Judicialització

Joaquim Forn podria ser alliberat de manera imminent i Sànchez renunciarà a ser diputat

La fiscalia acceptaria la llibertat de Joaquim Forn a canvi de 100.000 euros de fiança. Una petició condicionada per la tuberculosi que pateix el conseller d’Interior. D’altra banda, després que Carles Puigdemont s’apartara per fer viable una investidura efectiva, ara és Jordi Sànchez qui ha fet el mateix moviment. L’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana renunciarà a l’acta de diputat -i, per tant, a ser investit- per donar arguments legals que faciliten el seu alliberament. Mentrestant, Jordi Turull sembla ser el candidat definitiu per ser investit.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

100.000 euros a canvi d’alliberar Joaquim Forn. Per primera vegada, la Fiscalia capgira el criteri sobre un dels presos polítics i proposa acabar amb la situació d’encarcerament que el conseller d’Interior pateix des del passat 2 de novembre, quan foren tancats tots els consellers que es presentaren a declarar a l’Audiència espanyola.

Segons la nota emesa per la Fiscalia General de l’Estat, el ministeri públic fa aquesta proposta per «raons humanitàries», referint-se a l’aparició de tuberculosi, «circumstància que ha de ser tinguda en compte». Sobta, però, que la mateixa Fiscalia addueix com a segona raó per prendre aquesta decisió que «el passat 24 de gener va renunciar a la seua acta com a diputat com a mostra de la seua intenció manifesta de cessament de la seua activitat política i, amb això, nul impacte del risc de reiteració delictiva». Curiosament, però, aquesta raó no va servir perquè el passat dia 2 de febrer la Fiscalia -ni el magistrat Pablo Llarena- consideraren que Forn podia ser alliberat.

Segons el jutge, «el delicte atribuït no derivava de la seva condició de diputat», tal com va expressar en la interlocutòria del 2 de febrer, «sinó que es va desplegar des d’una responsabilitat executiva i de govern que encara li era abastable». D’aquesta manera, l’abandonament de l’acta de diputat no tenia cap incidència en la «reiteració de conductes delictives», segons el jutge. Ara, però, aquest argument s’ha capgirat sense que Joaquim Forn haja fet cap altre gest ni manifestació. La malaltia, però, ha estat fonamental per al canvi de criteri del ministeri públic. No ha estat suficient per a Vox, qui exerceix l’acusació particular i demana que Forn continue entre reixes. El conseller no ha comparegut en la vista en què es demanava, des de la seua defensa, el seu alliberament.

El criteri, però, no ha estat el mateix sobre Jordi Sànchez. Qui fins ara era l’únic candidat oficial a ser investit president de la Generalitat de Catalunya ha fet un pas al costat. Renunciarà a l’acta de diputat, tal com ja va fer Joaquim Forn el passat mes de gener. El seu advocat, Jordi Pina, s’ha referit a aquesta voluntat de l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana en la vista per demanar el seu alliberament. Sànchez, d’aquesta manera, tornaria a la docència universitària. Si la renúncia s’acaba complint, tot apunta que obriria pas a una investidura de Jordi Turull, tal com va avançar en la nit del dilluns Nació Digital. Una possibilitat que, tot i no haver-se confirmat, pren força. Siga com siga, la Fiscalia s’ha posicionat en contra de l’alliberament de Sànchez, pel fet que hi hauria «noves e importants evidències sobre la concurrència de violència i altres elements penals, directament imputables al sol·licitant, així com en l’apreciació d’un extraordinari risc de reiteració delictiva». Tot apunta que Llarena no el deixarà eixir de la presó.

Cal dir, alhora, que la investidura de Turull no estaria, ni de bon tros, assegurada. La manca de suport de la CUP és bastant previsible. Al rebuig del pla de governabilitat, considerat autonomista pels anticapitalistes, se suma elf et que Turull és un històric de Convergència, un fet que no agradaria massa als cupaires. Caldrà veure, per tant, si el pas al costat de Sànchez és el previ per garantir definitivament la investidura.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.