XII Legislatura

El Parlament vota restituir el llegat de l'1 d'octubre

L'inici del ple s'ha encallat a causa de les peticions de reconsideració demanades per C's i el PSC arran de les esmenes presentades per la CUP.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Aquest dijous al matí està previst que el Parlament català aprovi la proposta de resolució de Junts per Catalunya on es reivindica la legitimitat de Carles Puigdemont i el llegat de l'1 i el 27 d'octubre. Finalment, les formacions independentistes han aconseguit arribar a un acord per incloure, amb algunes modificacions, les esmenes de la CUP que demanaven ratificar la declaració d'independència.

Això es deu al fet que la reunió de la Mesa que s'havia convocat aquest matí s'ha vist allargada per les peticions de reconsideració presentades per C's i PSC arran de les esmenes de la CUP. El pacte entre anticapitalistes i JxCAT rebaixa el contingut de l'esmena i en fa una esmena transaccionada on, en comptes de reivindicar la DUI, s'opta per votar sobre la voluntat democràtica legítimament expressada l'1 d'octubre.

No obstant això, Ciutadans i PSC consideren que el sol fet d'acceptar a tràmit l'esmena de la CUP –tal com va fer la Mesa ahir-, pas necessari per transaccionar-la, ja contravé les mesures cautelars del Tribunal Constitucional. Amenaces similars van arribar ahir des de la Moncloa i la Fiscalia de l'Estat. Aquesta darrera va advertir que "donada l'extrema gravetat d'aquesta iniciativa i la seva total i absoluta oposició a l'ordenament jurídic i a les resolucions reiterades del Tribunal Constitucional, s'estan estudiant les possibles implicacions penals".

No ho creuen així els partits independentistes que en principi haurien de seguir endavant amb la votació. No obstant això, abans de l'inici del ple, els diputats de la CUP han entrat als despatxos de JxCat i ERC. Està previst que la Mesa desestimi les peticions de reconsideració i les esmenes puguin seguir endavant.

Per al ple també està previst que s'aprovi amb un ampli suport la proposta de resolució de Catalunya en Comú que demana la recuperació de "l'autogovern" i defensa la necessitat de preservar la immersió lingüística i acabar amb la segregació per sexes a les escoles. Al seu torn, les propostes de resolució del PSC, C's i PP, que demanen que comencin a córrer els terminis per la investidura, es preveu que no rebin els suports necessaris.

La proposta de resolució reivindica també els resultats del 21 de desembre, «han ratificat la majoria favorable a les forces independentistes», a les formacions favorables «a la constitució de Catalunya en un estat independent en forma de República». Denuncia també «la repressió generalitzada de l’Estat espanyol sobre el moviment republicà català, mitjançant la Causa General contra Catalunya que els poders de l’Estat han posat en marxa, vulnerant drets civils i polítics de la ciutadania i dels seus legítims representants, amb la conseqüència de la presó, l’exili i tota mena de mesures penals injustes i antidemocràtiques».

Pel que fa a Carles Puigdemont, la proposta recorda la seva tria com a president el 2016 i també el resultat del 21D, que li atorga "la majoria parlamentària suficient per poder-li ratificar la confiança com a president".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.