XII Legislatura

La Fiscalia estudia actuar contra la Mesa per l'admissió de l'esmena que vol ratificar el 27O

Els anticapitalistes s'han sumat recentment a les negociacions per a la investidura i diuen que veuen el pacte encara llunyà. També han presentat esmenes a la proposta de resolució de Junts per Catalunya, que vol exercir de restitució simbòlica del llegat de l'anterior Parlament. Alhora, la Fiscalia ha anunciat accions si s'admet a tràmit l'esmena per ratificar la declaració del 27 d'octubre.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

En ple estira-i-arronsa de les negociacions, la CUP va exigir amb una esmena donar importància a la declaració del 27 d'Octubre en la proposta de resolució de Junts per Catalunya que es votarà aquest dijous. Quan la Mesa del Parlament va admetre a tràmit l'esmena, la Fiscalia va anunciar que estudiaria accions legals. Aquesta és la història de tot plegat.

Esquerra i Junts per Catalunya fa dies que donen per fet que l'acord està a punt de tancar-se. Tant és així que en alguns moments semblava que la investidura havia de ser imminent, sense necessitat de cap negociació més. El dimecres, però, la CUP va voler donar un cop de puny sobre la taula i reivindicar la seva importància per ratificar qualsevol pacte. Amb Puigdemont i Comín a l'exili i mantenint les seves actes de diputats, els quatre diputats anticapitalistes són imprescindibles perquè el Parlament aprovi qualsevol pacte independentista.

Aquest acord, però, sembla que està "lluny o molt lluny", segons va expressar el líder cupaire Carles Riera. La formació havia anunciat que no és reincorporaria a les negociacions fins que ERC i JxCAT tanquessin un acord entre ells. Ara, i des de divendres, els anticapitalistes consideren que la part en la qual els pertoca negociar ja està prou definida per a sumar-s'hi i dir-hi la seva. No obstant això, reivindiquen que se'ls respecti els tempos dels seus mecanismes de presa de decisions. "Ells han trigat un mes", recordava Riera.

Sembla doncs que resten per perfilar alguna cosa més que serrells -paraula que ha fet fortuna aquests dies i alguns no poden evitar dir amb sornegueria-. Fonts de JxCat asseguren, però, que aquesta gran distància per arribar al pacte no és tal. Altres fonts de la negociació raonen que amb la CUP queda camí per fer perquè "fa poc que s'ha sumat a les negociacions", però remarquen que l'acord ERC - JxCat avança a bon ritme. Sigui com sigui, com a mínim, caldrà esperar fins al dissabte dia 3, quan els anticapitalistes tenen previst portar una proposta de pacte al seu consell polític perquè decideixi si la ratifica.

Abans, però, caldrà que les tres formacions independentistes es posin d'acord al voltant de la proposta de resolució presentada per Junts per Catalunya i que es durà a votació al ple de dijous. ERC ja ha avançat que, malgrat que els de Puigdemont la van presentar unilateralment, hi donaran suport. També els comuns podrien aprovar alguns punts, ja que la votació es farà per punts i no a la proposta completa. Catalunya en Comú espera rebre d'aquesta manera, també, un ampli suport a la seva proposta de resolució.

El punt de la resolució que marca més clarament el sentit de restitució de la figura de Puigdemont, però, és el sisè. En aquest cas, és poc probable que els comuns hi votin a favor. Així doncs, tornarà a ser imprescindible el vot de la CUP. Els anticapitalistes, però, veuen mancances a la proposta i han demanat esmenar-la. És en el punt número sis on els cupaires posen major èmfasi. Demanen doncs remarcar la necessitat d'un nou govern que s'expressi de forma "sobirana" i camini cap al "restabliment" de la República. Així doncs, mentre el text de JxCat deia que Puigdemont era el president legítim abans del 21 de desembre i ho segueix sent després, la CUP, però, afegeix la necessitat de posar èmfasi en la vigència de la declaració d'independència del 27 d'octubre.

L'esmena ha estat admesa a tràmit per la Mesa del Parlament, cosa que ha animat la Fiscalia a anunciar accions en cas que la declaració esmentada es ratifiqui al Parlament en la jornada de dijous.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.