Embat judicial

Forn seguirà a la presó malgrat renunciar a ser diputat

Joaquim Forn, que està en presó condicional des del 2 de novembre, havia argumentat en la seva renúncia a l'escó el seu nou recurs per ser alliberat. Llarena, però, considera que els delictes que se li imputen depenien de la seva condició de conseller, a la qual podria tornar a accedir tot i no ser diputat. Assenyala també que el context i el fet que el conseller d'Interior no hagi abandonat el seu ideari independentista ofereixen un escenari propici perquè reincideixi.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha dictaminat que el conseller Joaquim Forn ha de seguir en presó provisional. Ho fa després que aquest demanés el passat 23 de gener la reconsideració del seu encarcerament, tot presentant la seva renúncia a l'acta de diputat per Junts per Catalunya. Ocupava el número 7 de la llista per Barcelona. El jutge, però, considera que segueix vigent el risc de reiteració delictiva.

Forn va entrar a presó el passat dia 2 de novembre al costat d'altres set consellers. Ara és, conjuntament amb Oriol Junqueras, l'únic que no disposa de llibertat condicional. Tanmateix, la seva estratègia divergeix de la del líder d'Esquerra Republicana i els presidents de l'ANCi Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, també presos polítics. No obstant això, la seva sort no ha estat diferent.

L'endemà que el ministre espanyol de Justícia, Rafael Català, anunciés que comptava que els diputats investigats fossin inhabilitats abans de la primavera, Llarena determina que "hi ha un conjunt d'elements que assenyalen que, des del poder polític exercit per l'investigat, es va aprofitar del domini orgànic i funcional del cos d'agents per conduir les actuacions policials a l'èxit del referèndum". Així doncs, refereix les paraules de l'ex-director general dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, durant la seva recent declaració, amb què afirmava que "va renunciar al seu càrrec, coincidint amb la presa de possessió de Forn, perquè aquest va expressar als mitjans la seva concepció de què els Mossos d'Esquadra havien de facilitar una votació il·legal".

Pel que fa a la seva renúncia a l'acta de diputat, el jutge estima que "el delicte que li és atribuït no deriva de la seva condició de diputat, sinó que es va desplegar des d'una responsabilitat executiva i de govern que encara li és abastable". De la mateixa manera, expressa que es mantenen "les circumstàncies que el van impulsar a realitzar el delicte". Així doncs, refereix que Forn manté "el seu ideari sobiranista" que "coexisteix amb un context polític en el qual no hi ha certesa que hagi desaparegut la intenció d'aconseguir la independència de Catalunya". Reforça també el seu argumentari amb el fet que el conseller decidís formar part de la llista de Carles Puigdemont.

Per tant, conclou que, de les seves afirmacions no es pot descartar que "responguin, només, a la seva aspiració per eludir el gravamen que suposa la mesura cautelar interposada". Tot obviant que Joaquim Forn ha estat cessat com a conseller d'Interior en virtut de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola i que costa creure que, ateses les darreres decisions dels tribunals, pogués comptar amb el permís dels jutges accedir a un càrrec d'aquesta magnitud. I sense oblidar, especialment, que la interlocutòria al·ludeix a la ideologia de Joaquim Forn per justificar el seu empresonament provisional, que dura ja tres mesos.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.