterrar a l'aeroport del Prat, on arribava el matí de dimecres des de Brussel·les.

Sobre ells pesa un possible delicte d'encobriment que investiga l'Audiència per haver pogut col·laborar amb una persona reclamada per la justícia espanyola. La policia catalana està instada a col·laborar amb la Fiscalia perquè esbrine si els Mossos, que es trobaven fora de servei -bé per vacances o per permís laboral- haurien comès alguna acció mereixedora de càstig penal. Tots dos, segons ha transcendit, s'encarregaven de vetlar per la seguretat de Puigdemont des que va marxar a Bèlgica, fent ús dels seus dies lliures de servei i de manera voluntària.

Tots dos han estat alliberats i possiblement resten a l'espera d'una compareixença per declarar davant del jutge.

A aquestes dues persones, detingudes durant el matí de dimarts, cal sumar un tercer: l'historiador Josep Lluís Alay, docent a la Universitat de Barcelona i que també treballa en la Diputació de Barcelona, qui també podria estar cometent un delicte d'encobriment segons l'Audiència espanyola. La detenció s'hauria produït cap a les 19.30 hores del dimecres. Alay, qui comparteix amistat amb Puigdemont, el va acompanyar a Finlàndia i en altres viatges dels que el president a fet per Europa, com ara Dinamarca. De fet, va ser ell qui va aparèixer al vídeo en què un espanyol va increpar Puigdemont perquè besara una bandera espanyola. En la vesprada del dimecres, Alay havia assistit al ple celebrat al Parlament des de la Tribuna de convidats. L'historiador també ha estat alliberat.

El quart acompanyant era l'empresari gironí Josep Maria Matamala, també ben pròxim a Puigdemont i, segons s'ha anat fent públic, un dels grans suports econòmics del president des que va marxar a l'exili. Tot apunta que si es troba en territori espanyol, la policia procedirà a arrestar-lo.

 

Nou front de persecució contra els Mossos

Alhora, un jutge de Cornellà, Antonio Baños, el mateix que va investigar el columnista Jordi Galves per un possible delicte d'odi que podia haver estat reflectit en un article publicar en El Nacional, veu indicis per investigar la cúpula dels Mossos per un possible delicte de sedició que afectaria Josep Lluís Trapero i quatre comissaris. El motiu: no haver impedit la celebració de l'1 d'octubre, segons pensa. Cal recordar, però, que els Mossos van tancar més col·legis electorals que la policia espanyola i la Guàrdia Civil sense emprar violència.

El jutge entén que els Mossos d'Esquadra van actuar "amb la intenció d'atacar directament la forma del govern de la nació" i que van configurar un operatiu que, sabien "naufragaria". L'Audiència espanyola, que encara investiga els Mossos, ha de decidir si manté el cas i amplia els investigats. De moment, els imputats són Josep Lluís Trapero, Teresa Laplana, Pere Soler i César Puig. Exercien com a major dels Mossos, com a responsable del dispositiu del 20 de setembre, com a director general i com a secretari general d'Interior, respectivament.

Si el Tribunal Suprem s'encarrega d'investigar els polítics, l'Audiència espanyola ho fa amb els Mossos d'Esquadra.

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.